Ciasto "Leśny Mech"

Ciasto "Leśny Mech"

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

To ciasto ma zielony kolor, który zawdzięcza szpinakowi i ... bazylii. Przełożone jest masą mascarpone i posypane malinami, owocami granatu i listkami mięty. Spróbujecie!

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Na ciasto:

  • cukier puder

    250 gramów
  • cukier z prawdziwą wanilią

    1 opakowanie
  • jajka

    3 sztuki
  • olej

    200 mililitrów
  • mąka krupczatka

    160 gramów
  • mąka

    200 gramów
  • szpinak mrożony

    250 gramów
  • proszek do pieczenia

    3 łyżeczki
  • bazylia

    1 łyżeczka

Na krem:

  • woda

    100 mililitrów
  • galaretka

    100 gramów
  • serek mascarpone

    500 gramów
  • bita śmietana

    200 gramów

Dodatki:

  • nasiona granatu

  • maliny

  • listki mięty

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

W dużej misce ubij jajka z cukrem. Do ubitych jajek powoli dodawaj olej aż się połączy z masą, następnie dodaj mąki, proszek do pieczenia i bazylię. Po wymieszaniu dodaj rozmrożony, rozdrobniony oraz odsączony z wody szpinak, i dobrze wymieszaj.

Gotową masę przelej do tortownicy wysmarowanej masłem i piecz w piekarniku rozgrzanym do 180°C, przez 40 minut.

W międzyczasie rozpuść galaretkę w gorącej wodzie. Miksując serek mascarpone dodawaj powoli płynną galaretkę, aż połączą się w jedną masę. 

Do kremu dodaj ubitą śmietanę i delikatnie wymieszaj, by uzyskać jednolitą konsystencję.

Upieczone ciasto zostaw do ostudzenia, gdy ostygnie odkrój górę ciasta i pokrusz. Spód ciasta wyłóż gotowym kremem, posyp pokruszonym ciastem, ozdób granatem, malinami, liśćmi mięty i odstaw do lodówki na 2,5-3 godziny.

 

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Babeczka35

28.01.2019 15:51
Uwielbiam ciasto ,,Leśny mech'' :)

bietka

21.01.2019 14:21
Ja również bardzo lubię to ciasto :)

Basiliana

18.01.2019 14:20
Bardzo lubię to ciasto, choć z dodatkiem bazylii jeszcze go nie próbowałam. Jestem ciekawa jak smakuje.

Bożena Matuszczyk

18.01.2019 10:57
Pyszne ciasto o ślicznym zielonym kolorze, ciasto leśny mech często bywa na moim stole;)

ben-ka

18.01.2019 10:27
Wspaniałe ciasto lubię je czasami upiec, bo jego kolor jest niepowtarzalny.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat