Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
Ciasto
-
Cukier z wanilią do ciast i deserów Prymat
1 opakowanie -
Sól warzona alpejska jodowana drobnoziarnista
szczypta -
masło
150 gramów -
mąka
200 gramów -
jajko
1 sztuka
Krem
-
serek mascarpone
350 gramów -
masło orzechowe
2 łyżki -
biała czekolada
1 sztuka -
śmietanka słodka
50 mililitrów -
śmietana kremowa 36%
400 mililitrów -
cukier puder
2 łyżki -
Żurawina klasyczna Smak
190 gramów -
owoce sezonowe
200 gramów -
migdały prażone
Przepis i sposób przygotowania Czekoladowa tarta z kremem orzechowym i żurawiną, DS XVIII odc. 12
Prosty przepis na kruchy spód na tartę? Jeśli tego właśnie szukacie, to dobrze trafiliście. To przecież kluczowy element każdego wypieku, ponieważ jest bazą dla pysznego kremu i owoców. Przekonajcie się, jaki jest mój sprawdzony przepis na spód do tarty!
Sposób przygotowania
Przygotowujemy ciasto kruche: wsypujemy mąkę do miski, dodajemy cukier z wanilią, następnie dodajemy schłodzone masło - pokrojone na mniejsze kawałki. Dodajemy szczyptę soli alpejskiej i zagniatamy ciasto ręcznie. Wkładamy ciasto do lodówki na 10-15 minut. Jeśli, używamy robota kuchennego, to ciasto w lodówce powinno być dłużej.
Rozpuszczamy białą czekoladę w rondelku, dolewając do niej śmietankę. Po rozpuszczeniu czekolady odstawiamy ją do ostygnięcia.
Formę do tarty smarujemy masłem oraz obsypujemy bułką tartą.
Wyjmujemy ciasto z lodówki. Wałkujemy je, a następnie, przekładamy do przygotowanej wcześniej formy.
Formę z ciastem wkładamy do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i pieczemy 30-35 minut (funkcja góra-dół).
Przygotowujemy krem: schłodzone mascarpone przekładamy do miski, następnie dodajemy krem orzechowy i dobrze wystudzoną czekoladę – wszystko dokładnie mieszamy. W mikserze ubijamy śmietanę 36%, dosypując do niej cukier puder.
Do wcześniej powstałego kremu dodajemy bitą śmietanę i delikatnie łączymy składniki w misce.
Wyciągamy spód z piekarnika i pozostawiamy do ostudzenia. W tym czasie prażymy migdały na suchej patelni i zostawiamy do ostudzenia.
Wystudzony spód smarujemy żurawiną. Następnie wykładamy na żurawinę krem. Całość dekorujemy sezonowymi owocami i prażonymi migdałami.
Jaka jest Wasza ulubiona tarta? Na słodko czy słono? To pytanie, które oczywiście nie ma jednej dobrej odpowiedzi. Najważniejsze to zawsze mieć pod ręką najlepsze przepisy na tartę.
Zapraszam Was TUTAJ - pod tym linkiem znajdziecie pomysły na słodkie i słone tarty.
Komentarze (0)