Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Śledzie po kaszubsku z suszonymi grzybami

3.0
(19)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

płaty śledziowe 400 gram
grzyby suszone 20 gram
cebula 2 duże szt
olej rzepakowy 8 łyżek
Majeranek suszony Prymat 1 łyżeczka
Liść laurowy suszony Prymat 2 szt
Ziele angielskie całe Prymat kilka ziarenek
przecier pomidorowy 7 łyżek
Papryka ostra mielona Prymat 1/4 łyżeczki
pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Śledzie po kaszubsku z suszonymi grzybami

Płaty śledziowe moczyć przez 3 godziny w zimnej wodzie. Co godzinę zmieniać wodę. Następnie osuszyć i pokroić na kawałki o długości 3-4 cm.
Grzyby dokładnie wypłukać, zalać wrzątkiem i zostawić do namoczenia na 3 godziny. Następnie gotować w tej samej wodzie przez pół godziny. Odcedzić grzyby i pokroić w paski. Zachować część wody z gotowania.
W rondlu rozgrzać olej i wrzucić cebulę pokrojoną w piórka. Dusić 10 minut. Dodać majeranek, liście laurowe oraz ziele i dusić jeszcze 5 minut.
Dodać grzyby, przecier pomidorowy, paprykę ostrą oraz 1/3 szklanki wody z grzybów. Dusić 5 minut. Przyprawić świeżo zmielonym pieprzem. Zostawić do wystudzenia.
W szklanym naczyniu układać śledzie naprzemiennie z zawartością rondla. Przykryć i wstawić do lodówki na noc, a najlepiej na całą dobę.
Smacznego :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

hanbes 01.02.2018 19:23
Noooo! Super! To musi być wspaniałe, dzięki.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak