Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bakłażan i papryka z grilla

5.0
(20)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Marynata do warzyw z grilla stanowi o sukcesie kulinarnym tego dania. Bakłażan z grilla z ostrymi papryczkami i słodka papryka ze słonym twarożkiem to idealne dodatki do dań grillowych.

Składniki:

bakłażan 2 sztuki
żółta papryka 2 sztuki
papryczka chili 2-3 sztuki
pieprz czerwony 1 łyżeczka
twarożek kozi 200 gramów
Warzywa grill Prymat 1 opakowanie
oliwa 6 łyżek
sok z cytryny 4 łyżki
natka pietruszki 3-4 gałązki

Przepis i sposób przygotowania na: Bakłażan i papryka z grilla

Marynata do warzyw z grilla to oliwa wymieszana z aromatycznym przyprawami. W tym przepisie korzystamy z gotowej mieszanki przypraw do warzyw z grilla. Ale jeśli jej nie masz, postaraj się, aby w do oliwy dodać: kmin rzymski, czosnek, paprykę, oregano, rozmaryn lub tymianek suszony. Taką marynatą smarujemy umyte i pokrojone warzywa. Marynata do warzyw z grill powinna stanowić uzupełnienie smaków grillowanych warzyw, i tak do bakłażana, papryki pasować będą przyprawy i dodatki wyraziste - kmin, czosnek, oregano, a do cukinii czy ziemniaków zioła- bazylia, tymianek, rozmaryn.

1. Umyj, osusz i pokrój warzywa. Bakłażana przekrój wzdłuż i ponacinać miąższ. Z papryk usuń gniazda nasienne i przekrój na pół, wzdłuż.

2. Warzywa posmaruj marynatą (oliwa z przyprawami) - 4 łyżki oliwy + 2 łyżki mieszanki przypraw.

3. Ułóż kawałki warzyw najpierw skórką do góry, a potem do dołu na ruszcie. Warzywa z grilla nie wymagają długiego pieczenia - wystarczy około 10-15 minut. Jeśli bakłażan jest gruby - grilluj go nieco dłużej - około 20 minut.

4. W czasie, kiedy warzywa się grilują, przygotuj dodatki do warzyw.

Do bakłażana: pokrój zielone papryczki chili, wymieszaj z 2 łyżkami oliwy i 2 łyżkami soku z cytryny. Dodaj kilka ziarenek czerwonego pieprzu.

Do papryki: kremowy serek kozi wymieszaj z posiekaną natką pietruszki i 2 łyżkami soku z cytryny.

4. Zdejmij warzywa z grilla. Na połówki z bakłażana wyłóż salsę z papryczek. Połówki papryki wypełnij serkiem. Warzywa możesz posypać mieszanką przypraw, które zostały użyte w marynacie.

Zobacz, ile i jak grillować warzywa:

Jak grillować warzywa?

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak