Bavette ze świeżym Pesto Genovese z ziemniaczkami i zielonym groszkiem

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • orzechy piniowe

    75 g
  • czosnek

    2 ząbki
  • bazylia

    350 g
  • parmezan starty

    100 g
  • oliwa

    300 ml
  • makaron

    400 g
  • fasolka szparagowa

    200 g
  • ziemniaki

    2 sztuki
  • pesto

    1 słoiczek
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Składniki pesto:
- 75g orzeszków piniowych
- 2 małe ząbki czosnku
- 350g liści bazylii
- 100g parmezanu
- 300/350ml delikatnej oliwy z oliwek


Przygotowanie:
Zaczynamy ucierać czosnek z solą, dodajemy uprażone orzeszki piniowe (to bardzo ważne, nieprażone są szkodliwe) i nadal ucierając, dodajemy troszkę oliwy i dokładnie umytych i delikatnie osuszonych listków bazylii. Kontynuujemy ucieranie, dodając powoli oliwę, a na samym końcu starty ser. Podczas nakładania do słoika, należy zostawić miejsce na górze na warstwę oliwy, aby „ochronić” nasz sos.
Pamiętajmy, że po użyciu pesto należy oczyścić wewnętrzne ścianki słoika z resztek pesto i dokładnie pokryć oliwą pozostałą zawartość, następnie schować do lodówki.

W tradycji Ligurii, receptura Pasta al Pesto podawana jest z zieloną fasolką szparagową i ziemniaczkami, stanowiąc pełny posiłek.
Pozostałe składniki:
- 400 Bavette
- 200g fasolki szparagowej
- 2 ziemniaczki
- 1 słoik pesto

Przygotowanie:
Stawiamy wodę na ogniu, w tym czasie kroimy i obieramy ziemniaki w drobną kostkę, usuwamy końcówki fasoli. Kiedy woda wrze, solimy i wstawiamy ziemniaki z zieloną fasolką do ugotowania na 5 minut. Studzimy i mieszamy z pesto do którego dodajemy wodę użytą do gotowania (2-3 łyżki). Dodajemy fasolkę i ziemniaczki i od razu podajemy do stołu.
Dodatkowo, ewentualnie można dodać tarty parmezan.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Gary Michy 18.02.2014 18:30
To coś decydowanie dla mnie :)
dwa pokoje z kuchnią 18.02.2014 18:29
podoba mi się to danie
Monika-twin 18.02.2014 16:14
ale fajny pomysl
Kolorowa 18.02.2014 16:07
świetne pesto
Romanowka 18.02.2014 14:23
mocne smaki, piękne aromaty i ładnie podane
Agata3 18.02.2014 14:22
mniam:) super wygląda :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat