Kapusta czerwona do słoika

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kapusta czerwona

    2 kilogramy
  • cebula biała

    50 dag
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    1,5 łyżki
  • ocet

    1 szklanka
  • cukier

    20 dag
  • woda

    1 litr
  • Liść laurowy suszony Prymat

    5 liści
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    1 łyżeczka
  • Ziele angielskie całe Prymat

    5 ziaren
  • jabłko kwaśne

    3 sztuki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kapustę szatkujemy, dodajemy 1,5 łyżki soli i mieszamy. Tak przygotowaną kapustę pozostawiamy aż zmięknie.

Jabłka obieramy i ścieramy na tarce, a cebule kroimy w kostkę. Kapustę odciskamy z powstałego soku, który ma w sobie goryczkę. Do kapusty dodajemy starte jabłka, pokrojoną cebulę i pieprz.

Do garnka wlewamy litr wody, dodajemy cukier, ziele angielskie, liście laurowe, ocet i gotujemy. Gorącą zalewę wlewamy do kapusty i zostawiamy aż wystygnie. Kapustę wkładamy do słoików i pasteryzujemy 20-30 minut. Polecam!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (17)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Seba 03.03.2014 09:47
smaczna do obiadu
kate.500 23.02.2014 17:17
pyszna kapustka
fotoviderek 01.02.2014 10:47
Świetny zapas na zimę :)
dorotka0000025 10.01.2014 10:54
chyba sie skusze i kiedys zrobie
Margo1 07.11.2013 11:14
też taką robiłam
erym 16.10.2013 08:40
uwielbiam wszelkie przetwory
Cranberry 18.09.2013 21:46
wykorzystam Twój przepis :)
dianix 01.06.2013 19:44
idealna na zimę
Bernadeta1 07.12.2012 15:44
smaczna i świetnie pokazana
adelajda 05.10.2012 09:42
smaczna ! nigdy nie robiłam do słoików muszę spróbować w tym roku !

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat