Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bieszczadzkie proziaki

3.0
(11)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

maślanka 1 litr
mąka 2 kg
sól do smaku
Soda oczyszczona Prymat 2 łyżeczki
jajko 2 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Bieszczadzkie proziaki

W dość sporej misce mieszamy jajka z maślanka , sodą i odrobina soli. Gdy jest dobrze rozmieszane zostawiamy na kilka chwil żeby soda zaczęła pracować. Dosypujemy mąki , pomalutku , mieszamy ręką . Dosypujemy tyle mąki aby powstało nam miękkie ciasto ale takie ,żeby z łatwością można było je przenieś na stolnicę. Podsypujemy mąką i rozwałkowujemy na ok 0,7 cm. Wycinamy zgrabne kółeczka , ja to robiłam obręczą. Zostawiamy na kilka chwil. Rozgrzewamy teflonowa patelnię układamy kółeczka i smażymy bez tłuszczu na małym ogniu. Proziaki zaczną rosnąć. Przekładamy na druga stronę kiedy się lekko zarumienią. Jeszcze raz na pierwsza stronę , kiedy zapukamy w proziaka ma być ładny odgłos - gotowe.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mrku59 01.02.2015 00:00
Uwielbiam proziaki jutro smażonko Polecam
Hrabina w kuchni 20.10.2014 19:37
Smak dzieciństwa:), pieczone na blasze pieca opalanego drewnem.
irenka 19.10.2014 15:21
fajny przepis,jeszcze nie jadłam proziaków,muszę spróbować
Renataj 19.10.2014 13:57
Ciekawy przepis, warto wypróbować.
Christopher 19.10.2014 13:21
Jeszcze takich nie piekłem.Muszę spróbować.
Aleksandra/Olcia 19.10.2014 13:19
fajna przekąska

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak