Składniki
kostka
g
kg
gramów
gniazda
gniazd
ml
duża łyż.
dużej łyż.
mała łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
boczek surowy
1 kg -
ogórek konserwowy Smak
1 szt. -
Pieczarki marynowane Smak
4 szt. -
cebula czerwona
1/2 szt. -
czosnek
2 ząbki -
Kapusta kwaszona SMAK
100 g -
papryczka chili
1 mała szt. -
oliwa
2 łyżki -
ciabatta
3 szt. -
Chrzan śmietankowy Smak
3 łyżki
Marynata:
-
Musztarda czeska Prymat
2 łyżeczki -
miód wielokwiatowy
1 łyżka -
sos sojowy
2 łyżki -
olej rzepakowy
1/2 szklanki
Do smaku:
-
Przyprawa do wieprzowiny klasyczna Prymat
-
Pieprz czarny grubo mielony Prymat
Przepis i sposób przygotowania Doradca Smaku XII: Chrupiąca bułka z boczkiem, odc. 6
MARYNATA:
W misce łączymy pół szklanki oleju rzepakowego z 2 łyżeczkami musztardy czeskiej, miodem oraz sosem sojowym i doprawiamy 2 łyżkami przyprawy do wieprzowiny. 1 kg surowego boczku zanurzamy w całości w marynacie i chłodzimy w lodówce, a następnie pieczemy przez minimum godzinę w 180 stopniach na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Czas pieczenia zależy od grubości boczku.
SAŁATKA:
2 ząbki czosnku i papryczkę chili siekamy. Kroimy pół czerwonej cebuli w piórka, 4 pieczarki marynowane w plastry, a ogórka konserwowego wzdłuż w plastry. Tak przygotowane warzywa mieszamy w misce z 2 łyżkami oliwy z oliwek.
PODANIE:
Ciabattę kroimy na pół i grillujemy na patelni, a następnie połówki smarujemy łyżką chrzanu śmietankowego. Na jednej połówce bułki kładziemy łyżkę kiszonej kapusty i 3 plastry boczku. Mięso oprószamy grubo mielonym czarnym pieprzem i przykrywamy drugą połówką bułki. Serwujemy z sałatką.
Komentarze (0)