Przepis i sposób przygotowania na: Kapusta czerwona do słoika
Przepis na pyszne domowe przetwory: czerwoną kapustę z jabłkiem i cebulą. Odpowiednio doprawiona, zamknięta w słoiczkach kapusta z czasem nabierze wyjątkowego smaku. Przechowywana w spiżarce lub piwnicy kapusta czerwona to gotowy do bezpośredniego spożycia, znakomity dodatek do obiadu.
Jak przygotować domowe przetwory: kapustę czerwoną do słoika?
Kapustę szatkujemy, dodajemy 1,5 łyżki soli i mieszamy. Tak przygotowaną kapustę pozostawiamy aż zmięknie.
Jabłka obieramy i ścieramy na tarce, a cebule kroimy w kostkę. Kapustę odciskamy z powstałego soku, który ma w sobie goryczkę. Do kapusty dodajemy starte jabłka, pokrojoną cebulę i pieprz.
Do garnka wlewamy litr wody, dodajemy cukier, ziele angielskie, liście laurowe, ocet i gotujemy. Gorącą zalewę wlewamy do kapusty i zostawiamy aż wystygnie. Kapustę wkładamy do słoików i pasteryzujemy 20-30 minut. Polecam!