Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Czekoladowa tarta z kremem orzechowym i żurawiną, DS XVIII odc. 12

5.0
(143)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Tarta z kremem orzechowym z dodatkiem białej czekolady, mascarpone oraz owoców. Czy to może nie smakować? Przed Wami idealne ciasto na imprezy rodzinne lub inne spotkania w większym gronie.

Składniki:

Ciasto

Cukier z wanilią do ciast i deserów Prymat 1 opakowanie
Sól warzona alpejska jodowana drobnoziarnista szczypta
masło 150 gramów
mąka 200 gramów
jajko 1 sztuka

Krem

serek mascarpone 350 gramów
masło orzechowe 2 łyżki
biała czekolada 1 sztuka
śmietanka słodka 50 mililitrów
śmietana kremowa 36% 400 mililitrów
cukier puder 2 łyżki
Żurawina klasyczna Smak 190 gramów
owoce sezonowe 200 gramów
migdały prażone

Przepis i sposób przygotowania na: Czekoladowa tarta z kremem orzechowym i żurawiną, DS XVIII odc. 12

Prosty przepis na kruchy spód na tartę? Jeśli tego właśnie szukacie, to dobrze trafiliście. To przecież kluczowy element każdego wypieku, ponieważ jest bazą dla pysznego kremu i owoców. Przekonajcie się, jaki jest mój sprawdzony przepis na spód do tarty!

Sposób przygotowania

1

Przygotowujemy ciasto kruche: wsypujemy mąkę do miski, dodajemy cukier z wanilią, następnie dodajemy schłodzone masło - pokrojone na mniejsze kawałki. Dodajemy szczyptę soli alpejskiej i zagniatamy ciasto ręcznie. Wkładamy ciasto do lodówki na 10-15 minut. Jeśli, używamy robota kuchennego, to ciasto w lodówce powinno być dłużej.

2

Rozpuszczamy białą czekoladę w rondelku, dolewając do niej śmietankę. Po rozpuszczeniu czekolady odstawiamy ją do ostygnięcia.

Formę do tarty smarujemy masłem oraz obsypujemy bułką tartą.

3

Wyjmujemy ciasto z lodówki. Wałkujemy je, a następnie, przekładamy do przygotowanej wcześniej formy.  

Formę z ciastem wkładamy do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i pieczemy 30-35 minut (funkcja góra-dół).

4

Przygotowujemy krem: schłodzone mascarpone przekładamy do miski, następnie dodajemy krem orzechowy i dobrze wystudzoną czekoladę – wszystko dokładnie mieszamy. W mikserze ubijamy śmietanę 36%, dosypując do niej cukier puder.

Do wcześniej powstałego kremu dodajemy bitą śmietanę i delikatnie łączymy składniki w misce.

5

Wyciągamy spód z piekarnika i pozostawiamy do ostudzenia. W tym czasie prażymy migdały na suchej patelni i zostawiamy do ostudzenia.

Wystudzony spód smarujemy żurawiną. Następnie wykładamy na żurawinę krem. Całość dekorujemy sezonowymi owocami i prażonymi migdałami.

Jaka jest Wasza ulubiona tarta? Na słodko czy słono? To pytanie, które oczywiście nie ma jednej dobrej odpowiedzi. Najważniejsze to zawsze mieć pod ręką najlepsze przepisy na tartę. 
Zapraszam Was TUTAJ - pod tym linkiem znajdziecie pomysły na słodkie i słone tarty. 

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak