Czekoladowa tarta z kremem orzechowym i żurawiną, DS XVIII odc. 12

odc. 12 Doradca Smaku

Czekoladowa tarta z kremem orzechowym i żurawiną, DS XVIII odc. 12

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Tarta z kremem orzechowym z dodatkiem białej czekolady, mascarpone oraz owoców. Czy to może nie smakować? Przed Wami idealne ciasto na imprezy rodzinne lub inne spotkania w większym gronie.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto

  • Cukier z wanilią do ciast i deserów Prymat

    1 opakowanie
  • Sól warzona alpejska jodowana drobnoziarnista

    szczypta
  • masło

    150 gramów
  • mąka

    200 gramów
  • jajko

    1 sztuka

Krem

  • serek mascarpone

    350 gramów
  • masło orzechowe

    2 łyżki
  • biała czekolada

    1 sztuka
  • śmietanka słodka

    50 mililitrów
  • śmietana kremowa 36%

    400 mililitrów
  • cukier puder

    2 łyżki
  • Żurawina klasyczna Smak

    190 gramów
  • owoce sezonowe

    200 gramów
  • migdały prażone

Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Czekoladowa tarta z kremem orzechowym i żurawiną, DS XVIII odc. 12

Prosty przepis na kruchy spód na tartę? Jeśli tego właśnie szukacie, to dobrze trafiliście. To przecież kluczowy element każdego wypieku, ponieważ jest bazą dla pysznego kremu i owoców. Przekonajcie się, jaki jest mój sprawdzony przepis na spód do tarty!

Sposób przygotowania

Przygotowujemy ciasto kruche: wsypujemy mąkę do miski, dodajemy cukier z wanilią, następnie dodajemy schłodzone masło - pokrojone na mniejsze kawałki. Dodajemy szczyptę soli alpejskiej i zagniatamy ciasto ręcznie. Wkładamy ciasto do lodówki na 10-15 minut. Jeśli, używamy robota kuchennego, to ciasto w lodówce powinno być dłużej.

Rozpuszczamy białą czekoladę w rondelku, dolewając do niej śmietankę. Po rozpuszczeniu czekolady odstawiamy ją do ostygnięcia.

Formę do tarty smarujemy masłem oraz obsypujemy bułką tartą.

Wyjmujemy ciasto z lodówki. Wałkujemy je, a następnie, przekładamy do przygotowanej wcześniej formy.  

Formę z ciastem wkładamy do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i pieczemy 30-35 minut (funkcja góra-dół).

Przygotowujemy krem: schłodzone mascarpone przekładamy do miski, następnie dodajemy krem orzechowy i dobrze wystudzoną czekoladę – wszystko dokładnie mieszamy. W mikserze ubijamy śmietanę 36%, dosypując do niej cukier puder.

Do wcześniej powstałego kremu dodajemy bitą śmietanę i delikatnie łączymy składniki w misce.

Wyciągamy spód z piekarnika i pozostawiamy do ostudzenia. W tym czasie prażymy migdały na suchej patelni i zostawiamy do ostudzenia.

Wystudzony spód smarujemy żurawiną. Następnie wykładamy na żurawinę krem. Całość dekorujemy sezonowymi owocami i prażonymi migdałami.

Jaka jest Wasza ulubiona tarta? Na słodko czy słono? To pytanie, które oczywiście nie ma jednej dobrej odpowiedzi. Najważniejsze to zawsze mieć pod ręką najlepsze przepisy na tartę. 
Zapraszam Was TUTAJ - pod tym linkiem znajdziecie pomysły na słodkie i słone tarty. 

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat