Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kartoflak vel Babka ziemniaczana

4.0
(23)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 1 kg
jajko 2 szt
cebula 1 szt.
boczek 250 g
szczypiorek 2 łyżki
sól do smaku 1 łyżeczka
pieprz 1/2 łyżeczki
Majeranek suszony Prymat 1 łyżka
margaryna 1 łyżka
Bułka tarta klasyczna Prymat 2 łyżki
mąka pszenna 4 łyżki
oregano 1/2 łyżki

Porada

U mnie mówi się na nią kartoflak, z wielkopolska zwie się bambrzokiem, a nazywana jest też dziad, Kugiel, rejbak, czy popularnie babką ziemniaczaną.

Przepis i sposób przygotowania na: Kartoflak vel Babka ziemniaczana

Zetrzeć na tarce 1 kg ziemniaków, odcisnąć (nie wylewać płynu), dodać 2 jajka, 4 łyżki mąki pszennej i ostanego z ziemniaków krochmalu, doprawić solą, oraz majerankiem, oregano i pieprzem. Podsmażyć pokrojony w kostkę boczek, cebulę. Po przestudzeniu dodać boczek to do masy ziemniaczanej, oraz pokrojony szczypior, wymieszać po czym ciasto przełożyć na blachę wysmarowaną margaryną i obsypaną bułką tartą, wyrównać i posypać bułką tartą, zapiec w 200 stopniach ok. godziny, aż babka będzie rumiana. Babkę ziemniaczaną możemy podać z kleksem kwaśnej śmietany.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jadwiga/Jaga85 06.03.2015 20:50
Pyszna musi być! Gratuluje występu w Przepisie dnia!
Babciagramolka 19.08.2014 18:09
Ja podaję z sosem grzybowym . Pyszna potrawa.
wwwiolka 19.08.2014 16:16
Pięknie się prezentuje.
Natalija 19.08.2014 16:10
uwielbiam :)
caralajna 19.08.2014 15:24
prezentuje się świetnie
Wiesława1 19.08.2014 15:00
hmmm smaki z dzieciństwa.Moja babcia robiła wspaniałą
Christopher 19.08.2014 14:38
W mojej rodzinie specjalistą od takiego placka jest mój szwagier,marynarz. Kiedy wraca z rejsu ,to piecze swój popisowy numer.Pycha.
Kolorowa 19.08.2014 13:08
Podoba mi się ;)
Pani Domu 19.08.2014 12:23
bardzo lubię
Beatris 19.08.2014 11:14
Wygląda bardzo smakowicie:)
Ewa 19.08.2014 10:34
Apetyczne zdjęcie :)
Triss 19.08.2014 10:17
lubię taką z jogurtem/maślanką albo sosem czosnkowym.:)
Malinka 19.08.2014 08:27
Prezentuje się naprawdę bardzo smakowicie :)
dodi 19.08.2014 08:23
super przepis
Pietruszka 19.08.2014 08:23
wygląda apetycznie
gibli 19.08.2014 08:16
też taką robię, smaczna)
olkaaa 19.08.2014 07:34
muszę zrobić
gosia1988 19.08.2014 07:27
ciekawy przepis - muszę wypróbować

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak