Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Z kodem DS10 rabat na zakupy na sklep.prymat.pl SPRAWDŹ

Co na obiad: Pierogi z kaszą gryczaną wg Piotra Ogińskiego

5.0
(31)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Pierogi to polska specjalność znana niemal na całym świecie. W tym przepisie z bardzo zdrową kaszą gryczaną oraz pieczonymi kasztanami, świeżym rozmarynem, podpłomykiem i kwaśną śmietaną w roli dodatków.

Składniki:

Ciasto:

mąka pszenna typ 650
300 g
semolina
100 g
proszek do pieczenia
1 łyżeczka
jajko
1 szt.
żółtko jajek
1 szt.
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Sklep Prymat
śmietana 18%
200 g

Omasta:

boczek
200 g
kozaki
200 g
podgrzybki
200 g
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Sklep Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat
Sklep Prymat
rozmaryn świeży
1 gałązka
cebula biała
1 szt.

Farsz:

omasta
1/2
ugotowana kasza gryczana prażona
150 g
Pieprz czarny mielony Prymat
Sklep Prymat
serek śmietankowy
200 g
Majeranek suszony Prymat
2 łyżeczki
Sklep Prymat
estragon
2 łyżeczki
Sklep Prymat
Pieprz czosnkowy mielony Prymat
1 łyżeczka

Dodatki:

pieczone kasztany
50 g
śmietana 18%
rozmaryn świeży

Przepis i sposób przygotowania na: Co na obiad: Pierogi z kaszą gryczaną wg Piotra Ogińskiego

W misce łączymy wszystkie składniki na ciasto i dokładnie je wygniatamy przez 10-15 minut, by było elastyczne. Tak przygotowane ciasto przykrywamy ściereczką i odkładamy do lodówki na 30 minut.

W tym czasie od zimnej patelni wytapiamy boczek i kroimy wszystkie grzyby. Gdy boczek się wytopi, dodajemy grzyby, całość solimy, pieprzymy, dodajemy rozmaryn oraz cebulę i smażymy przez ok. 4-5 minut.

Połowę gotowej omasty przekładamy do kaszy gryczanej wraz z serkiem śmietankowym. Doprawiamy pieprzem czarnym, majerankiem, estragonem i pieprzem czosnkowym oraz całość dokładnie mieszamy. Z gotowej masy formujemy ok. 35 kulek. Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 0.5 cm, wycinamy kółka o średnicy 2.5 cm i lepimy pierogi.

Pierogi gotujemy przez ok. 7 minut w osolonym wrzątku, a resztę rozwałkowanego ciasta przekładamy na rozgrzaną patelnię i pieczemy przez 3-4 minuty z każdej strony.

Ugotowane pierogi przekładamy do ciepłej omasty i wykładamy. Na pierogi kładziemy upieczone ciasto, posypujemy pieczonymi kasztanami, dekorujemy świeżym rozmarynem i polewamy kwaśną śmietaną.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak