Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku XII: Chrupiąca bułka z boczkiem, odc. 6
MARYNATA:
W misce łączymy pół szklanki oleju rzepakowego z 2 łyżeczkami musztardy czeskiej, miodem oraz sosem sojowym i doprawiamy 2 łyżkami przyprawy do wieprzowiny. 1 kg surowego boczku zanurzamy w całości w marynacie i chłodzimy w lodówce, a następnie pieczemy przez minimum godzinę w 180 stopniach na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Czas pieczenia zależy od grubości boczku.
SAŁATKA:
2 ząbki czosnku i papryczkę chili siekamy. Kroimy pół czerwonej cebuli w piórka, 4 pieczarki marynowane w plastry, a ogórka konserwowego wzdłuż w plastry. Tak przygotowane warzywa mieszamy w misce z 2 łyżkami oliwy z oliwek.
PODANIE:
Ciabattę kroimy na pół i grillujemy na patelni, a następnie połówki smarujemy łyżką chrzanu śmietankowego. Na jednej połówce bułki kładziemy łyżkę kiszonej kapusty i 3 plastry boczku. Mięso oprószamy grubo mielonym czarnym pieprzem i przykrywamy drugą połówką bułki. Serwujemy z sałatką.