Mój przepis na…: Maczanka krakowska według Roberta Sowy, odc. 9

odc. 9 Mój przepis na

Mój przepis na…: Maczanka krakowska według Roberta Sowy, odc. 9

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki dla 4 osób

  • Karczek

    1 kg
  • pieczarki

    500 g
  • cebule

    2 sztuki
  • ząbki czosnku

    3 sztuki
  • natka pietruszki

    1 pęczek
  • rosół wołowy

    250 ml
  • kajzerka

    4 sztuki
  • ogórki konserwowe

    kilka sztuk
  • olej rzepakowy

    łyżka
  • sól ziołowa

    do smaku
  • pieprz czarny mielony

    do smaku

Marynata

  • olej rzepakowy

    125 ml
  • musztarda rosyjska

    2 łyżki
  • przyprawa do wieprzowiny Prymat

    1 op.
  • kminek cały

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Mój przepis na…: Maczanka krakowska według Roberta Sowy, odc. 9 foto
Marynata: w misce mieszamy dokładnie wszystkie składniki marynaty. W gotowej marynacie dokładnie obtaczamy mięso. Karczek zostawiamy w misce i odstawiamy do lodówki na min. 1 godzinę.
Krok 2 - Mój przepis na…: Maczanka krakowska według Roberta Sowy, odc. 9 foto
Pieczarki kroimy w plastry i wrzucany je na suchą patelnię. Gdy z grzybów odparuje woda, dodajemy nieco oleju rzepakowego, odrobinę soli ziołowej oraz świeżo mielonego pieprzu. Całość chwilę smażymy i przekładamy do miski. Na tę samą patelnię dolewamy odrobinę oleju i smażymy na nim pokrojoną w piórka cebulę i plasterki czosnku. Gdy cebula się lekko zrumieni, przekładamy do niej podsmażone wcześniej pieczarki, posiekaną natkę pietruszki, mieszamy i zestawiamy z ognia. Możemy przyprawić do smaku.
Krok 3 - Mój przepis na…: Maczanka krakowska według Roberta Sowy, odc. 9 foto
Zamarynowane mięso przekładamy wraz z resztką marynaty do naczynia żaroodpornego. Do miski po marynacie wlewamy bulion, dokładnie mieszamy tak aby zebrać resztki marynaty z miski i przelewamy bulion do naczynia z mięsem. Karczek posypujemy z wierzchu kminkiem. Naczynie przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180̊C na ok. 1,5 godziny. Upieczone mięso odstawiamy na kilka minut aby „odpoczęło”, a następnie kroimy w grubsze plastry.
Krok 4 - Mój przepis na…: Maczanka krakowska według Roberta Sowy, odc. 9 foto
Kajzerki przekrawamy na pół. Dolne części smarujemy musztardą, skrapiamy sosem powstałym podczas pieczenia mięsa i układamy na niej kolejno: plasterki ogórka konserwowego, plastry karkówki, cebulę z pieczarkami i ponownie plastry ogórka.
Krok 5 - Mój przepis na…: Maczanka krakowska według Roberta Sowy, odc. 9 foto
Całość polewamy sosem z pieczenia i przykrywamy wierzchem bułki polanym od wewnętrznej strony sosem.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat