odc. 31 Doradca Smaku

Doradca Smaku XII: Chleb żytni z pastą z suszonych pomidorów, odc. 31

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Pyszny, domowy, aromatyczny chlebek na mące żytniej i pszennej z dodatkiem czarnuszki nie ma sobie równych. Do tego pasta z suszonych pomidorów i zdrowa przekąska gotowa. Próbujecie?

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • woda ciepła

    360-400 ml
  • drożdże świeże

    30 g (⅓ kostki)
  • mąka pszenna

    180 g (1 szklanka)
  • mąka żytnia

    320 g (1 i ½ szklanki) + 3 łyżki do wysypania formy
  • miód

    3 łyżeczki
  • pestki słonecznika

    ½ szklanki
  • orzechy włoskie siekane

    ½ szklanki
  • sezam

    ½ szklanki
  • masło miękkie

    1 łyżka
  • otręby owsiane

    3 łyżki
  • olej rzepakowy

    3 łyżeczki

Dodatki do chleba:

  • szynka parmeńska

    100 g (plastry)
  • mozzarella

    200 g
  • jajka

    2 szt.
  • miód

    1 łyżka
  • pieczarki

    5 szt.
  • cebula

    ½ szt.
  • ocet

  • olej rzepakowy

Pasta:

  • pomidory suszone z czosnkiem Smak

    1 słoik
  • czarne oliwki Smak

    ½ szklanki
  • żurawina suszona

    ½ szklanki
  • orzeszki piniowe prażone

    2 łyżki

Dodatki:

  • świeże listki bazylii

Do smaku:

  • Sól ziołowa jodowana Prymat

  • Sól himalajska różowa drobnoziarnista jodowana Prymat

  • Pieprz czarny grubo mielony Prymat

  • Czarnuszka nasiona Prymat

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Przygotowujemy zaczyn: kruszymy w misce świeże drożdże, po czym zalewamy je 200 ml ciepłej wody i mieszamy całość, aż się rozpuści. Dodajemy mąkę pszenną, miód oraz półtorej łyżki soli ziołowej jodowanej, mieszamy dokładnie raz jeszcze i odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Zaczyn przykrywamy czystą ściereczką. 

W drugiej misce przygotowujemy pozostałe suche składniki - mąkę żytnią, otręby owsiane, pestki słonecznika, sezam biały oraz włoskie orzechy, które lekko siekamy nożem, następnie dodajemy olej i dokładnie mieszamy. Do całości dodajemy 3 łyżki czarnuszki. Suche składniki łączymy z wyrośniętym zaczynem oraz 200 ml ciepłej wody. Całość wyrabiamy przez około 3 minuty.

W międzyczasie smarujemy formę do pieczenia chleba masłem i oprószamy mąką żytnią. Ciasto przekładamy do formy, lekko dociskając, aby nadać bochenkowi odpowiedni kształt. Przykrywamy formę i odstawiamy ją na minimum 30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, powinno podwoić swoją objętość. Następnie, ciasto pieczemy ok. 1 godziny w 180 stopniach z funkcją termoobiegu. Kiedy chleb jest upieczony, piekarnik otwieramy, pozostawiając chleb w środku jeszcze przez 15 minut.

PASTA:

W blenderze rozdrabniamy zawartość 1 słoika suszonych pomidorów z czosnkiem. Jeżeli pasta jest za gęsta dodajemy odrobinę oleju rzepakowego. Dodajemy do naczynia czarne oliwki, suszoną żurawinę, miód i ponownie blendujemy. Pastę przekładamy do miski i dodajemy do masy prażone orzeszki pinii.  

DODATKI:  

Pieczarki oraz cebulę kroimy, a następnie podsmażamy na oleju rzepakowym. Całość doprawiamy grubo mieloną solą himalajską oraz czarnym grubo mielonym pieprzem.

W garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem octu. Jajka wbijamy do miseczki, delikatnie przelewamy do wrzącej wody i gotujemy 1-2 minuty. 

PODANIE:

Chleb kroimy. Na każdą kanapkę nakładamy po łyżce pasty z pomidorów. Na pierwszą kromkę wykładamy podsmażone warzywa oraz jajko w koszulce. Ser mozzarella kroimy w plasterki. Po jednym kawałku kładziemy na szynce parmeńskiej i zwijamy całość w rulonik. W ten sam sposób przygotowujemy drugi rulonik i kładziemy je na drugiej kromce chleba. Kanapkę ozdabiamy listkami świeżej bazylii.

Doradca Smaku
Dla pewności, chleb sprawdzamy drewnianym patyczkiem, np. wykałaczką, jeśli jest sucha po wyjęciu z bochenka, chleb jest gotowy. Jajko w koszulce gotujemy w wodzie z dodatkiem octu. Do pasty z suszonych pomidorów możemy dodać olej lub oliwę, jeżeli masa jest dla nas za gęsta.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat