Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto "Leśny Mech"
W dużej misce ubij jajka z cukrem. Do ubitych jajek powoli dodawaj olej aż się połączy z masą, następnie dodaj mąki, proszek do pieczenia i bazylię. Po wymieszaniu dodaj rozmrożony, rozdrobniony oraz odsączony z wody szpinak, i dobrze wymieszaj.
Gotową masę przelej do tortownicy wysmarowanej masłem i piecz w piekarniku rozgrzanym do 180°C, przez 40 minut.
W międzyczasie rozpuść galaretkę w gorącej wodzie. Miksując serek mascarpone dodawaj powoli płynną galaretkę, aż połączą się w jedną masę.
Do kremu dodaj ubitą śmietanę i delikatnie wymieszaj, by uzyskać jednolitą konsystencję.
Upieczone ciasto zostaw do ostudzenia, gdy ostygnie odkrój górę ciasta i pokrusz. Spód ciasta wyłóż gotowym kremem, posyp pokruszonym ciastem, ozdób granatem, malinami, liśćmi mięty i odstaw do lodówki na 2,5-3 godziny.