Wielkanocne cynamonowe wieńce

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Cynamonowe wieńce to prosty przepis wielkanocny, który cieszy się ogromną popularnością u naszych południowych sąsiadów, Czechów. Może warto przekonać się, dlaczego?

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mleko

    300 ml + 2 łyżki
  • masło 82%

    100 g
  • cukier puder

    100 g
  • drożdże świeże

    1 kostka (42 g)
  • mąka pszenna

    500 g
  • sól

    1 szczypta
  • jajka

    3 szt.
  • Cynamon mielony Prymat

    1 łyżka
  • Gałka muszkatołowa mielona Prymat

    ¼ łyżeczki
  • jajka lub pisanki

    6 szt.
  • kolorowa posypka

    (lub cukier)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

W 300 ml mleka rozpuść masło i odstaw do ostygnięcia.

Dodaj cukier puder i drożdże, po czym odstaw aż do momentu, gdy na powierzchni uformują się bąbelki.

Następnie przelej całość do misy robota kuchennego, dodaj mąkę i 2 jajka oraz dopraw solą, cynamonem i gałką muszkatołową.

Wyrabiaj ciasto do momentu aż będzie sprężyste, po czym przykryj misę ściereczką i odstaw na 1 godzinę by ciasto wyrosło.

Kiedy ciasto wyrośnie, przełóż je na blat kuchenny lub deskę i podziel na 6 równych części, po czym każdą podziel jeszcze na pół.

Z dwóch kawałków ciasta uformuj "węże" o długości ok. 35 cm, zapleć je ze sobą w warkocz, po czym połącz oba końce warkocza tworząc wieniec.

Uformowane wieńce pozostaw na 1 godzinę do wyrośnięcia.

Po godzinie posmaruj je mieszanką jajka z 2 łyżkami mleka, posyp cukrem (dla efektu możesz wymieszać cukier biały z brązowym) lub cukrową posypką.

Na koniec w każdym wieńcu umieść lekko posmarowane olejem jajko (w skorupce) lub pisankę.

Wieńce piecz przez ok. 20-25 minut w temp. 180°C.

Po ostygnięciu możesz przyozdobić je wstążką.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat