Składniki
kostka
g
kg
gramów
gniazda
gniazd
ml
duża łyż.
dużej łyż.
mała łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
Makaron:
-
jajko
2 szt. -
mąka pszenna typ 00
150 g -
semolina
50 g
Sos:
-
pierś z kurczaka
150 g -
Pieprz cytrynowy mielony Prymat
2 łyżeczki -
śmietanka 30%
200 ml -
czosnek
2 ząbki -
pesto
4 łyżki -
pomidorki koktajlowe
5 - 6 szt. -
oliwa
-
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Pesto:
-
bazylia świeża
50 g -
migdały prażone
20 g -
blanszowany szpinak
40 g -
oliwa
200 ml -
czosnek
1 ząbek -
parmezan
50 g
Przepis i sposób przygotowania Co na obiad: Domowy makaron z kurczakiem wg Piotra Ogińskiego
W misce łączymy semolinę, mąkę oraz jajka i całość dokładnie wyrabiamy, aż ciasto będzie jednolite i sprężyste.
Tak przygotowane ciasto zostawiamy przykryte folią spożywczą, lub w foliowym worku na 30 minut.
W tym czasie do podłużnego naczynia wkładamy bazylię, szpinak, migdały, oliwę, czosnek oraz parmezan i mielimy na jednolitą masę.
Makaron za pomocą maszynki do makaronu lub wałka rozwałkowujemy na grubość ok. 4 mm, i tniemy w długie paski, po czym gotujemy w mocno osolonej wodzie przez 3 minuty.
W tym czasie pokrojonego kurczaka obsypujemy pieprzem cytrynowym oraz solą i na rozgrzaną oliwę wrzucamy czosnek oraz kurczaka.
Całość smażymy ok. 3 minuty, po tym czasie całość zalewamy śmietanką, dodajemy pomidorki, sól, pesto oraz makaron i redukujemy sos przez ok. 3 minuty. Gotowy makaron podajemy z liśćmi bazylii, prażonymi migdałami, parmezanem oraz oliwą.
Smacznego!
Komentarze (0)
Nie masz konta? Zarejestruj się