Składniki
kostka
kg
g
gramów
dużej łyż.
gniazda
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
bakłażan
2 sztuki -
żółta papryka
2 sztuki -
papryczka chili
2-3 sztuki -
pieprz czerwony
1 łyżeczka -
twarożek kozi
200 gramów -
Warzywa grill Prymat
1 opakowanie -
oliwa
6 łyżek -
sok z cytryny
4 łyżki -
natka pietruszki
3-4 gałązki
Przepis i sposób przygotowania Bakłażan i papryka z grilla
Marynata do warzyw z grilla to oliwa wymieszana z aromatycznym przyprawami. W tym przepisie korzystamy z gotowej mieszanki przypraw do warzyw z grilla. Ale jeśli jej nie masz, postaraj się, aby w do oliwy dodać: kmin rzymski, czosnek, paprykę, oregano, rozmaryn lub tymianek suszony. Taką marynatą smarujemy umyte i pokrojone warzywa. Marynata do warzyw z grill powinna stanowić uzupełnienie smaków grillowanych warzyw, i tak do bakłażana, papryki pasować będą przyprawy i dodatki wyraziste - kmin, czosnek, oregano, a do cukinii czy ziemniaków zioła- bazylia, tymianek, rozmaryn.
1. Umyj, osusz i pokrój warzywa. Bakłażana przekrój wzdłuż i ponacinać miąższ. Z papryk usuń gniazda nasienne i przekrój na pół, wzdłuż.
2. Warzywa posmaruj marynatą (oliwa z przyprawami) - 4 łyżki oliwy + 2 łyżki mieszanki przypraw.
3. Ułóż kawałki warzyw najpierw skórką do góry, a potem do dołu na ruszcie. Warzywa z grilla nie wymagają długiego pieczenia - wystarczy około 10-15 minut. Jeśli bakłażan jest gruby - grilluj go nieco dłużej - około 20 minut.
4. W czasie, kiedy warzywa się grilują, przygotuj dodatki do warzyw.
Do bakłażana: pokrój zielone papryczki chili, wymieszaj z 2 łyżkami oliwy i 2 łyżkami soku z cytryny. Dodaj kilka ziarenek czerwonego pieprzu.
Do papryki: kremowy serek kozi wymieszaj z posiekaną natką pietruszki i 2 łyżkami soku z cytryny.
4. Zdejmij warzywa z grilla. Na połówki z bakłażana wyłóż salsę z papryczek. Połówki papryki wypełnij serkiem. Warzywa możesz posypać mieszanką przypraw, które zostały użyte w marynacie.
Zobacz, ile i jak grillować warzywa:
Komentarze (0)