Najlepszy hot dog

Najlepszy hot dog

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Hot dogi to klasyk amerykańskiego fast foodu. W tym przepisie wersja nieco zdrowsza, bardziej "slow food", z białą, grillowaną kiełbaską, pieczoną w domu bułką z czarnuszką i różnymi dodatkami w postaci: boczku, sałaty rzymskiej, pomidora, ogórków, czy prażonej cebulki.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Bułki:

  • mąka

    300 g
  • drożdże suche

    4 g
  • woda ciepła

    180 ml
  • masło

    25 g
  • jajko

    1 szt.
  • sól morska

  • czarnuszka

  • woda

    2 l
  • soda oczyszczona

    2 łyżeczki

Dodatki:

  • boczek

  • kiełbasa biała

  • biała cebula

  • sałata rzymska

  • pomidor

  • ogórki konserwowe

  • majonez

  • musztarda grillowa

  • cebulka prażona

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Do mąki dodajemy drożdże, sól, wodę oraz miękkie masło i dokładnie wyrabiamy ciasto przez 10 minut. Z ciasta formujemy podłużne bułki.

Do gotującej się wody dodajemy sodę i zaparzamy bułeczki przez ok. 30 sekund. Po tym czasie wyciągamy je na blaszkę, ostudzamy, smarujemy jajkiem, posypujemy czarnuszką, nacinamy i pieczemy przez 16 minut w piekarniku rozgrzanym do 220°C. W tym czasie na gorącej patelni grillujemy cebulę, boczek oraz kiełbasę przez ok. 2-3 minuty z każdej strony.

Upieczoną i ostudzoną bułkę nacinamy, wkładamy do niej sałatę, pomidora, kiełbasę, cebulę, boczek oaz ogórki konserwowe, całość polewamy majonezem oraz musztardą grillową i posypujemy prażoną cebulką. Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat