Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kwaśnica

4.0
(27)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kiełbasa wiejska 20-30 dag
cebula 1 sztuka
czosnek 2 ząbki
zimeniaki 6 sztuk
ziele angielskie
Liść laurowy suszony Prymat
pieprz, sól do smaku
olej 2-3 łyżki
żeberka wędzone 50 dag
kapusta kiszona 80 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Kwaśnica

Kapustę zalewamy wodą, zagotowujemy i odcedzamy. Ponownie zalewamy wodą. Dokładamy posiekany czosnek, żeberka, przyprawy, liście laurowe i ziele angielskie. Całość gotujemy aż żeberka i kapusta będą kruche. Kiełbasę kroimy w kawałki Dokładamy ją do gotującej kapusty.Ziemniaki obieramy ze skórki i kroimy w grubą kostkę. Tak przygotowane dokładamy do kapuśniaku. Gotujemy dalej aż ziemniaki staną się miękkie.

Między czasie cebulę kroimy w plasterki i rumienimy na oleju, po czym dokładamy do naszej kwaśnicy. Całość ostatecznie przyprawiamy i podajemy. Kwaśnica jest gotowa jeśli ziemniaki są już miękkie.

Danie pyszne, rozgrzewające i sycące. Doskonałe na zimne, pochmurne dni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 20.01.2014 23:01
Lubię kwaśne zupy.
Dorian 24.09.2013 20:16
pyszne sa takie zupki na bogato
goofy9 23.09.2013 23:43
w sam raz na zbliżającą się zimę
Sylwia26 22.09.2013 14:03
ślinka leci :)
joanna30 22.09.2013 12:55
Robie bardzo podobnie, jest pyszne :)
Renata9 22.09.2013 12:39
nigdy nie robiłam kwaśnicy, ale miałam okazję kiedyś jeść w Zakopanem i bardzo mi smakowała

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak