Bieszczadzkie proziaki

Bieszczadzkie proziaki

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • maślanka

    1 litr
  • mąka

    2 kg
  • sól do smaku

  • Soda oczyszczona Prymat

    2 łyżeczki
  • jajko

    2 szt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

W dość sporej misce mieszamy jajka z maślanka , sodą i odrobina soli. Gdy jest dobrze rozmieszane zostawiamy na kilka chwil żeby soda zaczęła pracować. Dosypujemy mąki , pomalutku , mieszamy ręką . Dosypujemy tyle mąki aby powstało nam miękkie ciasto ale takie ,żeby z łatwością można było je przenieś na stolnicę. Podsypujemy mąką i rozwałkowujemy na ok 0,7 cm. Wycinamy zgrabne kółeczka , ja to robiłam obręczą. Zostawiamy na kilka chwil. Rozgrzewamy teflonowa patelnię układamy kółeczka i smażymy bez tłuszczu na małym ogniu. Proziaki zaczną rosnąć. Przekładamy na druga stronę kiedy się lekko zarumienią. Jeszcze raz na pierwsza stronę , kiedy zapukamy w proziaka ma być ładny odgłos - gotowe.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
mrku59 01.02.2015 00:00
Uwielbiam proziaki jutro smażonko Polecam
Hrabina w kuchni 20.10.2014 19:37
Smak dzieciństwa:), pieczone na blasze pieca opalanego drewnem.
irenka 19.10.2014 15:21
fajny przepis,jeszcze nie jadłam proziaków,muszę spróbować
Renataj 19.10.2014 13:57
Ciekawy przepis, warto wypróbować.
Christopher 19.10.2014 13:21
Jeszcze takich nie piekłem.Muszę spróbować.
Aleksandra/Olcia 19.10.2014 13:19
fajna przekąska

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat