Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wielkanocne cynamonowe wieńce

5.0
(34)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Cynamonowe wieńce to prosty przepis wielkanocny, który cieszy się ogromną popularnością u naszych południowych sąsiadów, Czechów. Może warto przekonać się, dlaczego?

Składniki:

mleko 300 ml + 2 łyżki
masło 82% 100 g
cukier puder 100 g
drożdże świeże 1 kostka (42 g)
mąka pszenna 500 g
sól 1 szczypta
jajko 3 szt.
Cynamon mielony Prymat 1 łyżka
Gałka muszkatołowa mielona Prymat ¼ łyżeczki
jajka lub pisanki 6 szt.
kolorowa posypka (lub cukier)

Przepis i sposób przygotowania na: Wielkanocne cynamonowe wieńce

W 300 ml mleka rozpuść masło i odstaw do ostygnięcia.

Dodaj cukier puder i drożdże, po czym odstaw aż do momentu, gdy na powierzchni uformują się bąbelki.

Następnie przelej całość do misy robota kuchennego, dodaj mąkę i 2 jajka oraz dopraw solą, cynamonem i gałką muszkatołową.

Wyrabiaj ciasto do momentu aż będzie sprężyste, po czym przykryj misę ściereczką i odstaw na 1 godzinę by ciasto wyrosło.

Kiedy ciasto wyrośnie, przełóż je na blat kuchenny lub deskę i podziel na 6 równych części, po czym każdą podziel jeszcze na pół.

Z dwóch kawałków ciasta uformuj "węże" o długości ok. 35 cm, zapleć je ze sobą w warkocz, po czym połącz oba końce warkocza tworząc wieniec.

Uformowane wieńce pozostaw na 1 godzinę do wyrośnięcia.

Po godzinie posmaruj je mieszanką jajka z 2 łyżkami mleka, posyp cukrem (dla efektu możesz wymieszać cukier biały z brązowym) lub cukrową posypką.

Na koniec w każdym wieńcu umieść lekko posmarowane olejem jajko (w skorupce) lub pisankę.

Wieńce piecz przez ok. 20-25 minut w temp. 180°C.

Po ostygnięciu możesz przyozdobić je wstążką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak