Kwaśnica

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kiełbasa wiejska

    20-30 dag
  • cebula

    1 sztuka
  • czosnek

    2 ząbki
  • zimeniaki

    6 sztuk
  • ziele angielskie

  • Liść laurowy suszony Prymat

  • pieprz, sól

    do smaku
  • olej

    2-3 łyżki
  • żeberka wędzone

    50 dag
  • kapusta kiszona

    80 dag
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kapustę zalewamy wodą, zagotowujemy i odcedzamy. Ponownie zalewamy wodą. Dokładamy posiekany czosnek, żeberka, przyprawy, liście laurowe i ziele angielskie. Całość gotujemy aż żeberka i kapusta będą kruche. Kiełbasę kroimy w kawałki Dokładamy ją do gotującej kapusty.Ziemniaki obieramy ze skórki i kroimy w grubą kostkę. Tak przygotowane dokładamy do kapuśniaku. Gotujemy dalej aż ziemniaki staną się miękkie.

Między czasie cebulę kroimy w plasterki i rumienimy na oleju, po czym dokładamy do naszej kwaśnicy. Całość ostatecznie przyprawiamy i podajemy. Kwaśnica jest gotowa jeśli ziemniaki są już miękkie.

Danie pyszne, rozgrzewające i sycące. Doskonałe na zimne, pochmurne dni.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
gusia1000 20.01.2014 23:01
Lubię kwaśne zupy.
Dorian 24.09.2013 20:16
pyszne sa takie zupki na bogato
goofy9 23.09.2013 23:43
w sam raz na zbliżającą się zimę
Sylwia26 22.09.2013 14:03
ślinka leci :)
joanna30 22.09.2013 12:55
Robie bardzo podobnie, jest pyszne :)
Renata9 22.09.2013 12:39
nigdy nie robiłam kwaśnicy, ale miałam okazję kiedyś jeść w Zakopanem i bardzo mi smakowała

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat