Przepis i sposób przygotowania na: Kotlety wołowe
Kotlety wołowe to danie, które smak zna niemal każdy z nas. Zachwycają soczystością i chrupiącą skórką tylko wtedy, gdy są właściwie przygotowane, a to wcale nie jest takie trudne! Przepis na kotlety mielone wołowe zaczyna się od dobrej jakości mięsa wołowego, które wzbogaca się dodatkiem czosnku, odsączonej z mleka bułki, jajka i przypraw. Z dobrze wyrobionego mięsa wołowego formuje się kule o ulubionej wielkości, obtacza w bułce tartej, a na końcu smaży na rozgrzanym tłuszczu. Kotlety mielone wołowe świetnie współgrają z ziemniaczanym puree, sałatką z buraczków i innymi dodatkami - koniecznie wypróbujcie!
1. Mięso wołowe opłukać, pokroić na kawałki.
2. Bułkę namoczyć w mleku lub wodzie i odcisnąć.
3. Mięso i bułkę zemleć, dodać jajko, pieprz, sól i przeciśnięty czosnek.
4. Wymieszać na gładką masę. Bazylię pokroić wymieszać razem.
5. Formować małe kulki i panierować w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron.