Co na obiad: Pierogi z kaszą gryczaną wg Piotra Ogińskiego

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
3 - 4

Pierogi to polska specjalność znana niemal na całym świecie. W tym przepisie z bardzo zdrową kaszą gryczaną oraz pieczonymi kasztanami, świeżym rozmarynem, podpłomykiem i kwaśną śmietaną w roli dodatków.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto:

  • mąka pszenna typ 650

    300 g
  • semolina

    100 g
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • jajko

    1 szt.
  • żółtko

    1 szt.
  • sól morska

  • śmietana 18%

    200 g

Omasta:

  • boczek

    200 g
  • kozaki

    200 g
  • podgrzybki

    200 g
  • sól morska

  • pieprz czarny mielony

  • rozmaryn świeży

    1 gałązka
  • biała cebula

    1 szt.

Farsz:

  • omasta

    1/2
  • ugotowana kasza gryczana prażona

    150 g
  • pieprz czarny mielony

  • serek śmietankowy

    200 g
  • majeranek suszony

    2 łyżeczki
  • estragon

    2 łyżeczki
  • pieprz czosnkowy

    1 łyżeczka

Dodatki:

  • pieczone kasztany

    50 g
  • śmietana 18%

  • rozmaryn świeży

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

W misce łączymy wszystkie składniki na ciasto i dokładnie je wygniatamy przez 10-15 minut, by było elastyczne. Tak przygotowane ciasto przykrywamy ściereczką i odkładamy do lodówki na 30 minut.

W tym czasie od zimnej patelni wytapiamy boczek i kroimy wszystkie grzyby. Gdy boczek się wytopi, dodajemy grzyby, całość solimy, pieprzymy, dodajemy rozmaryn oraz cebulę i smażymy przez ok. 4-5 minut.

Połowę gotowej omasty przekładamy do kaszy gryczanej wraz z serkiem śmietankowym. Doprawiamy pieprzem czarnym, majerankiem, estragonem i pieprzem czosnkowym oraz całość dokładnie mieszamy. Z gotowej masy formujemy ok. 35 kulek. Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 0.5 cm, wycinamy kółka o średnicy 2.5 cm i lepimy pierogi.

Pierogi gotujemy przez ok. 7 minut w osolonym wrzątku, a resztę rozwałkowanego ciasta przekładamy na rozgrzaną patelnię i pieczemy przez 3-4 minuty z każdej strony.

Ugotowane pierogi przekładamy do ciepłej omasty i wykładamy. Na pierogi kładziemy upieczone ciasto, posypujemy pieczonymi kasztanami, dekorujemy świeżym rozmarynem i polewamy kwaśną śmietaną.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat