Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kapusta czerwona do słoika

5.0
(391)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Przepis na kapustę czerwoną do słoika pozwoli Ci w łatwy sposób przygotować wyśmienity dodatek do obiadu.  

Składniki:

kapusta czerwona 2 kilogramy
cebula biała 500 gramów
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1,5 łyżki
ocet 1 szklanka
cukier 200 gramów
woda 1 litr
Liść laurowy suszony Prymat 5 liści
Pieprz czarny mielony Prymat 1 łyżeczka
Ziele angielskie całe Prymat 5 ziaren
jabłko kwaśne 3 sztuki

Przepis i sposób przygotowania na: Kapusta czerwona do słoika

Przepis na pyszne domowe przetwory: czerwoną kapustę z jabłkiem i cebulą. Odpowiednio doprawiona, zamknięta w słoiczkach kapusta z czasem nabierze wyjątkowego smaku. Przechowywana w spiżarce lub piwnicy kapusta czerwona to gotowy do bezpośredniego spożycia, znakomity dodatek do obiadu. 

Jak przygotować domowe przetwory: kapustę czerwoną do słoika?

1

Kapustę szatkujemy, dodajemy 1,5 łyżki soli i mieszamy. Tak przygotowaną kapustę pozostawiamy aż zmięknie.

2

Jabłka obieramy i ścieramy na tarce, a cebule kroimy w kostkę. Kapustę odciskamy z powstałego soku, który ma w sobie goryczkę. Do kapusty dodajemy starte jabłka, pokrojoną cebulę i pieprz.

3

Do garnka wlewamy litr wody, dodajemy cukier, ziele angielskie, liście laurowe, ocet i gotujemy. Gorącą zalewę wlewamy do kapusty i zostawiamy aż wystygnie. Kapustę wkładamy do słoików i pasteryzujemy 20-30 minut. Polecam!

Czerwona kapusta do słoików to jeden z najpopularniejszych domowych przetworów na zimę, przygotowywanych w polskich kuchniach. Idealnie sprawdza się jako dodatek do dań głównych, mięs, wędlin i serów. Może być również użyta jako składnik sałatek.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Andrzej 12.03.2023 14:13
Witam! Ile sie czeka po osoleniu do zmiekniecia?
Doradca Smaku 13.03.2023 12:55
Zwykle trzeba poczekać około 3 godziny
Seba 03.03.2014 09:47
smaczna do obiadu
kate.500 23.02.2014 17:17
pyszna kapustka
fotoviderek 01.02.2014 10:47
Świetny zapas na zimę :)
dorotka0000025 10.01.2014 10:54
chyba sie skusze i kiedys zrobie
Margo1 07.11.2013 11:14
też taką robiłam
erym 16.10.2013 08:40
uwielbiam wszelkie przetwory
Cranberry 18.09.2013 21:46
wykorzystam Twój przepis :)
dianix 01.06.2013 19:44
idealna na zimę
Bernadeta1 07.12.2012 15:44
smaczna i świetnie pokazana
adelajda 05.10.2012 09:42
smaczna ! nigdy nie robiłam do słoików muszę spróbować w tym roku !
Habibi 04.10.2012 20:03
To lubię :)
gosia56 04.10.2012 09:53
naprawdę polecam przepis robię od lat.
Henryka2 04.10.2012 05:11
Też nie umiem "oswoić" czerwonej kapusty, a bardzo ją lubię.
jozefinach 03.10.2012 16:01
Uwielbiam, moja babcia robiła pyszną, ja niestety nie potrafię zrobić takiej dobrej.
agnieszka214 03.10.2012 15:41
fajna kapustaka
gosia56 03.10.2012 15:32
Dziękuję .lubię robic taką kapustę w zimie szybki dodatek do obiadu.
gusia1000 03.10.2012 15:25
Warto je robić.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak