Przepis i sposób przygotowania na: Co na Święta: pierogi z makiem i śliwkami wg Piotra Ogińskiego
Do masy makowej dodajemy pokrojoną chałkę, ricottę, płatki migdałowe, pokrojone śliwki, doprawiamy cukrem oraz przyprawą do piernika, dokładnie mieszamy i odstawiamy na godzinę do lodówki.
W międzyczasie w misce łączymy drożdże z mlekiem, cukrem oraz 2 łyżkami mąki.
Wymieszany zaczyn dodajemy do mąki wraz z wodą, solą, jajkiem oraz olejem, i ciasto dokładnie wyrabiamy przez ok 15 minut, po czym przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia, na około 30 minut.
Po tym czasie ciasto ponownie zagniatamy, rozwałkowujemy na grubość ok. 0,4 cm, wycinamy z niego kółka o średnicy ok. 2 cm, na środek nakładamy łyżeczkę farszu, i lepimy pierogi. Gotowe pierogi gotujemy w osolonym wrzątku przez ok. 3-4 minuty po wypłynięciu na powierzchnię.
Gotowe pierogi przekładamy do miski z masłem w którym je obtaczamy, na talerz wykładamy śmietanę, pierogi, posypujemy je migdałami oraz cukrem ze skórką z cytryny, dekorujemy suszonymi jabłkami, dodajemy łyżeczkę powideł śliwkowych i podajemy.
Jeśli kochasz pierogi, to koniecznie zobacz PRZEPIS Piotra na pierogi z kapustą i grzybami.