Doradca Smaku V: Zrazy z grzybami i śliwkami, odc. 39

odc. 39 Doradca Smaku

Doradca Smaku V: Zrazy z grzybami i śliwkami, odc. 39

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

gniazda

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki

  • wolowina zrazowa

    600 g
  • plastry wędzonej słoniny (lub boczku)

    12 szt
  • cebula

    1 szt
  • borowiki

    150 g
  • korzeń pietruszki

    1 szt
  • szpinak świeży

    100 g
  • Musztarda francuska Prymat

  • natka pietruszki

    1 pęczek
  • młoda włoszczyzna

  • rosól warzywny KUCHAREK

  • ziemniaki ugotowane

    500 g
  • jajko

    1 szt
  • mąka pszenna

    3 łyżki
  • śliwki węgierki

    16 szt

do smaku

  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

  • pieprz czarny

  • Kminek mielony Prymat

  • cząber

  • Przyprawa do wołowiny klasyczna Prymat

  • olej rzepakowy

Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Doradca Smaku V: Zrazy z grzybami i śliwkami, odc. 39

Kroki postępowania

Krok 1 - Doradca Smaku V: Zrazy z grzybami i śliwkami, odc. 39 foto
Przygotowujemy bulion z młodej włoszczyzny (ok. 1 litr) oraz 1 kostki rosołu warzywnego Kucharek.
Na rozgrzanym na patelni oleju smażymy pokrojoną w drobną kostkę cebulę, aż się zrumieni. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę borowiki i korzeń pietruszki oraz „potargany” w dłoniach młody szpinak. Doprawiamy do smaku solą, czarnym pieprzem, kminkiem oraz cząbrem. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Do wystudzonego farszu dodajemy musztardę francuską oraz posiekaną natkę pietruszki.
Krok 2 - Doradca Smaku V: Zrazy z grzybami i śliwkami, odc. 39 foto
Mięso kroimy w poprzek włókien na plastry o szerokości 1 cm, rozbijamy na cienkie płaty i posypujemy przyprawą do wołowiny. Na każdym kawałku układamy po 3 plastry słoniny oraz porcję farszu. Zwijamy boki do środka, brzegi rozbijamy tłuczkiem i zwijamy w rulony. Każdy zawijamy w folię aluminiową, zawijając ją na końcach jak „cukierka”. Przekładamy na blachę i pieczemy 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 220°C.
Krok 3 - Doradca Smaku V: Zrazy z grzybami i śliwkami, odc. 39 foto
W między czasie przygotowujemy knedle. Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę, łączymy z mąką i jajkami, szczyptą soli i wyrabiamy ciasto. Z ciasta formujemy rulon i kroimy go na ok. 16 kawałków. Śliwki drylujemy i każdą zawijamy w ciasto ziemniaczane. Gotujemy w osolonej wodzie przez ok. 3 min, aż wypłyną na wierzch.
Krok 4 - Doradca Smaku V: Zrazy z grzybami i śliwkami, odc. 39 foto
Zrazy wyjmujemy z piekarnika, wyjmujemy z folii i wkładamy do rosołu. Gotujemy przez krótką chwilę. Na talerzach układamy knedle oraz zrazy. Możemy delikatnie podlać danie bulionem warzywny oraz udekorować kilkoma listkami szpinaku.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

MonikaW 19.11.2016 13:09
wspaniałe zraziki - fajny odcinek
bietka 09.11.2016 08:54
bardzo smaczna propozycja :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat