Przepis i sposób przygotowania na: Chleb żytni razowy z siemieniem lnianym (szybki)
Chleb żytni razowy z siemieniem lnianym to pyszna odmiana pieczywa, które cieszy się popularnością ze względu na swoje smakowe walory i wartości odżywcze. Przepis na chleb żytni szybki polega jedynie na wymieszaniu ze sobą wszystkich składników, a następnie postępowaniu zgodnie z opisem w przepisie. Chleb żytni razowy z siemieniem lnianym ma charakterystyczny, lekko orzechowy smak i chrupiącą skórkę, co sprawia, że idealnie nadaje się jako baza do kanapek, dodatek do zup i sosów.
Kroki postępowania
Do miski wsypujemy mąkę żytnią razową, cukier, sól i drożdże. Sypkie składniki mieszamy, dodajemy siemię lniane i wlewamy letnią wodę. Całość mieszamy łyżką 2-3 minuty, aby dokładnie połączyć składniki. Ciasto powinno być lepkie i klejące, ale bez problemu odchodzić od miski niemal nie pozostawiając śladów na jej bokach.
Gdy ciasto wyrośnie smarujemy łyżką oleju rzepakowego i posypujemy siemieniem lnianym. Na koniec oprószamy mąką pszenną (ilość wg uznania lub pomijamy ten krok).
Chleb pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez 70 minut (lub troszkę dłużej jeśli jest taka potrzeba). Studzimy na kratce.