Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chlebki maślano-czosnkowe

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 350 g
mleko 120 ml
masło 2 łyżki
czosnek 5 ząbków
drożdże suche 1 opakowanie
oliwa 1 łyżka
Sól ziołowa jodowana Prymat 1 łyzeczka
jogurt naturalny 4 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Chlebki maślano-czosnkowe

Kroki postępowania

1
Przesiewamy do miski mąkę, dodajemy sól i drożdże i razem te składniki mieszamy.
Krok 1 - Chlebki maślano-czosnkowe foto
2
W kolejnym kroku dodajemy ciepłe mleko, jogurt, oliwę i zagniatamy ciasto tak żeby odchodziło od ręki.
Krok 2 - Chlebki maślano-czosnkowe foto
3
Wyrobione ciasto odstawiamy do wyrośnięcia, potem formujemy placuszki, smarujemy roztopionym masłem i posypujemy siekanym czosnkiem.
Krok 3 - Chlebki maślano-czosnkowe foto
4
Pieczemy w 180 stopniach przez ok. 15 minut. Świetnie smakują zarówno na ciepło jak i na zimno same lub jako dodatek do zup.
Krok 4 - Chlebki maślano-czosnkowe foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kamil 24.08.2013 08:32
Palce lizać, czosnek wymiata :)
marcia7 23.08.2013 23:45
świetny chlebek
Joannasz3190 23.08.2013 22:25
Bardzo fajny przepis :)
ssylwiaa 23.08.2013 22:12
lubię takie ;)
caffee_tea 23.08.2013 21:47
ciekawe przepis
artur7 23.08.2013 21:18
smacznie wygladaja

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak