Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku XII: Chleb żytni z pastą z suszonych pomidorów, odc. 31
Jeden z Waszych ulubionych przepisów na domowy chleb żytni, przygotowywany na bazie świeżych drożdży, z połączenia mąki żytniej i pszennej.
- smaczny, chrupiący chlebek,
- podawaj z pastą z suszonych pomidorów lub innymi ulubionymi pastami do chleba,
- najlepszy zaraz po upieczeniu,
Przygotowujemy zaczyn: kruszymy w misce świeże drożdże, po czym zalewamy je 200 ml ciepłej wody i mieszamy całość, aż się rozpuści. Dodajemy mąkę pszenną, miód oraz półtorej łyżki soli ziołowej jodowanej, mieszamy dokładnie raz jeszcze i odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Zaczyn przykrywamy czystą ściereczką.
W drugiej misce przygotowujemy pozostałe suche składniki - mąkę żytnią, otręby owsiane, pestki słonecznika, sezam biały oraz włoskie orzechy, które lekko siekamy nożem, następnie dodajemy olej i dokładnie mieszamy. Do całości dodajemy 3 łyżki czarnuszki. Suche składniki łączymy z wyrośniętym zaczynem oraz 200 ml ciepłej wody. Całość wyrabiamy przez około 3 minuty.
W międzyczasie smarujemy formę do pieczenia chleba masłem i oprószamy mąką żytnią. Ciasto przekładamy do formy, lekko dociskając, aby nadać bochenkowi odpowiedni kształt. Przykrywamy formę i odstawiamy ją na minimum 30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, powinno podwoić swoją objętość. Następnie, ciasto pieczemy ok. 1 godziny w 180 stopniach z funkcją termoobiegu. Kiedy chleb jest upieczony, piekarnik otwieramy, pozostawiając chleb w środku jeszcze przez 15 minut.
PASTA:
W blenderze rozdrabniamy zawartość 1 słoika suszonych pomidorów z czosnkiem. Jeżeli pasta jest za gęsta dodajemy odrobinę oleju rzepakowego. Dodajemy do naczynia czarne oliwki, suszoną żurawinę, miód i ponownie blendujemy. Pastę przekładamy do miski i dodajemy do masy prażone orzeszki pinii.
DODATKI:
Pieczarki oraz cebulę kroimy, a następnie podsmażamy na oleju rzepakowym. Całość doprawiamy grubo mieloną solą himalajską oraz czarnym grubo mielonym pieprzem.
W garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem octu. Jajka wbijamy do miseczki, delikatnie przelewamy do wrzącej wody i gotujemy 1-2 minuty.
PODANIE:
Chleb kroimy. Na każdą kanapkę nakładamy po łyżce pasty z pomidorów. Na pierwszą kromkę wykładamy podsmażone warzywa oraz jajko w koszulce. Ser mozzarella kroimy w plasterki. Po jednym kawałku kładziemy na szynce parmeńskiej i zwijamy całość w rulonik. W ten sam sposób przygotowujemy drugi rulonik i kładziemy je na drugiej kromce chleba. Kanapkę ozdabiamy listkami świeżej bazylii.