Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Doradca Smaku XI: Czeburek - rosyjskie pierogi, odc. 14

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
Doradca Smaku TVN
5.0
(218)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Rodzajów pierogów jest mnóstwo. Dziś przedstawiam Wam czebureki. Rosyjskie pierogi z wołowiną i natką pietruszki. Spróbujcie!

Składniki:

Farsz:

mięso mielone wołowe ok. 200-250 gramów
czosnek 1 ząbek
cebula biała 1/2 sztuki
natka pietruszki 1/2 pęczka
Pieprz ziołowy mielony Prymat 1 łyżeczka
bulion wołowy (opcjonalnie) 1/2 szklanki

Ciasto parzone:

wrzątek 0.5 litra
sól 1 szczypta
masło 50 gramów
mąka 5 łyżek
jajko 1 sztuka
olej rzepakowy 1 łyżka
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka

Dodatkowo:

olej rzepakowy do smażenia 1.5-2 szklanek
kwaśna śmietana 3 łyżki
szczypiorek 1/2 pęczka

Do smaku:

Pieprz ziołowy mielony Prymat
Papryka słodka mielona Prymat

Porada

Jeśli wyjdzie nam za dużo farszu, można usmażyć kotlety do burgerów. Aby odsączyć tłuszcz, wykładamy pierogi na papierowy ręcznik.

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku XI: Czeburek - rosyjskie pierogi, odc. 14

Mięso przekładamy do miski. Czosnek szatkujemy, cebulę kroimy w kostkę. Drobno siekamy natkę pietruszki. Mięso przyprawiamy słodką papryką, dodajemy pokrojony czosnek, cebulę, posiekaną natkę pietruszki i doprawiamy pieprzem ziołowym. Mieszamy. Jeśli mięso nie klei się, dolewamy bulion (tyle, ile potrzeba do odpowiedniej konsystencji). 

Wodę solimy, rozpuszczamy w niej masło. Dodajemy 4 łyżki mąki. Mieszamy szybko, aby zaparzyć ciasto. Po wymieszaniu dodajemy 1 łyżkę mąki. Ciasto będzie gotowe, gdy będzie się odklejać od dna garnka. Zdejmujemy z ognia. Dodajemy jajko, olej i sodę oczyszczoną. Matę lub stolnicę, na której będziemy wyrabiać ciasto, posypujemy mąką. Wyrabiamy, aby ciasto było sprężyste, następnie odstawiamy na 30 minut. 

Gotowe ciasto dzielimy na trzy części. Każdą formujemy w kulkę, rozwałkowujemy – ma mieć ok. 20 cm średnicy (możemy do tego użyć talerza) i być cienkie. Oprószamy je mąką. Na połowie pieroga wykładamy farsz, zostawiając 2 cm od brzegu. Delikatnie zawijamy pieróg, następnie sklejamy palcami i robimy wzorek widelcem. Czebureki smażymy w głębokim tłuszczu z obu stron na złoty kolor.

Czebureki podajemy z kwaśną śmietaną w miseczce oraz szczypiorkiem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak