Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
Na ciasto:
-
cukier puder
250 gramów -
Cukier z wanilią do ciast i deserów Prymat
1 opakowanie -
jajko
3 sztuki -
olej
200 mililitrów -
mąka krupczatka
160 gramów -
mąka
200 gramów -
szpinak mrożony
250 gramów -
proszek do pieczenia
3 łyżeczki -
bazylia
1 łyżeczka
Na krem:
-
woda
100 mililitrów -
galaretka
100 gramów -
serek mascarpone
500 gramów -
bita śmietana
200 gramów
Dodatki:
-
nasiona granatu
-
maliny świeże
-
listki mięty
Przepis i sposób przygotowania Ciasto "Leśny Mech"
W dużej misce ubij jajka z cukrem. Do ubitych jajek powoli dodawaj olej aż się połączy z masą, następnie dodaj mąki, proszek do pieczenia i bazylię. Po wymieszaniu dodaj rozmrożony, rozdrobniony oraz odsączony z wody szpinak, i dobrze wymieszaj.
Gotową masę przelej do tortownicy wysmarowanej masłem i piecz w piekarniku rozgrzanym do 180°C, przez 40 minut.
W międzyczasie rozpuść galaretkę w gorącej wodzie. Miksując serek mascarpone dodawaj powoli płynną galaretkę, aż połączą się w jedną masę.
Do kremu dodaj ubitą śmietanę i delikatnie wymieszaj, by uzyskać jednolitą konsystencję.
Upieczone ciasto zostaw do ostudzenia, gdy ostygnie odkrój górę ciasta i pokrusz. Spód ciasta wyłóż gotowym kremem, posyp pokruszonym ciastem, ozdób granatem, malinami, liśćmi mięty i odstaw do lodówki na 2,5-3 godziny.
Komentarze (5)