Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
Bułki:
-
mąka
300 g -
drożdże suche
4 g -
woda ciepła
180 ml -
masło
25 g -
jajko
1 szt. -
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
-
Czarnuszka nasiona Prymat
-
woda
2 l -
Soda oczyszczona Prymat
2 łyżeczki
Dodatki:
-
boczek
-
kiełbasa biała
-
cebula biała
-
sałata rzymska
-
pomidor
-
ogórki konserwowe
-
majonez
-
Musztarda grillowa Prymat
-
Cebulka smażona Prymat
Przepis i sposób przygotowania Najlepszy hot dog
Do mąki dodajemy drożdże, sól, wodę oraz miękkie masło i dokładnie wyrabiamy ciasto przez 10 minut. Z ciasta formujemy podłużne bułki.
Do gotującej się wody dodajemy sodę i zaparzamy bułeczki przez ok. 30 sekund. Po tym czasie wyciągamy je na blaszkę, ostudzamy, smarujemy jajkiem, posypujemy czarnuszką, nacinamy i pieczemy przez 16 minut w piekarniku rozgrzanym do 220°C. W tym czasie na gorącej patelni grillujemy cebulę, boczek oraz kiełbasę przez ok. 2-3 minuty z każdej strony.
Upieczoną i ostudzoną bułkę nacinamy, wkładamy do niej sałatę, pomidora, kiełbasę, cebulę, boczek oaz ogórki konserwowe, całość polewamy majonezem oraz musztardą grillową i posypujemy prażoną cebulką. Smacznego!
Komentarze (0)