Chlebek bananowy (ciasto bananowe)

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • banan

    4 szt
  • Soda oczyszczona Prymat

    1 łyżeczka
  • cukier brązowy

    1/2 szkl
  • masło

    1/3 szkl
  • jajko

    1 szt
  • ekstrakt waniliowy

    1 łyżeczka
  • mąka tortowa

    1,5 szkl
  • sól

    szczypta
  • rodzynki

    1/2 szkl
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. W misce rozgniatamy banany widelcem, dodajemy roztopione, ale nie gorące masło, cukier trzcinowy, 1 roztrzepane jajko, ekstrakt z wanilii, sól i przesianą mąkę tortową z sodą. Całość mieszamy do momentu połączenia się składników. Na koniec wsypujemy rodzynki.

2. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy do niej ciasto. Chlebek pieczemy ok 1 godz. w 170*C do tzw. suchego patyczka.

Smacznego :)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (10)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Stenka 19.03.2015 19:04
fajny przepis
xxKatherinee 19.03.2015 15:02
musisz koniecznie spróbować, zwłaszcza jeśli uwielbiasz to co bananowe ;-)
xxKatherinee 19.03.2015 15:02
robiłam podobny ale bez rodzynek, pora wypróbować Twoją wersję bo wygląda przepysznie!! :-)
IwonaKa 19.03.2015 13:20
takiego chlebka jeszcze nie jadłam
wwwiolka 19.03.2015 12:46
Bardzo fajny przepis.
IZABELA29 19.03.2015 10:51
wilgotne i smaczne
Monika-twin 19.03.2015 10:49
fajny chlebek.
kloruś 19.03.2015 10:48
Wygląda zjawiskowo! Częstuję się!
usmiech 19.03.2015 10:16
dobry przepis
Ania67 19.03.2015 10:06
Rewelacja- zjadłabym z milą chęcią

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat