Składniki
kostka
g
kg
gramów
mała łyż.
gniazd
mała puszka
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
łyżeczka
łyżka
szklanka
Na farsz:
-
masa makowa
200 gramów -
ser ricotta
100 gramów -
śliwki suszone
80 gramów -
weka
4 kromki -
migdały
25 gramów -
Cukier ze skórką cytryny do ciast i deserów Prymat
3 łyżeczki -
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat
1 łyżeczka
Na ciasto:
-
mąka
450 gramów -
drożdże świeże
10 gramów -
cukier
1 łyżeczka -
mleko ciepłe
100 mililitrów -
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
1 szczypta -
olej
1 łyżeczka -
jajko
1 sztuka
Dodatki:
-
masło
50 gramów -
jabłka suszone
kilka plastrów -
powidła śliwkowe
2-3 łyżki -
kwaśna śmietana
3-4 łyżki -
Cukier ze skórką cytryny do ciast i deserów Prymat
do posypania -
migdały w płatkach
1 garść
Przepis i sposób przygotowania Co na Święta: pierogi z makiem i śliwkami wg Piotra Ogińskiego
Do masy makowej dodajemy pokrojoną chałkę, ricottę, płatki migdałowe, pokrojone śliwki, doprawiamy cukrem oraz przyprawą do piernika, dokładnie mieszamy i odstawiamy na godzinę do lodówki.
W międzyczasie w misce łączymy drożdże z mlekiem, cukrem oraz 2 łyżkami mąki.
Wymieszany zaczyn dodajemy do mąki wraz z wodą, solą, jajkiem oraz olejem, i ciasto dokładnie wyrabiamy przez ok 15 minut, po czym przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia, na około 30 minut.
Po tym czasie ciasto ponownie zagniatamy, rozwałkowujemy na grubość ok. 0,4 cm, wycinamy z niego kółka o średnicy ok. 2 cm, na środek nakładamy łyżeczkę farszu, i lepimy pierogi. Gotowe pierogi gotujemy w osolonym wrzątku przez ok. 3-4 minuty po wypłynięciu na powierzchnię.
Gotowe pierogi przekładamy do miski z masłem w którym je obtaczamy, na talerz wykładamy śmietanę, pierogi, posypujemy je migdałami oraz cukrem ze skórką z cytryny, dekorujemy suszonymi jabłkami, dodajemy łyżeczkę powideł śliwkowych i podajemy.
Jeśli kochasz pierogi, to koniecznie zobacz PRZEPIS Piotra na pierogi z kapustą i grzybami.
Proporcje na 40-50 pierogów. Ilość dodatków dobierz według swoich upodobań.![]()
Komentarze (0)