Przepis i sposób przygotowania na: Czekoladowa tarta z kremem orzechowym i żurawiną, DS XVIII odc. 12
Prosty przepis na kruchy spód na tartę? Jeśli tego właśnie szukacie, to dobrze trafiliście. To przecież kluczowy element każdego wypieku, ponieważ jest bazą dla pysznego kremu i owoców. Przekonajcie się, jaki jest mój sprawdzony przepis na spód do tarty!
Sposób przygotowania
Przygotowujemy ciasto kruche: wsypujemy mąkę do miski, dodajemy cukier z wanilią, następnie dodajemy schłodzone masło - pokrojone na mniejsze kawałki. Dodajemy szczyptę soli alpejskiej i zagniatamy ciasto ręcznie. Wkładamy ciasto do lodówki na 10-15 minut. Jeśli, używamy robota kuchennego, to ciasto w lodówce powinno być dłużej.
Rozpuszczamy białą czekoladę w rondelku, dolewając do niej śmietankę. Po rozpuszczeniu czekolady odstawiamy ją do ostygnięcia.
Formę do tarty smarujemy masłem oraz obsypujemy bułką tartą.
Wyjmujemy ciasto z lodówki. Wałkujemy je, a następnie, przekładamy do przygotowanej wcześniej formy.
Formę z ciastem wkładamy do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i pieczemy 30-35 minut (funkcja góra-dół).
Przygotowujemy krem: schłodzone mascarpone przekładamy do miski, następnie dodajemy krem orzechowy i dobrze wystudzoną czekoladę – wszystko dokładnie mieszamy. W mikserze ubijamy śmietanę 36%, dosypując do niej cukier puder.
Do wcześniej powstałego kremu dodajemy bitą śmietanę i delikatnie łączymy składniki w misce.
Wyciągamy spód z piekarnika i pozostawiamy do ostudzenia. W tym czasie prażymy migdały na suchej patelni i zostawiamy do ostudzenia.
Wystudzony spód smarujemy żurawiną. Następnie wykładamy na żurawinę krem. Całość dekorujemy sezonowymi owocami i prażonymi migdałami.