Składniki
kostka
g
kg
gramów
gniazda
gniazd
ml
duża łyż.
dużej łyż.
mała łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
Ciasto:
-
mąka pszenna typ 650
300 g -
semolina
100 g -
proszek do pieczenia
1 łyżeczka -
jajko
1 szt. -
żółtko jajek
1 szt. -
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
-
śmietana 18%
200 g
Omasta:
-
boczek
200 g -
kozaki
200 g -
podgrzybki
200 g -
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
-
Pieprz czarny mielony Prymat
-
rozmaryn świeży
1 gałązka -
cebula biała
1 szt.
Farsz:
-
omasta
1/2 -
ugotowana kasza gryczana prażona
150 g -
Pieprz czarny mielony Prymat
-
serek śmietankowy
200 g -
Majeranek suszony Prymat
2 łyżeczki -
estragon
2 łyżeczki -
Pieprz czosnkowy mielony Prymat
1 łyżeczka
Dodatki:
-
pieczone kasztany
50 g -
śmietana 18%
-
rozmaryn świeży
Przepis i sposób przygotowania Co na obiad: Pierogi z kaszą gryczaną wg Piotra Ogińskiego
W misce łączymy wszystkie składniki na ciasto i dokładnie je wygniatamy przez 10-15 minut, by było elastyczne. Tak przygotowane ciasto przykrywamy ściereczką i odkładamy do lodówki na 30 minut.
W tym czasie od zimnej patelni wytapiamy boczek i kroimy wszystkie grzyby. Gdy boczek się wytopi, dodajemy grzyby, całość solimy, pieprzymy, dodajemy rozmaryn oraz cebulę i smażymy przez ok. 4-5 minut.
Połowę gotowej omasty przekładamy do kaszy gryczanej wraz z serkiem śmietankowym. Doprawiamy pieprzem czarnym, majerankiem, estragonem i pieprzem czosnkowym oraz całość dokładnie mieszamy. Z gotowej masy formujemy ok. 35 kulek. Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 0.5 cm, wycinamy kółka o średnicy 2.5 cm i lepimy pierogi.
Pierogi gotujemy przez ok. 7 minut w osolonym wrzątku, a resztę rozwałkowanego ciasta przekładamy na rozgrzaną patelnię i pieczemy przez 3-4 minuty z każdej strony.
Ugotowane pierogi przekładamy do ciepłej omasty i wykładamy. Na pierogi kładziemy upieczone ciasto, posypujemy pieczonymi kasztanami, dekorujemy świeżym rozmarynem i polewamy kwaśną śmietaną.
Komentarze (0)
Nie masz konta? Zarejestruj się