Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Co na obiad: Pierogi z kaszą gryczaną wg Piotra Ogińskiego

5.0
(31)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Pierogi to polska specjalność znana niemal na całym świecie. W tym przepisie z bardzo zdrową kaszą gryczaną oraz pieczonymi kasztanami, świeżym rozmarynem, podpłomykiem i kwaśną śmietaną w roli dodatków.

Składniki:

Ciasto:

mąka pszenna typ 650 300 g
semolina 100 g
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
jajko 1 szt.
żółtko jajek 1 szt.
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
śmietana 18% 200 g

Omasta:

boczek 200 g
kozaki 200 g
podgrzybki 200 g
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat
rozmaryn świeży 1 gałązka
cebula biała 1 szt.

Farsz:

omasta 1/2
ugotowana kasza gryczana prażona 150 g
Pieprz czarny mielony Prymat
serek śmietankowy 200 g
Majeranek suszony Prymat 2 łyżeczki
estragon 2 łyżeczki
Pieprz czosnkowy mielony Prymat 1 łyżeczka

Dodatki:

pieczone kasztany 50 g
śmietana 18%
rozmaryn świeży

Przepis i sposób przygotowania na: Co na obiad: Pierogi z kaszą gryczaną wg Piotra Ogińskiego

W misce łączymy wszystkie składniki na ciasto i dokładnie je wygniatamy przez 10-15 minut, by było elastyczne. Tak przygotowane ciasto przykrywamy ściereczką i odkładamy do lodówki na 30 minut.

W tym czasie od zimnej patelni wytapiamy boczek i kroimy wszystkie grzyby. Gdy boczek się wytopi, dodajemy grzyby, całość solimy, pieprzymy, dodajemy rozmaryn oraz cebulę i smażymy przez ok. 4-5 minut.

Połowę gotowej omasty przekładamy do kaszy gryczanej wraz z serkiem śmietankowym. Doprawiamy pieprzem czarnym, majerankiem, estragonem i pieprzem czosnkowym oraz całość dokładnie mieszamy. Z gotowej masy formujemy ok. 35 kulek. Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 0.5 cm, wycinamy kółka o średnicy 2.5 cm i lepimy pierogi.

Pierogi gotujemy przez ok. 7 minut w osolonym wrzątku, a resztę rozwałkowanego ciasta przekładamy na rozgrzaną patelnię i pieczemy przez 3-4 minuty z każdej strony.

Ugotowane pierogi przekładamy do ciepłej omasty i wykładamy. Na pierogi kładziemy upieczone ciasto, posypujemy pieczonymi kasztanami, dekorujemy świeżym rozmarynem i polewamy kwaśną śmietaną.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak