Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczone pierogi z mięsem i twarogiem, DS XIX odc. 24

5.0
(34)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Lubisz pierogi? Zrób je według przepisu Michela Morana! Farsz z twarogu i mielonej wieprzowiny zawiń w kruche ciasto francuskie, wstaw do piekarnika i voilà: pyszny obiad gotowy!

Składniki:

cebula 1 sztuka
czosnek 3 ząbki
olej 2 łyżki
mięso mielone wieprzowe 300 gramów
Sól warzona alpejska jodowana drobnoziarnista 1 łyżeczka
Papryka wędzona słodka mielona Prymat 1/2 łyżeczki
twaróg półtłusty 1/2 opakowania
Liść lubczyku suszony Prymat 1 łyżeczka
sól morska Prymat w młynku do smaku
Pieprz czarny Prymat w młynku do smaku
ciasto francuskie 1 opakowanie
jajko 1 sztuka
Cream fraiche: dip śmietankowy z pomidorami, papryką i chili 1 opakowanie
cukinia 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczone pierogi z mięsem i twarogiem, DS XIX odc. 24

Pieczone pierogi z ciasta francuskiego? Czemu nie!? W tym przepisie Michela Morana zobaczysz jak przygotować przepyszne pierogi wypełnione po brzegi aromatycznym farszem z wieprzowego mięsa mielonego, twarogu i cebuli,  znakomicie doprawione przyprawami takimi jak papryka wędzona czy liść lubczyku PRYMAT.

Pierogi podawaj z grillowanymi cukiniami i dipem śmietanowym z chili. Pyszności! 

Jak zrobić pieczone pierogi z mięsem i twarogiem?

1

Cebulę kroimy w drobniutką kostkę, czosnek siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej i powoli smażymy cebulę i czosnek. Mięso wrzucamy na patelnię i smażymy. Przyprawiamy solą alpejską prymat, pieprzem, papryką wędzoną PRYMAT. Do miski wkładamy Twaróg półtłusty i rozdrabniamy, a następnie wsypujemy na patelnię i dokładnie mieszamy z mięsem. Przyprawiamy lubczykiem PRYMAT. Odstawiamy farsz do wystudzenia.

2

Wycinamy kółka z ciasta francuskiego. Na środek kółek nakładamy farsz i zlepiamy pieroga za pomocą widelca. Do miski wbijamy całe jajko i mieszamy. Za pomocą pędzla smarujemy jajkiem na wierzchu każdego pieroga i układamy na blachę. Wkładamy do piekarnika: temperatura 200°C około 15 minut, funkcja pieczenia góra dół.

3

Małe cukinie kroimy na pół i solimy. Dodajemy odrobinę oliwy i układamy na patelnię grillową. Smażymy przez około 3-4 minuty z dwóch stron. 

Upieczone pierogi nakładamy na talerz. Podajemy z grillowanymi cukiniami i Cream fraiche: dip śmietanowy z papryką i chili.

Spodobał Ci się przepis na pieczone pierogi z mięsem i twarogiem? Wypróbuj inne propozycje Doradcy Smaku: 

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak