Przepis i sposób przygotowania na: Chleb pszenno-żytni
Połączenie mąki pszennej i żytniej nadaje chlebowi niepowtarzalny smak i konsystencję. Przepis na chleb pszenno-żytni pozwala na przygotowanie ciekawej alternatywy dla klasycznego chleba pszennego. Mąka żytnia wzbogaca tę pszenną o charakterystyczny smak żyta, który może kojarzyć się z tym wiejskim. Po upieczeniu chleb pszenno-żytni ma chrupiącą skórkę i trudno mu się oprzeć!
Cheb pszenno-żytni przepis:
Kroki postępowania
Do ciepłego mleka wsypujemy cukier, wkruszamy drożdże i odstawiamy do wyrośnięcia
Drożdże odstawiamy do wyrośnięcia.
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, wyrośnięte drożdże i wyrabiamy ciasto dolewając pomału ciepłą wodę - ciasto ma odchodzić od ręki.
Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 30 minut.
Wyrośnięte ciasto ugniatamy i formujemy chleb.
Chleb nacinamy z wierzchu.
Pieczemy w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez około 45 minut.
Domowy chleb najlepszy z masełkiem.