Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku XI: Czeburek - rosyjskie pierogi, odc. 14
Mięso przekładamy do miski. Czosnek szatkujemy, cebulę kroimy w kostkę. Drobno siekamy natkę pietruszki. Mięso przyprawiamy słodką papryką, dodajemy pokrojony czosnek, cebulę, posiekaną natkę pietruszki i doprawiamy pieprzem ziołowym. Mieszamy. Jeśli mięso nie klei się, dolewamy bulion (tyle, ile potrzeba do odpowiedniej konsystencji).
Wodę solimy, rozpuszczamy w niej masło. Dodajemy 4 łyżki mąki. Mieszamy szybko, aby zaparzyć ciasto. Po wymieszaniu dodajemy 1 łyżkę mąki. Ciasto będzie gotowe, gdy będzie się odklejać od dna garnka. Zdejmujemy z ognia. Dodajemy jajko, olej i sodę oczyszczoną. Matę lub stolnicę, na której będziemy wyrabiać ciasto, posypujemy mąką. Wyrabiamy, aby ciasto było sprężyste, następnie odstawiamy na 30 minut.
Gotowe ciasto dzielimy na trzy części. Każdą formujemy w kulkę, rozwałkowujemy – ma mieć ok. 20 cm średnicy (możemy do tego użyć talerza) i być cienkie. Oprószamy je mąką. Na połowie pieroga wykładamy farsz, zostawiając 2 cm od brzegu. Delikatnie zawijamy pieróg, następnie sklejamy palcami i robimy wzorek widelcem. Czebureki smażymy w głębokim tłuszczu z obu stron na złoty kolor.
Czebureki podajemy z kwaśną śmietaną w miseczce oraz szczypiorkiem.