Doradca Smaku logoandPrymat logo
Sprawdzone przepisy na Boże Narodzenie. ZOBACZ

Doradca Smaku XII: Chleb żytni z pastą z suszonych pomidorów, odc. 31

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
Doradca Smaku TVN
5.0
(219)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Pyszny, domowy, aromatyczny chlebek na mące żytniej i pszennej z dodatkiem czarnuszki nie ma sobie równych. Do tego pasta z suszonych pomidorów i zdrowa przekąska gotowa. Próbujecie?

Składniki:

woda ciepła
360-400 ml
drożdże świeże
30 g (⅓ kostki)
mąka pszenna
180 g (1 szklanka)
mąka żytnia
320 g (1 i ½ szklanki) + 3 łyżki do wysypania formy
miód
3 łyżeczki
pestki słonecznika
½ szklanki
orzechy włoskie siekane
½ szklanki
sezam
½ szklanki
masło miękkie
1 łyżka
otręby owsiane
3 łyżki
olej rzepakowy
3 łyżeczki

Dodatki do chleba:

szynka parmeńska
100 g (plastry)
mozzarella
200 g
jajko
2 szt.
miód
1 łyżka
pieczarki
5 szt.
cebula
½ szt.
ocet
olej rzepakowy

Pasta:

pomidory suszone z czosnkiem Smak
1 słoik
czarne oliwki Smak
½ szklanki
Sklep Prymat
żurawina suszona
½ szklanki
orzeszki piniowe prażone
2 łyżki

Dodatki:

bazylia świeża

Do smaku:

Sól ziołowa jodowana Prymat
Sklep Prymat
Sól himalajska różowa drobnoziarnista jodowana Prymat
Sklep Prymat
Pieprz czarny grubo mielony Prymat
Sklep Prymat
Czarnuszka nasiona Prymat
Sklep Prymat

Porada

Dla pewności, chleb sprawdzamy drewnianym patyczkiem, np. wykałaczką, jeśli jest sucha po wyjęciu z bochenka, chleb jest gotowy. Jajko w koszulce gotujemy w wodzie z dodatkiem octu. Do pasty z suszonych pomidorów możemy dodać olej lub oliwę, jeżeli masa jest dla nas za gęsta.

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku XII: Chleb żytni z pastą z suszonych pomidorów, odc. 31

Jeden z Waszych ulubionych przepisów na domowy chleb żytni, przygotowywany na bazie świeżych drożdży, z połączenia mąki żytniej i pszennej. 

- smaczny, chrupiący chlebek, 

- podawaj z pastą z suszonych pomidorów lub innymi ulubionymi pastami do chleba, 

- najlepszy zaraz po upieczeniu,

Przygotowujemy zaczyn: kruszymy w misce świeże drożdże, po czym zalewamy je 200 ml ciepłej wody i mieszamy całość, aż się rozpuści. Dodajemy mąkę pszenną, miód oraz półtorej łyżki soli ziołowej jodowanej, mieszamy dokładnie raz jeszcze i odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Zaczyn przykrywamy czystą ściereczką. 

W drugiej misce przygotowujemy pozostałe suche składniki - mąkę żytnią, otręby owsiane, pestki słonecznika, sezam biały oraz włoskie orzechy, które lekko siekamy nożem, następnie dodajemy olej i dokładnie mieszamy. Do całości dodajemy 3 łyżki czarnuszki. Suche składniki łączymy z wyrośniętym zaczynem oraz 200 ml ciepłej wody. Całość wyrabiamy przez około 3 minuty.

W międzyczasie smarujemy formę do pieczenia chleba masłem i oprószamy mąką żytnią. Ciasto przekładamy do formy, lekko dociskając, aby nadać bochenkowi odpowiedni kształt. Przykrywamy formę i odstawiamy ją na minimum 30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, powinno podwoić swoją objętość. Następnie, ciasto pieczemy ok. 1 godziny w 180 stopniach z funkcją termoobiegu. Kiedy chleb jest upieczony, piekarnik otwieramy, pozostawiając chleb w środku jeszcze przez 15 minut.

PASTA:

W blenderze rozdrabniamy zawartość 1 słoika suszonych pomidorów z czosnkiem. Jeżeli pasta jest za gęsta dodajemy odrobinę oleju rzepakowego. Dodajemy do naczynia czarne oliwki, suszoną żurawinę, miód i ponownie blendujemy. Pastę przekładamy do miski i dodajemy do masy prażone orzeszki pinii.  

DODATKI:  

Pieczarki oraz cebulę kroimy, a następnie podsmażamy na oleju rzepakowym. Całość doprawiamy grubo mieloną solą himalajską oraz czarnym grubo mielonym pieprzem.

W garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem octu. Jajka wbijamy do miseczki, delikatnie przelewamy do wrzącej wody i gotujemy 1-2 minuty. 

PODANIE:

Chleb kroimy. Na każdą kanapkę nakładamy po łyżce pasty z pomidorów. Na pierwszą kromkę wykładamy podsmażone warzywa oraz jajko w koszulce. Ser mozzarella kroimy w plasterki. Po jednym kawałku kładziemy na szynce parmeńskiej i zwijamy całość w rulonik. W ten sam sposób przygotowujemy drugi rulonik i kładziemy je na drugiej kromce chleba. Kanapkę ozdabiamy listkami świeżej bazylii.

Domowe pieczywo jest najlepsze. Jestem bardzo ciekaw, jakie Wy chleby chętnie wypiekacie w domu - napiszcie w komentarzach. 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak