Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb pszenno-żytni

5.0
(15)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Chleb pszenno-żytni to niezwykle smakowite połączenie mąki pszennej i żytniej, by stworzyć ciekawy w smaku i swojej strukturze chleb domowy. Koniecznie wypróbujcie ten przepis na pszenno-żytni chleb!

Składniki:

mąka pszenna 300 gramów
mąka żytnia 200 gramów
mleko 125 mililitrów
drożdże 40 gramów
cukier 3 łyżki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1 łyżeczka
woda ciepła 200 mililitrów

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb pszenno-żytni

Połączenie mąki pszennej i żytniej nadaje chlebowi niepowtarzalny smak i konsystencję. Przepis na chleb pszenno-żytni pozwala na przygotowanie ciekawej alternatywy dla klasycznego chleba pszennego. Mąka żytnia wzbogaca tę pszenną o charakterystyczny smak żyta, który może kojarzyć się z tym wiejskim. Po upieczeniu chleb pszenno-żytni ma chrupiącą skórkę i trudno mu się oprzeć! 

Cheb pszenno-żytni przepis:

Kroki postępowania

1

Do ciepłego mleka wsypujemy cukier, wkruszamy drożdże i odstawiamy do wyrośnięcia

Krok 1 - Chleb pszenno-żytni foto
2

Drożdże odstawiamy do wyrośnięcia.

Krok 2 - Chleb pszenno-żytni foto
3

Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, wyrośnięte drożdże i wyrabiamy ciasto dolewając pomału ciepłą wodę - ciasto ma odchodzić od ręki.

Krok 3 - Chleb pszenno-żytni foto
4

Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 30 minut.

Krok 4 - Chleb pszenno-żytni foto
5

Wyrośnięte ciasto ugniatamy i formujemy chleb.

Krok 5 - Chleb pszenno-żytni foto
6

Chleb nacinamy z wierzchu.

Krok 6 - Chleb pszenno-żytni foto
7

Pieczemy w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez około 45 minut.

Krok 7 - Chleb pszenno-żytni foto
8

Domowy chleb najlepszy z masełkiem.

Krok 8 - Chleb pszenno-żytni foto

Chleb pszenno-żytni to ciekawy wypiek, który z pewnością przypadnie do gustu wszystkim wielbicielom wypieków pszennych, które zostały wzbogacone ciekawym dodatkiem. Taki chleb po upieczeniu zyskuje chrupiącą skórkę, która kusi od razu do zjedzenia choć jednej kromeczki. Po wyjęciu go z piekarnika, pozwólcie chlebkowi "odpocząć" i ostygnąć, a następnie pokrójcie na kanapeczki i zajadajcie z najprostszym składnikiem - masełkiem!

Smacznego!

Przepisy na inne wypieki znajdziecie w serwisie Doradca Smaku: 

Chleb na zakwasie bardzo smaczny 

Chleb domowy

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Gracer 01.01.2015 18:47
polecam ten chlebuś wszystkim
Kasnaj 25.11.2013 08:52
super ten chlebuś
Kuchenka 10.11.2013 17:49
kolor skórki idealny, niestety nigd mi taki nie wyszedł
bhb8 10.11.2013 00:16
Nie piekłam jeszcze chleba. Chyba warto spróbować :)
Janina 09.11.2013 23:33
Również piekę pszenno żytni, bo taki nam najlepiej smakuje;)
Sroczka 09.11.2013 22:29
Bardzo lubię domowy chlebek.
Renata9 09.11.2013 21:48
ten chlebek wygląda bardzo smakowicie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak