odc. 6 Doradca Smaku

Doradca Smaku XII: Chrupiąca bułka z boczkiem, odc. 6

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
3 - 4

Street food w wydaniu Roberta Sowy. Nie zapiekanka, nie kebab, a chrupiąca ciabatta z pieczonym boczkiem i marynowanymi warzywami. Co Wy na to? Kanapka warta grzechu?

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • boczek surowy

    1 kg
  • ogórek konserwowy Smak

    1 szt.
  • Pieczarki marynowane Smak

    4 szt.
  • czerwona cebula

    1/2 szt.
  • czosnek

    2 ząbki
  • Kapusta kwaszona SMAK

    100 g
  • papryczka chili

    1 mała szt.
  • oliwa

    2 łyżki
  • ciabatta

    3 szt.
  • Chrzan śmietankowy Smak

    3 łyżki

Marynata:

  • musztarda Czeska Prymat

    2 łyżeczki
  • miód wielokwiatowy

    1 łyżka
  • sos sojowy

    2 łyżki
  • olej rzepakowy

    1/2 szklanki

Do smaku:

  • Przyprawa do wieprzowiny klasyczna Prymat

  • Pieprz czarny grubo mielony Prymat

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

MARYNATA:

W misce łączymy pół szklanki oleju rzepakowego z 2 łyżeczkami musztardy czeskiej, miodem oraz sosem sojowym i doprawiamy 2 łyżkami przyprawy do wieprzowiny. 1 kg surowego boczku zanurzamy w całości w marynacie i chłodzimy w lodówce, a następnie pieczemy przez godzinę w 180 stopniach na wyłożonej papierem do pieczenia blasze.

SAŁATKA:

2 ząbki czosnku i papryczkę chili siekamy. Kroimy pół  czerwonej cebuli w piórka, 4 pieczarki marynowane w plastry, a ogórka konserwowego wzdłuż w plastry.  Tak przygotowane warzywa mieszamy w misce z 2 łyżkami oliwy z oliwek.

PODANIE:

Ciabattę kroimy na pół i grillujemy na patelni, a następnie połówki smarujemy łyżką chrzanu śmietankowego. Na jednej połówce bułki kładziemy łyżkę kiszonej kapusty i 3 plastry boczku. Mięso oprószamy grubo mielonym czarnym pieprzem i przykrywamy drugą połówką bułki. Serwujemy z sałatką.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat