Przepis i sposób przygotowania na: Baranek Wielkanocny - babka pomarańczowa
Baranek to symbol Wielkanocy, dlatego warto go przygotować w formie słodkiego wypieku - babki pomarańczowej. Można go wtedy z dumą postawić na świątecznym stole oraz umieścić w koszyczku z produktami do poświęcenia.
Z tego przepisu na wielkanocnego baranka - babkę pomarańczową dowiemy się:
- jak wyrobić masę wielkanocnej babki?
- ile dodać soku pomarańczowego?
- jak przygotować blachę do pieczenia babki?
- jak piec babkę pomarańczową?
- czym udekorować baranka?
1. W misce ucieramy żółtka dodając do nich stopniowo cukier biały. Masło rozpuszczamy w rondelku i odstawiamy do ostygnięcia. Lekko schłodzone masło dodajemy do żółtek małą strużką i cały czas miksujemy. Dodajemy mąkę, cukier waniliowy i proszek do pieczenia.
2. Z połowy dużej pomarańczy wyciskamy sok (powinno wyjść około pół szklanki) i wlewamy go do masy. Kroimy też drobno skórkę pomarańczową i wsypujemy.
3. Blachę smarujemy tłuszczem (do form o nietypowych kształtach polecam tłuszcz w sprayu). Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do ciasta. Mieszamy mikserem na najmniejszych obrotach.
4. Nastawiamy piekarnik na 180 stopni C. Przekładamy masę do formy i pieczemy około 45 minut. Czas zależy od piekarnika, więc należy sprawdzać patyczkiem, czy ciasto jest suche.
5. Po wyjęciu i ostudzeniu wielkanocnego baranka dekorujemy cukrem pudrem.