Szpajza cytrynowa -śląski deser

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jajko

    5 szt
  • cukier

    5 łyżek
  • Żelatyna wieprzowa Prymat

    5 łyżeczek
  • woda

    0,5 szk
  • sok z cytryny

  • migdały płatki

  • rodzynki

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Jajka sparzyć. Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywno z szczyptą soli, dodać cukier, żółtka i ubijać tak długo aż masa będzie sztywna (tak jak na biszkopt). Dodać do smaku sok z cytryny, wymieszać. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, podgrzać do rozpuszczenia i letnią wlewać do masy jajecznej cały czas miksując na wolniejszych obrotach. Masę wylać na miski porcjami i przesypywać rodzynkami i migdałami. Odłożyć do stężenia. Przed podaniem udekorować.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (22)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Lis 20.01.2014 16:22
Nigdy takiego deseru nie robiłam - chyba będę musiała spróbować, tak zachęcająco wygląda:)
Katarzyna59 03.11.2013 09:50
rewelacja!!!
anemon 02.11.2013 19:14
Chyba skorzystam z Twojego zaproszenia i wypróbuję Twój przepis.
alaaa 02.11.2013 19:05
w takim razie zapraszam :)
anemon 01.11.2013 20:21
Niestety nigdy nie miałam okazji spróbować tego śląskiego specjału.
Róża1 04.10.2013 00:13
znam ten deser , bardzo smaczny:-)
Łucja 26.09.2013 16:47
pyszny deserek :D
misia53 25.09.2013 01:12
jak ja to lubię!!!
halina17 24.09.2013 21:42
Dobry deser.
Karolcia12 24.09.2013 20:49
jak dla manie mało spotykany deser, dobry

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat