Kapusta to zdrowe i pyszne warzywo, które występuje w wielu odmianach. Można z jej użyciem przygotować całą masę przepisów - od dodatków do obiadu, po pełnoprawne dania główne, aż po soki i przetwory. Warto wprowadzić więcej przepisów z kapustą do swojej codziennej diety. Dzięki dużej dostępności oraz ciekawym wariantom kolorystycznym czy smakowym, kapusta jest wdzięcznym składnikiem potraw. Co można zrobić z kapusty w różnych jej odmianach? Sprawdźmy!
Najbardziej popularna kapusta to ta w odmianie białej. Można z jej użyciem przygotować wiele wspaniałych dań. Najbardziej znane to oczywiście bigos, krokiety, pierogi i łazanki.
Ta odmiana kapusty ma piękny kolor i wspaniały smak. Ożywia każde danie, a jednocześnie można z niej przygotować także popularne dania w nowej wersji - zamiast z kapustą białą, to właśnie z czerwoną.
Najbardziej popularnym daniem z kapustą pekińską jest sałatka gyros. Można przygotować ją w różnych wariantach. Jednak ta smaczna i chrupiąca kapusta nada się do wielu innych potraw, a w szczególności różnych sałatek.
Na myśl o kapuście włoskiej od razu pojawiają się gołąbki! To najpopularniejsze danie, które przygotowuje się z tego rodzaju kapusty. Co jeszcze można stworzyć?
Kapusta to bardzo wdzięczne warzywo do przygotowywania przetworów. Z każdej odmiany kapusty można przygotować pyszne surówki i sałatki do słoików, które przetrwają całą zimę.
DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.: