Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mój przepis na…: Maczanka krakowska według Roberta Sowy, odc. 9

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
Mój przepis na Polsat
5.0
(26)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Składniki dla 4 osób

karczek 1 kg
pieczarki 500 g
cebule 2 sztuki
ząbki czosnku 3 sztuki
natka pietruszki 1 pęczek
rosół wołowy 250 ml
kajzerka 4 sztuki
ogórki konserwowe kilka sztuk
olej rzepakowy łyżka
Sól ziołowa jodowana Prymat do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku

Marynata

olej rzepakowy 125 ml
Musztarda rosyjska Prymat 2 łyżki
Przyprawa do wieprzowiny klasyczna Prymat 1 op.
Kminek cały Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Mój przepis na…: Maczanka krakowska według Roberta Sowy, odc. 9

Kroki postępowania

1
Marynata: w misce mieszamy dokładnie wszystkie składniki marynaty. W gotowej marynacie dokładnie obtaczamy mięso. Karczek zostawiamy w misce i odstawiamy do lodówki na min. 1 godzinę.
Krok 1 - Mój przepis na…: Maczanka krakowska według Roberta Sowy, odc. 9 foto
2
Pieczarki kroimy w plastry i wrzucany je na suchą patelnię. Gdy z grzybów odparuje woda, dodajemy nieco oleju rzepakowego, odrobinę soli ziołowej oraz świeżo mielonego pieprzu. Całość chwilę smażymy i przekładamy do miski. Na tę samą patelnię dolewamy odrobinę oleju i smażymy na nim pokrojoną w piórka cebulę i plasterki czosnku. Gdy cebula się lekko zrumieni, przekładamy do niej podsmażone wcześniej pieczarki, posiekaną natkę pietruszki, mieszamy i zestawiamy z ognia. Możemy przyprawić do smaku.
Krok 2 - Mój przepis na…: Maczanka krakowska według Roberta Sowy, odc. 9 foto
3
Zamarynowane mięso przekładamy wraz z resztką marynaty do naczynia żaroodpornego. Do miski po marynacie wlewamy bulion, dokładnie mieszamy tak aby zebrać resztki marynaty z miski i przelewamy bulion do naczynia z mięsem. Karczek posypujemy z wierzchu kminkiem. Naczynie przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180̊C na ok. 1,5 godziny. Upieczone mięso odstawiamy na kilka minut aby „odpoczęło”, a następnie kroimy w grubsze plastry.
Krok 3 - Mój przepis na…: Maczanka krakowska według Roberta Sowy, odc. 9 foto
4
Kajzerki przekrawamy na pół. Dolne części smarujemy musztardą, skrapiamy sosem powstałym podczas pieczenia mięsa i układamy na niej kolejno: plasterki ogórka konserwowego, plastry karkówki, cebulę z pieczarkami i ponownie plastry ogórka.
Krok 4 - Mój przepis na…: Maczanka krakowska według Roberta Sowy, odc. 9 foto
5
Całość polewamy sosem z pieczenia i przykrywamy wierzchem bułki polanym od wewnętrznej strony sosem.
Krok 5 - Mój przepis na…: Maczanka krakowska według Roberta Sowy, odc. 9 foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak