Kolacja: Naleśniki z kurczakiem, kukurydzą, papryką, kapustą pekińską i sosem czosnkowo-ziołowym

Czas przygotowania:
45 min

Ilość porcji:
1 - 2

Dieta dla aktywnych | Dzień 3 | Kolacja

Kamila Pawłowska, dietetyk aplikacji Peater:

„Świetna alternatywa dla klasycznych dań z udziałem drobiu. Pełnoziarniste ciasto naleśnikowe i dodatek warzyw sprawia, że potrawa jest pełnowartościowa i dostarcza wszystkiego co niezbędne.” 

Ten i wiele innych przepisów na zdrowe i smaczne kolacje znajdziesz w Diecie Dla Aktywnych, dostępnej w aplikacji dietetycznej Peater.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna pełnoziarnista

    48 g (4 łyżki)
  • białko jaja kurzego

    1 szt. (ok. 40 g)
  • mleko spożywcze 2%

    63 ml (ok. 1/3 szklanki)
  • woda

    63 ml (ok. 1/3 szklanki)
  • olej rzepakowy rafinowany

    2 ml (1 łyżeczka)
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    1 g (1 szczypta)
  • pierś z kurczaka

    50 g
  • kukurydza konserwowa

    36 g (2 łyżki)
  • papryka czerwona

    56 g (ok. 1/3 szt.)
  • kapusta pekińska

    94 g (2 liście)
  • czerwona cebula

    37 g (ok. 1/3 szt.)
  • jogurt naturalny 2%

    46 g (2 łyżki)
  • czosnek

    1 ząbek (ok. 7 g)
  • Zioła prowansalskie suszone Prymat

    1 g (1 szczypta)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Mąkę, białko jaja, mleko, wodę, olej i sól miksuj do uzyskania jednolitej konsystencji.

2. Patelnię posmaruj odrobiną tłuszczu za pomocą pędzelka. Na rozgrzaną patelnię wlewaj niewielkie porcje ciasta i smaż z obu stron na złoty kolor.

3. Mięso umyj, osusz, pokrój w kostkę, a następnie podsmaż na patelni bez dodatku tłuszczu.

4. Warzywa umyj i pokrój, kukurydzę odsącz z zalewy, a następnie dodaj do mięsa i smaż jeszcze przez chwilę.

5. Wymieszaj jogurt z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i przyprawami.

6. Na usmażone naleśniki nałóż farsz i zwiń.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat