Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szpajza cytrynowa -śląski deser

4.0
(29)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 5 szt
cukier 5 łyżek
Żelatyna wieprzowa Prymat 5 łyżeczek
woda 0,5 szk
sok z cytryny
migdały płatki
rodzynki

Przepis i sposób przygotowania na: Szpajza cytrynowa -śląski deser

Jajka sparzyć. Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywno z szczyptą soli, dodać cukier, żółtka i ubijać tak długo aż masa będzie sztywna (tak jak na biszkopt). Dodać do smaku sok z cytryny, wymieszać. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, podgrzać do rozpuszczenia i letnią wlewać do masy jajecznej cały czas miksując na wolniejszych obrotach. Masę wylać na miski porcjami i przesypywać rodzynkami i migdałami. Odłożyć do stężenia. Przed podaniem udekorować.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Lis 20.01.2014 16:22
Nigdy takiego deseru nie robiłam - chyba będę musiała spróbować, tak zachęcająco wygląda:)
Katarzyna59 03.11.2013 09:50
rewelacja!!!
anemon 02.11.2013 19:14
Chyba skorzystam z Twojego zaproszenia i wypróbuję Twój przepis.
alaaa 02.11.2013 19:05
w takim razie zapraszam :)
anemon 01.11.2013 20:21
Niestety nigdy nie miałam okazji spróbować tego śląskiego specjału.
Róża1 04.10.2013 00:13
znam ten deser , bardzo smaczny:-)
Łucja 26.09.2013 16:47
pyszny deserek :D
misia53 25.09.2013 01:12
jak ja to lubię!!!
halina17 24.09.2013 21:42
Dobry deser.
Karolcia12 24.09.2013 20:49
jak dla manie mało spotykany deser, dobry
gosia1988 24.09.2013 20:33
rewelacyjny deser
Izabela77 24.09.2013 20:30
uwielbiam, wygląda znakomicie
Czarnula87 24.09.2013 20:29
ciekawy pomysł na deser
Mysiunia 24.09.2013 20:18
świetny deserek :)muszę zrobić narzeczonemu, on uwielbia wszystko co cytrynowe :)
Papryczka 24.09.2013 20:16
fajny deserek
alaaa 24.09.2013 20:04
Kolorowa to deser z surowych jajek więc ja dla przezorności sparzam wrzątkiem skorupki,,,
Kolorowa 24.09.2013 19:57
nie parzyłam nigdy jajek ;) ale ciekawe
Paolcia 24.09.2013 19:52
super przepis :)
Jadwiga/Jaga85 24.09.2013 19:44
Ciekawa propozycja!!!
Renataj 24.09.2013 19:44
Robię bardzo podobny - jest pyszny.
Jusiaa 24.09.2013 19:37
bardzo ciekawe :)
Renata9 24.09.2013 19:23
pyszny deserek

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak