Co na Święta: pierogi z makiem i śliwkami wg Piotra Ogińskiego

Co na Święta: pierogi z makiem i śliwkami wg Piotra Ogińskiego

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Pyszne pierogi na słodko - z makiem i suszonymi śliwkami. Koniecznie wypróbujcie ten przepis na super delikatne ciasto z dodatkiem drożdży. 

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

mała łyż.

gniazd

mała puszka

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Na farsz:

  • masa makowa

    200 gramów
  • ser ricotta

    100 gramów
  • śliwki suszone

    80 gramów
  • weka

    4 kromki
  • migdały

    25 gramów
  • Cukier ze skórką cytryny do ciast i deserów Prymat

    3 łyżeczki
  • Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat

    1 łyżeczka

Na ciasto:

  • mąka

    450 gramów
  • drożdże świeże

    10 gramów
  • cukier

    1 łyżeczka
  • mleko ciepłe

    100 mililitrów
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    1 szczypta
  • olej

    1 łyżeczka
  • jajko

    1 sztuka

Dodatki:

  • masło

    50 gramów
  • jabłka suszone

    kilka plastrów
  • powidła śliwkowe

    2-3 łyżki
  • kwaśna śmietana

    3-4 łyżki
  • Cukier ze skórką cytryny do ciast i deserów Prymat

    do posypania
  • migdały w płatkach

    1 garść
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Co na Święta: pierogi z makiem i śliwkami wg Piotra Ogińskiego

Do masy makowej dodajemy pokrojoną chałkę, ricottę, płatki migdałowe, pokrojone śliwki, doprawiamy cukrem oraz przyprawą do piernika,  dokładnie mieszamy i odstawiamy na godzinę do lodówki.

W międzyczasie w misce łączymy drożdże z mlekiem, cukrem oraz 2 łyżkami mąki.

Wymieszany zaczyn dodajemy do mąki wraz z wodą, solą, jajkiem oraz olejem, i ciasto dokładnie wyrabiamy przez ok 15 minut, po czym przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia, na około 30 minut.

Po tym czasie ciasto ponownie zagniatamy, rozwałkowujemy na grubość ok. 0,4 cm, wycinamy z niego kółka o średnicy ok. 2 cm, na środek nakładamy łyżeczkę farszu, i lepimy pierogi. Gotowe pierogi gotujemy w osolonym wrzątku przez ok. 3-4 minuty po wypłynięciu na powierzchnię.

Gotowe pierogi przekładamy do miski z masłem w którym je obtaczamy, na talerz wykładamy śmietanę, pierogi, posypujemy je migdałami oraz cukrem ze skórką z cytryny, dekorujemy suszonymi jabłkami, dodajemy łyżeczkę powideł śliwkowych i podajemy.

Jeśli kochasz pierogi, to koniecznie zobacz PRZEPIS Piotra na pierogi z kapustą i grzybami.

 

Doradca Smaku
Proporcje na 40-50 pierogów. Ilość dodatków dobierz według swoich upodobań.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat