Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowe cynamonki
Bułeczka cynamonowa to nie tylko przepyszny deser do popołudniowej kawy, ale również przepyszny pomysł na śniadanie. Przygotowuje się je bardzo prosto, jednak należy pamiętać o kilku zasadach, pamiętając że przygotowujemy bułeczki drożdżowe.
1. Przygotowując rozczyn, pamiętajcie by mleko nie było gorące - musi być letnie.
2. Ciasto drożdżowe należy przestać zagniatać kiedy "odchodzi od ręki" - ręczne wyrabianie jest czasochłonne, dlatego może tutaj przydać się robot kuchenny.
3. Po wyrośnięciu ciasta należy je ponownie wyrobić i następnie rozwałkować.
4. Dodatek kardamonu w cieście sprawi, że nabierze ono lekko orzeźwiającego i cytrusowego smaku.
Rozczyn drożdżowy:
1. Do misy np. robota planetarnego (można też użyć mikser ręczny z hakami do ciast drożdżowych) wsypujemy mąkę pszenną, kardamon, drożdże suszone oraz cukier. Dodajemy także żółtko, całe jajko, letnie mleko oraz masło miękkie.
2. Wyrabiamy gładkie ciasto przez minimum 7 minut. Po tym czasie nie powinno się już kleić do rąk.
3. Następnie je przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 60 minut, aby podwoiło objętość. Wyrośnięte ciasto ponownie wyrabiamy, tym razem dłońmi.
4. Rozwałkowujemy dość cienko w kształt prostokąta.
5. Przygotowujemy cynamonową masę: miękkie masło mieszamy z cynamonem oraz cukrem, tak by wszystkie składniki się połączyły.
6. U góry rozwałkowanego wcześniej ciasta drożdżowego zostawiamy wolne 2 cm, które przed zwinięciem posmarujemy żółtkiem.
7. Rozwałkowane ciasto smarujemy masłem z cukrem i cynamonem, a następnie zwijamy od dołu w kierunku posmarowanego wcześniej żółtkiem rantu.
8. Ciasto powinno mieć kształt rulonu, który następnie kroimy ostrym nożem na 5-6 cm części.
9. Uformowane bułeczki cynamonowe układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odkładamy na ok. 10 minut do lekkiego wyrośnięcia. Wierzch smarujemy roztrzepanym żółtkiem z odrobiną mleka. Pieczemy do zarumienienia w temp. 190 stopni przez ok. 22-25 minut.