Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Co na Święta: pierogi z makiem i śliwkami wg Piotra Ogińskiego

5.0
(33)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Pyszne pierogi na słodko - z makiem i suszonymi śliwkami. Koniecznie wypróbujcie ten przepis na super delikatne ciasto z dodatkiem drożdży. 

Składniki:

Na farsz:

masa makowa 200 gramów
ser ricotta 100 gramów
śliwki suszone 80 gramów
weka 4 kromki
migdały 25 gramów
Cukier ze skórką cytryny do ciast i deserów Prymat 3 łyżeczki
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat 1 łyżeczka

Na ciasto:

mąka 450 gramów
drożdże świeże 10 gramów
cukier 1 łyżeczka
mleko ciepłe 100 mililitrów
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1 szczypta
olej 1 łyżeczka
jajko 1 sztuka

Dodatki:

masło 50 gramów
jabłka suszone kilka plastrów
powidła śliwkowe 2-3 łyżki
kwaśna śmietana 3-4 łyżki
Cukier ze skórką cytryny do ciast i deserów Prymat do posypania
migdały w płatkach 1 garść

Porada

Proporcje na 40-50 pierogów. Ilość dodatków dobierz według swoich upodobań.

Przepis i sposób przygotowania na: Co na Święta: pierogi z makiem i śliwkami wg Piotra Ogińskiego

Do masy makowej dodajemy pokrojoną chałkę, ricottę, płatki migdałowe, pokrojone śliwki, doprawiamy cukrem oraz przyprawą do piernika,  dokładnie mieszamy i odstawiamy na godzinę do lodówki.

W międzyczasie w misce łączymy drożdże z mlekiem, cukrem oraz 2 łyżkami mąki.

Wymieszany zaczyn dodajemy do mąki wraz z wodą, solą, jajkiem oraz olejem, i ciasto dokładnie wyrabiamy przez ok 15 minut, po czym przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia, na około 30 minut.

Po tym czasie ciasto ponownie zagniatamy, rozwałkowujemy na grubość ok. 0,4 cm, wycinamy z niego kółka o średnicy ok. 2 cm, na środek nakładamy łyżeczkę farszu, i lepimy pierogi. Gotowe pierogi gotujemy w osolonym wrzątku przez ok. 3-4 minuty po wypłynięciu na powierzchnię.

Gotowe pierogi przekładamy do miski z masłem w którym je obtaczamy, na talerz wykładamy śmietanę, pierogi, posypujemy je migdałami oraz cukrem ze skórką z cytryny, dekorujemy suszonymi jabłkami, dodajemy łyżeczkę powideł śliwkowych i podajemy.

Jeśli kochasz pierogi, to koniecznie zobacz PRZEPIS Piotra na pierogi z kapustą i grzybami.

 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak