Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Gołąbki warzywne z kaszą, pieczarkami i suszonymi pomidorami, DS XVIII odc. 39

5.0
(81)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Gołąbki, klasyczne danie polskiej kuchni, w przepysznej wersji #wege: z kaszą gryczaną, pieczarkami, suszonymi pomidorami i morelami. Pyszności!

Składniki:

kapusta włoska
1 sztuka
kasza gryczana
1 szklanka
woda
2 szklanki
morele suszone
6 sztuk
pieczarki
250 gramów
marchewka
1 sztuka
cebula szalotka
2 sztuki
passata pomidorowa
500 mililitrów
wywar warzywny
1,5 litra
sos sojowy
3 łyżki
olej
1 łyżka
pomidory suszone Smak (pokrojone)
10 sztuk
Czosnek niedźwiedzi suszony Prymat
1 łyżeczka
Kmin rzymski mielony Prymat
1 łyżeczka
Sklep Prymat
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
do smaku
Sklep Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat
do smaku
Sklep Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Gołąbki warzywne z kaszą, pieczarkami i suszonymi pomidorami, DS XVIII odc. 39

Dla Darii Ładochy oraz wielu innych osób, gołąbki to jedna z ulubionych potraw z dzieciństwa, przygotowywanych przez nasze mamy i babcie. W tamtej, klasycznej wersji gołąbków najczęściej można było spotkać farsz z ryżu i mięsa mielonego.

Tym razem jednak wypróbujcie nowy, pyszny wariant: gołąbki nadziewane kaszą gryczaną, pieczarkami, suszonymi pomidorami i morelami. Nie pożałujecie takiej zamiany :) 

Tak przygotowanie danie nie zawiera mięsa, dzięki czemu jest świetną propozycją na wegetariański obiad. 

W przepisie znajdziecie sprawdzone sposoby przygotowania gołąbków m.in.

  • jak gotować kapustę na gołąbki?
  • jak przygotować farsz?
  • jak zawijać gołąbki w liście kapusty?
  • ile piec gołąbki i kiedy dodać sos? 
  • co zrobić by gołąbki nie przywarły do naczynia?

Opis przygotowania

1

W dużym garnku gotujemy wodę. Z kapusty wycinamy na górze głąb. Gotujemy kapustę w garnku przez ok 10 minut. Po ugotowaniu wyjmujemy kapustę i rozdzielamy liście.

2

Do garnka wsypujemy kaszę i wlewamy wodę. Dodajemy kmin rzymski Prymat oraz odrobinę soli. Gotujemy pod przykryciem na sposób sypki do momentu aż kasza wsiąknie całą wodę.

3

Szalotki siekamy na drobne kawałki. Marchewkę i pieczarki kroimy w drobną kosteczkę. Na rozgrzaną patelnię wlewamy olej i podsmażamy warzywa. Doprawiamy czosnkiem niedźwiedzim Prymat, solą oraz pieprzem. Podsmażamy, aż warzywa całkowicie odparują wodę.

4

Do miski wsypujemy ugotowaną kaszę oraz usmażone warzywa. Następnie dodajemy suszone morele (najlepiej wcześniej je namoczyć w wodzie przez 10-15 minut) oraz suszone pomidory Smak. Całość dokładnie mieszamy.

5

Nastawiamy piekarnik na 180 stopni, funkcja pieczenia góra dół. Na każdy liść kapusty nakładamy farsz i zawijajmy je w gołąbki.

W formie układamy parę liści kapusty. Zawinięte gołąbki układamy w formie i zalewamy bulionem warzywnym. Następnie formę wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 30 minut. Następnie wyjmujemy formę, polewamy gołąbki passatą pomidorową i zapiekamy kolejne 15 minut.

6

Po zapieczeniu gołąbki wykładamy na talerz i polewamy sosem sojowym. 

Gołąbki warzywne z kaszą, pieczarkami, suszonymi pomidorami i morelami możecie podać z sosem pomidorowym (tak jak w przepisie) jak również z dodatkiem sosu pieczarkowego lub koperkowego. 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Marta 03.10.2023 09:10
Bardzo dziękuję ☺️
Marta 02.10.2023 18:27
Witam, Po co w przepisie wywar, sos sojowy? W rozwinięciu nie ma zastosowania tych produktów... Z góry dziękuję za odpowiedź
Doradca Smaku 03.10.2023 05:44
Przepis już poprawiony :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak