Doradca Smaku logoandPrymat logo
Mięsa - najlepsze przepisy SPRAWDŹ

Doradca Smaku XI: Czeburek - rosyjskie pierogi, odc. 14

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
Doradca Smaku TVN
5.0
(218)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Rodzajów pierogów jest mnóstwo. Dziś przedstawiam Wam czebureki. Rosyjskie pierogi z wołowiną i natką pietruszki. Spróbujcie!

Składniki:

Farsz:

mięso mielone wołowe
ok. 200-250 gramów
czosnek
1 ząbek
cebula biała
1/2 sztuki
natka pietruszki
1/2 pęczka
Pieprz ziołowy mielony Prymat
1 łyżeczka
Sklep Prymat
bulion wołowy
(opcjonalnie) 1/2 szklanki

Ciasto parzone:

wrzątek
0.5 litra
sól
1 szczypta
Sklep Prymat
masło
50 gramów
mąka
5 łyżek
jajko
1 sztuka
olej rzepakowy
1 łyżka
Soda oczyszczona Prymat
1 łyżeczka
Sklep Prymat

Dodatkowo:

olej rzepakowy do smażenia
1.5-2 szklanek
kwaśna śmietana
3 łyżki
szczypiorek
1/2 pęczka
Sklep Prymat

Do smaku:

Pieprz ziołowy mielony Prymat
Sklep Prymat
Papryka słodka mielona Prymat
Sklep Prymat

Porada

Jeśli wyjdzie nam za dużo farszu, można usmażyć kotlety do burgerów. Aby odsączyć tłuszcz, wykładamy pierogi na papierowy ręcznik.

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku XI: Czeburek - rosyjskie pierogi, odc. 14

Mięso przekładamy do miski. Czosnek szatkujemy, cebulę kroimy w kostkę. Drobno siekamy natkę pietruszki. Mięso przyprawiamy słodką papryką, dodajemy pokrojony czosnek, cebulę, posiekaną natkę pietruszki i doprawiamy pieprzem ziołowym. Mieszamy. Jeśli mięso nie klei się, dolewamy bulion (tyle, ile potrzeba do odpowiedniej konsystencji). 

Wodę solimy, rozpuszczamy w niej masło. Dodajemy 4 łyżki mąki. Mieszamy szybko, aby zaparzyć ciasto. Po wymieszaniu dodajemy 1 łyżkę mąki. Ciasto będzie gotowe, gdy będzie się odklejać od dna garnka. Zdejmujemy z ognia. Dodajemy jajko, olej i sodę oczyszczoną. Matę lub stolnicę, na której będziemy wyrabiać ciasto, posypujemy mąką. Wyrabiamy, aby ciasto było sprężyste, następnie odstawiamy na 30 minut. 

Gotowe ciasto dzielimy na trzy części. Każdą formujemy w kulkę, rozwałkowujemy – ma mieć ok. 20 cm średnicy (możemy do tego użyć talerza) i być cienkie. Oprószamy je mąką. Na połowie pieroga wykładamy farsz, zostawiając 2 cm od brzegu. Delikatnie zawijamy pieróg, następnie sklejamy palcami i robimy wzorek widelcem. Czebureki smażymy w głębokim tłuszczu z obu stron na złoty kolor.

Czebureki podajemy z kwaśną śmietaną w miseczce oraz szczypiorkiem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

[email protected] 27.05.2024 16:40
Fajowy przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak