Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
Farsz
-
kapusta kiszona
400 g -
cebula
1 -
grzyby suszone
100 g -
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
-
Pieprz czarny mielony Prymat
-
Liść laurowy suszony Prymat
-
ziele angielskie
Ciasto
-
mąka pszenna
300 g -
żółtko jajek
2 -
olej
2 łyżki -
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
-
olej do smażenia
Przepis i sposób przygotowania Pierogi z kapustą i grzybami.*.
Farsz: Grzyby umyć i moczyć kilka godzin w zimnej wodzie, a następnie w tej samej wodzie ugotować. Kapustę ugotować z liściem laurowym i zielem angielskim, odcedzić i posiekać. Na oleju podsmażyć cebulę, dodać kapustę i ugotowane, drobno posiekane grzyby. Całość dusić, cały czas mieszając. Doprawić do smaku solą, pieprzem i wywarem z grzybów, a następnie odparować, zestawić z ognia i wystudzić. Całość wymieszać.
Ciasto: Do przesianej mąki dodać żółtka, olej i tyle ciepłej wody, by osiągnąć jednolitą masę ciasta pierogowego. Ciasto zagnieść i odstawić na kilka minut, a następnie rozwałkować i wykroić z niego koła za pomocą szklanki. Na każdym kawałku ciasta ułożyć porcję farszu i zlepić brzegi. Pierogi gotować 3 minuty we wrzącej, osolonej wodzie. Po wyjęciu z wody wystudzić.
Komentarze (7)