Pierogi z kapustą i grzybami.*.

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Farsz

  • kapusta kiszona

    400 g
  • cebula

    1
  • grzyby suszone

    100 g
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

  • Pieprz czarny mielony Prymat

  • Liść laurowy suszony Prymat

  • ziele angielskie

Ciasto

  • mąka pszenna

    300 g
  • żółtka

    2
  • olej

    2 łyżki
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

  • olej do smażenia

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Sposób przygotowania:
Farsz: Grzyby umyć i moczyć kilka godzin w zimnej wodzie, a następnie w tej samej wodzie ugotować. Kapustę ugotować z liściem laurowym i zielem angielskim, odcedzić i posiekać. Na oleju podsmażyć cebulę, dodać kapustę i ugotowane, drobno posiekane grzyby. Całość dusić, cały czas mieszając. Doprawić do smaku solą, pieprzem i wywarem z grzybów, a następnie odparować, zestawić z ognia i wystudzić. Całość wymieszać.
Ciasto: Do przesianej mąki dodać żółtka, olej i tyle ciepłej wody, by osiągnąć jednolitą masę ciasta pierogowego. Ciasto zagnieść i odstawić na kilka minut, a następnie rozwałkować i wykroić z niego koła za pomocą szklanki. Na każdym kawałku ciasta ułożyć porcję farszu i zlepić brzegi. Pierogi gotować 3 minuty we wrzącej, osolonej wodzie. Po wyjęciu z wody wystudzić.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Bożena Matuszczyk 12.12.2017 11:32
Smakowite pierożki;)
IZABELA29 21.12.2016 18:37
Pysznie wyglądają
Ola1984 14.12.2016 08:39
Pierogi w najlepszym wydaniu :) I najlepszy przepis na ciasto :)
kasia.s 13.12.2016 11:40
Ale pyszności :)
bietka 13.12.2016 10:31
smaczne pierożki :)
Wacław 13.12.2016 10:04
zapachniało Świętami :-)
Agnieszka-87-25 13.12.2016 09:36
apetyczne na obiad

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat