Przepis dnia IV, odc. 17: Wolno pieczone żeberka wołowe w ciemnym piwie

Przepis dnia IV, odc. 17: Wolno pieczone żeberka wołowe w ciemnym piwie

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • żeberka wołowe

    0,5 kg
  • olej rzepakowy

  • piwo ciemne

  • cebula

    1 szt.
  • ketchup

    200 ml
  • Musztarda rosyjska Prymat

    1 łyżka
  • Kolendra cała Prymat

  • Papryka słodka mielona Prymat

  • Chili pieprz cayenne mielone Prymat

  • Imbir mielony Prymat

  • Przyprawa do wołowiny klasyczna Prymat

  • papryka czerwona

    1 szt.
  • pomidory pelati

    1 puszka
  • czosnek

    2 ząbki
  • kolendra

  • miód

    1 łyżka
  • rukola

    do dekoracji
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Przepis dnia IV, odc. 17: Wolno pieczone żeberka wołowe w ciemnym piwie

Kroki postępowania

Krok 1 - Przepis dnia IV, odc. 17: Wolno pieczone żeberka wołowe w ciemnym piwie foto
Do miski wlewamy łyżkę miodu, łyżkę musztardy rosyjskiej i olej. Dodajemy przyprawę do wołowiny, mieszamy i obtaczamy w niej pocięte na porcje żeberka.
Krok 2 - Przepis dnia IV, odc. 17: Wolno pieczone żeberka wołowe w ciemnym piwie foto
W naczyniu żaroodpornym układamy mięso, wlewamy ciemne piwo i wstawiamy do piekarnika na 4 h w temperaturze 130 ˚C.
Krok 3 - Przepis dnia IV, odc. 17: Wolno pieczone żeberka wołowe w ciemnym piwie foto
Dosypujemy słodką papryką, chilli pieprz Cayenne. Dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulę, pomidory pelati, ketchup, kolendrę, imbir oraz czosnek. Na sam koniec dolewamy resztę ciemnego piwa i czekamy aż sos się zagotuje.
Krok 4 - Przepis dnia IV, odc. 17: Wolno pieczone żeberka wołowe w ciemnym piwie foto
Na sam koniec dolewamy resztę ciemnego piwa i czekamy aż sos się zagotuje.
Krok 5 - Przepis dnia IV, odc. 17: Wolno pieczone żeberka wołowe w ciemnym piwie foto
Żeberka wyjmujemy z pieca, podajemy na sosie z odrobiną musztardy rosyjskiej, dekorujemy rukolą.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat