Doradca Smaku XII: Chleb żytni z pastą z suszonych pomidorów, odc. 31

odc. 31 Doradca Smaku

Doradca Smaku XII: Chleb żytni z pastą z suszonych pomidorów, odc. 31

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Pyszny, domowy, aromatyczny chlebek na mące żytniej i pszennej z dodatkiem czarnuszki nie ma sobie równych. Do tego pasta z suszonych pomidorów i zdrowa przekąska gotowa. Próbujecie?

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • woda ciepła

    360-400 ml
  • drożdże świeże

    30 g (⅓ kostki)
  • mąka pszenna

    180 g (1 szklanka)
  • mąka żytnia

    320 g (1 i ½ szklanki) + 3 łyżki do wysypania formy
  • miód

    3 łyżeczki
  • pestki słonecznika

    ½ szklanki
  • orzechy włoskie siekane

    ½ szklanki
  • sezam

    ½ szklanki
  • masło miękkie

    1 łyżka
  • otręby owsiane

    3 łyżki
  • olej rzepakowy

    3 łyżeczki

Dodatki do chleba:

  • szynka parmeńska

    100 g (plastry)
  • mozzarella

    200 g
  • jajko

    2 szt.
  • miód

    1 łyżka
  • pieczarki

    5 szt.
  • cebula

    ½ szt.
  • ocet

  • olej rzepakowy

Pasta:

  • pomidory suszone z czosnkiem Smak

    1 słoik
  • czarne oliwki Smak

    ½ szklanki
  • żurawina suszona

    ½ szklanki
  • orzeszki piniowe prażone

    2 łyżki

Dodatki:

  • bazylia świeża

Do smaku:

  • Sól ziołowa jodowana Prymat

  • Sól himalajska różowa drobnoziarnista jodowana Prymat

  • Pieprz czarny grubo mielony Prymat

  • Czarnuszka nasiona Prymat

Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Doradca Smaku XII: Chleb żytni z pastą z suszonych pomidorów, odc. 31

Jeden z Waszych ulubionych przepisów na domowy chleb żytni, przygotowywany na bazie świeżych drożdży, z połączenia mąki żytniej i pszennej. 

- smaczny, chrupiący chlebek, 

- podawaj z pastą z suszonych pomidorów lub innymi ulubionymi pastami do chleba, 

- najlepszy zaraz po upieczeniu,

Przygotowujemy zaczyn: kruszymy w misce świeże drożdże, po czym zalewamy je 200 ml ciepłej wody i mieszamy całość, aż się rozpuści. Dodajemy mąkę pszenną, miód oraz półtorej łyżki soli ziołowej jodowanej, mieszamy dokładnie raz jeszcze i odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Zaczyn przykrywamy czystą ściereczką. 

W drugiej misce przygotowujemy pozostałe suche składniki - mąkę żytnią, otręby owsiane, pestki słonecznika, sezam biały oraz włoskie orzechy, które lekko siekamy nożem, następnie dodajemy olej i dokładnie mieszamy. Do całości dodajemy 3 łyżki czarnuszki. Suche składniki łączymy z wyrośniętym zaczynem oraz 200 ml ciepłej wody. Całość wyrabiamy przez około 3 minuty.

W międzyczasie smarujemy formę do pieczenia chleba masłem i oprószamy mąką żytnią. Ciasto przekładamy do formy, lekko dociskając, aby nadać bochenkowi odpowiedni kształt. Przykrywamy formę i odstawiamy ją na minimum 30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, powinno podwoić swoją objętość. Następnie, ciasto pieczemy ok. 1 godziny w 180 stopniach z funkcją termoobiegu. Kiedy chleb jest upieczony, piekarnik otwieramy, pozostawiając chleb w środku jeszcze przez 15 minut.

PASTA:

W blenderze rozdrabniamy zawartość 1 słoika suszonych pomidorów z czosnkiem. Jeżeli pasta jest za gęsta dodajemy odrobinę oleju rzepakowego. Dodajemy do naczynia czarne oliwki, suszoną żurawinę, miód i ponownie blendujemy. Pastę przekładamy do miski i dodajemy do masy prażone orzeszki pinii.  

DODATKI:  

Pieczarki oraz cebulę kroimy, a następnie podsmażamy na oleju rzepakowym. Całość doprawiamy grubo mieloną solą himalajską oraz czarnym grubo mielonym pieprzem.

W garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem octu. Jajka wbijamy do miseczki, delikatnie przelewamy do wrzącej wody i gotujemy 1-2 minuty. 

PODANIE:

Chleb kroimy. Na każdą kanapkę nakładamy po łyżce pasty z pomidorów. Na pierwszą kromkę wykładamy podsmażone warzywa oraz jajko w koszulce. Ser mozzarella kroimy w plasterki. Po jednym kawałku kładziemy na szynce parmeńskiej i zwijamy całość w rulonik. W ten sam sposób przygotowujemy drugi rulonik i kładziemy je na drugiej kromce chleba. Kanapkę ozdabiamy listkami świeżej bazylii.

Domowe pieczywo jest najlepsze. Jestem bardzo ciekaw, jakie Wy chleby chętnie wypiekacie w domu - napiszcie w komentarzach. 

Doradca Smaku
Dla pewności, chleb sprawdzamy drewnianym patyczkiem, np. wykałaczką, jeśli jest sucha po wyjęciu z bochenka, chleb jest gotowy. Jajko w koszulce gotujemy w wodzie z dodatkiem octu. Do pasty z suszonych pomidorów możemy dodać olej lub oliwę, jeżeli masa jest dla nas za gęsta.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat