Rogale świętomarcińskie

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka tortowa

    1 kg
  • drożdże

    10 dkg
  • palma

    2 kostki
  • kwaśna śmietana

    1/2 szklanki
  • cukier

    4 łyżki
  • sól

  • jajko

    3 sztuki
  • Nadzienie:

  • mak

    1/2 kg
  • aromat migdałowy

    10 kropli
  • cukier

    1 szklanka
  • masło

    1/2 kostki
  • żółtko jajek

    2 sztuki
  • skórka pomarańczowa

    1 pomarańczo
  • lukier

  • cukier puder

    1 szklanka
  • białko

    1 sztuka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Rogale świętomarcińskie foto
Mak należy sparzyć dzień wcześniej , odcedzić z wody, zmielić trzykrotnie.
Do miski wsypuje mak, dodaje rozpuszczone masło wystudzone, żółtka, aromat, cukier, skórkę. Całość mieszam. Nadzienie gotowe.
Krok 2 - Rogale świętomarcińskie foto
Do miski wlewam śmietanę i wkruszam drożdże. Rozpuszczam je. Do drugiej miski przesiewam mąkę, i do mąki wlewam rozpuszczone drożdę, dodaję margarynę, cukier, jajka, sól. Margarynę kroję w misce nożem i wyrabiam ciasto ręką.
Krok 3 - Rogale świętomarcińskie foto
Ciasto wałkuje na stolnicy podsypanej mąką. Wycinam trójkąty i układam nadzienie.
Krok 4 - Rogale świętomarcińskie foto
Zwijam , układam rogale na papierze na blaszce. Każdy rogal smaruję rozbełtanym jajkiem pędzelkiem. Odstawiam do wyrośnięcia i piekę 15 minut w temp 200 stopni.
Krok 5 - Rogale świętomarcińskie foto
Białko ubijam na sztywną pianę dodaje pomału cukier puder i ucieram. W ten sposób robię lukier. Każdy rogal lukruje i posypuję orzeszkami.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (14)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
IwonaKa 14.04.2013 16:12
w ub. roku pierwszy raz miałam okazję zjeść takiego rogala,był pyszny,korzystając z przepisu upiekę takie sama
MAR3STA 21.03.2013 20:05
same pyszności
Iwona32 15.03.2013 11:26
hmmm smaczne:)
ONY_za_kare 24.02.2013 15:33
pychotka
Alex_M 24.02.2013 10:53
uwielbiam! poprosze jednego :)
Poison1988 24.02.2013 10:53
wspaniałe rogaliki, palce lizać :)
KasiaK90 24.02.2013 10:48
pyszniutkie
babajaga1969 24.02.2013 09:14
znam tę tradycję - każdy musi zjeść rogala, przynajmniej jednego - choć to nie moje strony - rogaliki pyszne, lubię z makiem - smaczniutkie :)
miroslawa 24.02.2013 06:58
apetyczne
IwonaKa 24.02.2013 00:50
uwielbiam je

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat