Co na obiad: Domowy makaron z kurczakiem wg Piotra Ogińskiego

Co na obiad: Domowy makaron z kurczakiem wg Piotra Ogińskiego

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
1 - 2

Jak zrobić prawdziwy, pyszny, włoski makaron? Piotr Ogiński pokaże Wam nie tylko, jak zrobić makaron domowej roboty, ale też jak na jego bazie przygotować wspaniałe, iście włoskie danie z kurczakiem, bazyliowym pesto i pomidorkami koktajlowymi.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Makaron:

  • jajka

    2 szt.
  • mąka pszenna typ 00

    150 g
  • semolina

    50 g

Sos:

  • pierś z kurczaka

    150 g
  • pieprz cytrynowy

    2 łyżeczki
  • śmietanka 30%

    200 ml
  • czosnek

    2 ząbki
  • pesto

    4 łyżki
  • pomidorki koktajlowe

    5 - 6 szt.
  • oliwa

  • sól morska

Pesto:

  • bazylia świeża

    50 g
  • migdały prażone

    20 g
  • blanszowany szpinak

    40 g
  • oliwa

    200 ml
  • czosnek

    1 ząbek
  • parmezan

    50 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

W misce łączymy semolinę, mąkę oraz jajka i całość dokładnie wyrabiamy, aż ciasto będzie jednolite i sprężyste.

Tak przygotowane ciasto zostawiamy przykryte folią spożywczą, lub w foliowym worku na 30 minut.

W tym czasie do podłużnego naczynia wkładamy bazylię, szpinak, migdały, oliwę, czosnek oraz parmezan i mielimy na jednolitą masę.

Makaron za pomocą maszynki do makaronu lub wałka rozwałkowujemy na grubość ok. 4 mm, i tniemy w długie paski, po czym gotujemy w mocno osolonej wodzie przez 3 minuty.

W tym czasie pokrojonego kurczaka obsypujemy pieprzem cytrynowym oraz solą i na rozgrzaną oliwę wrzucamy czosnek oraz kurczaka.

Całość smażymy ok. 3 minuty, po tym czasie całość zalewamy śmietanką, dodajemy pomidorki, sól, pesto oraz makaron i redukujemy sos przez ok. 3 minuty. Gotowy makaron podajemy z liśćmi bazylii, prażonymi migdałami, parmezanem oraz oliwą.

Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat