Bakłażan i papryka z grilla

Bakłażan i papryka z grilla

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Marynata do warzyw z grilla stanowi o sukcesie kulinarnym tego dania. Bakłażan z grilla z ostrymi papryczkami i słodka papryka ze słonym twarożkiem to idealne dodatki do dań grillowych.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

gniazda

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • bakłażan

    2 sztuki
  • żółta papryka

    2 sztuki
  • papryczka chili

    2-3 sztuki
  • pieprz czerwony

    1 łyżeczka
  • twarożek kozi

    200 gramów
  • Warzywa grill Prymat

    1 opakowanie
  • oliwa

    6 łyżek
  • sok z cytryny

    4 łyżki
  • natka pietruszki

    3-4 gałązki
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Bakłażan i papryka z grilla

Marynata do warzyw z grilla to oliwa wymieszana z aromatycznym przyprawami. W tym przepisie korzystamy z gotowej mieszanki przypraw do warzyw z grilla. Ale jeśli jej nie masz, postaraj się, aby w do oliwy dodać: kmin rzymski, czosnek, paprykę, oregano, rozmaryn lub tymianek suszony. Taką marynatą smarujemy umyte i pokrojone warzywa. Marynata do warzyw z grill powinna stanowić uzupełnienie smaków grillowanych warzyw, i tak do bakłażana, papryki pasować będą przyprawy i dodatki wyraziste - kmin, czosnek, oregano, a do cukinii czy ziemniaków zioła- bazylia, tymianek, rozmaryn.

1. Umyj, osusz i pokrój warzywa. Bakłażana przekrój wzdłuż i ponacinać miąższ. Z papryk usuń gniazda nasienne i przekrój na pół, wzdłuż.

2. Warzywa posmaruj marynatą (oliwa z przyprawami) - 4 łyżki oliwy + 2 łyżki mieszanki przypraw.

3. Ułóż kawałki warzyw najpierw skórką do góry, a potem do dołu na ruszcie. Warzywa z grilla nie wymagają długiego pieczenia - wystarczy około 10-15 minut. Jeśli bakłażan jest gruby - grilluj go nieco dłużej - około 20 minut.

4. W czasie, kiedy warzywa się grilują, przygotuj dodatki do warzyw.

Do bakłażana: pokrój zielone papryczki chili, wymieszaj z 2 łyżkami oliwy i 2 łyżkami soku z cytryny. Dodaj kilka ziarenek czerwonego pieprzu.

Do papryki: kremowy serek kozi wymieszaj z posiekaną natką pietruszki i 2 łyżkami soku z cytryny.

4. Zdejmij warzywa z grilla. Na połówki z bakłażana wyłóż salsę z papryczek. Połówki papryki wypełnij serkiem. Warzywa możesz posypać mieszanką przypraw, które zostały użyte w marynacie.

Zobacz, ile i jak grillować warzywa:

Jak grillować warzywa?

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat