Polska Kuchnia regionalna

Kuchnia regionalna - glówna

Czym byłaby kuchnia polska bez regionalnych potraw? W daniach z różnych zakątków Polski drzemie wiele różnorodnych i unikalnych smaków, które należy ocalić od zapomnienia. Polska kuchnia regionalna to również świadectwo naszej burzliwej historii i zmian w przebiegu granic kraju. Widać w niej wpływy rosyjskie, niemieckie, austriackie, ale też żydowskie, francuskie czy litewskie.

 

Regionalna kuchnia polska słynie ze wspaniałych zup, wśród których na uwagę zasługuje np. czarnina, żur, barszcz czerwony, grzybowa czy flaczki. Z czasów Polski szlacheckiej przetrwała tradycja przygotowywania potraw z dziczyzny. Na osobny rozdział w książkach kucharskich zasługują również dania takie jak  gołąbki, bigos i pierogi, które w każdym z regionów Polski występują w nieco zmienionej formie.

 

Na kształt i smak potraw regionalnych wpływ miało wiele czynników np. stopień zamożności regionu, klimat, ukształtowanie terenu, sąsiedztwo innych krajów, dostęp do morza, itp. Część potraw regionalnych przetrwała do dzisiaj w praktycznie niezmienionym kształcie. Inne z biegiem lat ulegały modyfikacjom ze względu na łatwiejszy dostęp do mięsa, przypraw i ziół. Są potrawy, takie jak nasze pierogi, które zdobyły światową sławę, oraz takie, które u części zagranicznych turystów wzbudzają lęk.

 

Wśród najpopularniejszych potraw regionalnych z pewnością można wymienić kwaśnicę z Podhala oraz podhalańskie sery - bundz i oscypek. Z małopolski pochodzi coraz popularniejsza maczanka krakowska. Na Podlasiu nie wypada nie spróbować kiszki ziemniaczanej oraz kołdunów z mięsem. A jeżeli przyjdzie nam ochota na deser to koniecznie trzeba sięgnąć po sękacz, kiedyś tradycyjnie wypiekany na wesela i święta. Kaszuby z kolei to królestwo potraw rybnych – smażonych, wędzonych, marynowanych, gotowanych. Do wyboru, do koloru. W Wielkopolsce spotkać można wiele potraw z ziemniaków, które nazywane są tam pyrami. Obecnie jedną z najpopularniejszych słodkich atrakcji regionu są  słodkie rogale marcińskie. Nie byłoby kuchni śląskiej bez śląskich klusek z dziurką, rolady czy modrej kapusty.

 

Sprawdźcie przepisy na regionalne potrawy z Polski i znajdzie wśród nich swoje ulubione danie.

prymat