Przepis i sposób przygotowania na: Co na obiad: Domowy makaron z kurczakiem wg Piotra Ogińskiego
W misce łączymy semolinę, mąkę oraz jajka i całość dokładnie wyrabiamy, aż ciasto będzie jednolite i sprężyste.
Tak przygotowane ciasto zostawiamy przykryte folią spożywczą, lub w foliowym worku na 30 minut.
W tym czasie do podłużnego naczynia wkładamy bazylię, szpinak, migdały, oliwę, czosnek oraz parmezan i mielimy na jednolitą masę.
Makaron za pomocą maszynki do makaronu lub wałka rozwałkowujemy na grubość ok. 4 mm, i tniemy w długie paski, po czym gotujemy w mocno osolonej wodzie przez 3 minuty.
W tym czasie pokrojonego kurczaka obsypujemy pieprzem cytrynowym oraz solą i na rozgrzaną oliwę wrzucamy czosnek oraz kurczaka.
Całość smażymy ok. 3 minuty, po tym czasie całość zalewamy śmietanką, dodajemy pomidorki, sól, pesto oraz makaron i redukujemy sos przez ok. 3 minuty. Gotowy makaron podajemy z liśćmi bazylii, prażonymi migdałami, parmezanem oraz oliwą.
Smacznego!