Chleb żytni razowy z siemieniem lnianym (szybki)

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka żytnia

    3 szkl (typ 2000)
  • drożdże suche

    1 op
  • woda letnia

    2 i 1/3 szkl
  • cukier

    1 płaska łyżeczka
  • sól

    1 płaska łyżeczka
  • siemię lniane

    5 łyżek + do posypania
  • olej rzepakowy

    1 łyżka
  • mąka pszenna

    do oprószenia opcjonalnie
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Chleb żytni razowy z siemieniem lnianym (szybki) foto
Do miski wsypujemy mąkę żytnią razową z pełnego przemiału, cukier, sól i suszone drożdże. Sypkie składniki mieszamy, dodajemy siemię lniane i wlewamy letnią wodę. Całość mieszamy łyżką 2-3 minuty, aby dokładnie połączyć składniki. Ciasto powinno być lepkie i klejące, ale bez problemu odchodzić od miski niemal nie pozostawiając śladów na jej bokach.
Krok 2 - Chleb żytni razowy z siemieniem lnianym (szybki) foto
Tak przygotowane ciasto przekładamy łyżką do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki (26x9cm), przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 50 minut.
Krok 3 - Chleb żytni razowy z siemieniem lnianym (szybki) foto
Gdy ciasto wyrośnie smarujemy łyżką oleju rzepakowego i posypujemy siemieniem lnianym. Na koniec oprószamy mąką pszenną (ilość wg uznania lub pomijamy ten krok).
Chleb pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez 70 minut (lub troszkę dłużej jeśli jest taka potrzeba). Studzimy na kratce.
MałaMi89
Chleb jest o tyle szybki w przygotowaniu, że wyrabia się go łyżką w jednej misce i wyrasta już w blaszce.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (25)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
ijonski 3 tygodnie temu
Witam, zrobiłem chlebek zgodnie z przepisem pieczenie ponad 70 minut góra dół. Chlebek z góry chrupiący w środku mokry gliniany(jak zakalec). Mąka pełnoziarnista razowa 2000. Co robię nie tak może dłużej piec??Pozdrawiam
Doradca Smaku 2 tygodnie temu
Witaj, zakalec może wyjść z bardzo wielu powodów, m.in ciasto mogło wyrastać w zbyt niskiej temperaturze lub składniki chleba nie miały temperatury pokojowej. Rozumiem, że kurczowo trzymałeś się etapów przygotowywania ciasta? To również bardzo ważne ;) Następnym razem wyjdzie idealne - trzymam kciuki!
nvtixx 09.05.2020 20:36
rowniez wykonalam wszystko zgodnie z przepisem, a mimo to chleb opadl juz w piekarniku, skonczylo sie na zakalcu ZMARNOWANY CZAS I PRODUKTY WSZYSTKO POSZLO DO KOSZA
Ol_Ga2020 07.05.2020 23:19
Wykonałam wszystko zgodnie z przepisem i wyszedł zakalec... :-( To mój pierwszy żytni chleb. Inne chleby na drożdżach zawsze wychodziły... Co zrobiłam nie tak? Chleb wyrósł, jednak po upieczeniu skórka oddzieliła się od "środka", a środek stał się kleistą masą... Czy przyczyną mogło być dodanie cięższych niż siemię ziaren słonecznika?
agakuc 19.02.2020 18:59
A pieczemy z termoobiegiem czy tylko góra - dół? Piekłam i niestety skórka górna oddzieliła mi się od chleba. Może to być wina temperatury?
claudik1980 12.02.2020 20:36
A jezeli chcialabym użyć swiezych drożdży zamiast suchych, to w jakich proporcjach?
Doradca Smaku 13.02.2020 09:29
Myślę, że możesz spróbować zrobić ten chleb z drożdżami świeżymi. 7 gramów drożdży instant (standardowa torebka) to około 25 gramów drożdży świeżych.
KORAL 06.11.2016 00:02
ŚWIETNY CHLEBEK :)
Diana Rusiłowicz 13.10.2016 00:51
Super chlebek :)
Patrycja33 05.09.2016 09:43
pyszny chlebek domowej roboty najlepszy
Alex_M 05.06.2016 07:20
fajny chlebek, powodzenia z zakwasem :)
MałaMi89 27.02.2016 16:36
Zakwas jest dopiero przede mną :) właśnie się "robi" ;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat