Przepis i sposób przygotowania na: Co na obiad: Pierogi z kaszą gryczaną wg Piotra Ogińskiego
W misce łączymy wszystkie składniki na ciasto i dokładnie je wygniatamy przez 10-15 minut, by było elastyczne. Tak przygotowane ciasto przykrywamy ściereczką i odkładamy do lodówki na 30 minut.
W tym czasie od zimnej patelni wytapiamy boczek i kroimy wszystkie grzyby. Gdy boczek się wytopi, dodajemy grzyby, całość solimy, pieprzymy, dodajemy rozmaryn oraz cebulę i smażymy przez ok. 4-5 minut.
Połowę gotowej omasty przekładamy do kaszy gryczanej wraz z serkiem śmietankowym. Doprawiamy pieprzem czarnym, majerankiem, estragonem i pieprzem czosnkowym oraz całość dokładnie mieszamy. Z gotowej masy formujemy ok. 35 kulek. Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 0.5 cm, wycinamy kółka o średnicy 2.5 cm i lepimy pierogi.
Pierogi gotujemy przez ok. 7 minut w osolonym wrzątku, a resztę rozwałkowanego ciasta przekładamy na rozgrzaną patelnię i pieczemy przez 3-4 minuty z każdej strony.
Ugotowane pierogi przekładamy do ciepłej omasty i wykładamy. Na pierogi kładziemy upieczone ciasto, posypujemy pieczonymi kasztanami, dekorujemy świeżym rozmarynem i polewamy kwaśną śmietaną.