Gołąbki warzywne z kaszą, pieczarkami i suszonymi pomidorami, DS XVIII odc. 39

odc. 39 Doradca Smaku

Gołąbki warzywne z kaszą, pieczarkami i suszonymi pomidorami, DS XVIII odc. 39

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Gołąbki, klasyczne danie polskiej kuchni, w przepysznej wersji #wege: z kaszą gryczaną, pieczarkami, suszonymi pomidorami i morelami. Pyszności!

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

gniazda

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kapusta włoska

    1 sztuka
  • kasza gryczana

    1 szklanka
  • woda

    2 szklanki
  • morele suszone

    6 sztuk
  • pieczarki

    250 gramów
  • marchewka

    1 sztuka
  • cebula szalotka

    2 sztuki
  • passata pomidorowa

    500 mililitrów
  • wywar warzywny

    1,5 litra
  • sos sojowy

    3 łyżki
  • olej

    1 łyżka
  • pomidory suszone Smak (pokrojone)

    10 sztuk
  • Czosnek niedźwiedzi suszony Prymat

    1 łyżeczka
  • Kmin rzymski mielony Prymat

    1 łyżeczka
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    do smaku
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    do smaku
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Gołąbki warzywne z kaszą, pieczarkami i suszonymi pomidorami, DS XVIII odc. 39

Dla Darii Ładochy oraz wielu innych osób, gołąbki to jedna z ulubionych potraw z dzieciństwa, przygotowywanych przez nasze mamy i babcie. W tamtej, klasycznej wersji gołąbków najczęściej można było spotkać farsz z ryżu i mięsa mielonego.

Tym razem jednak wypróbujcie nowy, pyszny wariant: gołąbki nadziewane kaszą gryczaną, pieczarkami, suszonymi pomidorami i morelami. Nie pożałujecie takiej zamiany :) 

Tak przygotowanie danie nie zawiera mięsa, dzięki czemu jest świetną propozycją na wegetariański obiad. 

W przepisie znajdziecie sprawdzone sposoby przygotowania gołąbków m.in.

  • jak gotować kapustę na gołąbki?
  • jak przygotować farsz?
  • jak zawijać gołąbki w liście kapusty?
  • ile piec gołąbki i kiedy dodać sos? 
  • co zrobić by gołąbki nie przywarły do naczynia?

Opis przygotowania

W dużym garnku gotujemy wodę. Z kapusty wycinamy na górze głąb. Gotujemy kapustę w garnku przez ok 10 minut. Po ugotowaniu wyjmujemy kapustę i rozdzielamy liście.

Do garnka wsypujemy kaszę i wlewamy wodę. Dodajemy kmin rzymski Prymat oraz odrobinę soli. Gotujemy pod przykryciem na sposób sypki do momentu aż kasza wsiąknie całą wodę.

Szalotki siekamy na drobne kawałki. Marchewkę i pieczarki kroimy w drobną kosteczkę. Na rozgrzaną patelnię wlewamy olej i podsmażamy warzywa. Doprawiamy czosnkiem niedźwiedzim Prymat, solą oraz pieprzem. Podsmażamy, aż warzywa całkowicie odparują wodę.

Do miski wsypujemy ugotowaną kaszę oraz usmażone warzywa. Następnie dodajemy suszone morele (najlepiej wcześniej je namoczyć w wodzie przez 10-15 minut) oraz suszone pomidory Smak. Całość dokładnie mieszamy.

Nastawiamy piekarnik na 180 stopni, funkcja pieczenia góra dół. Na każdy liść kapusty nakładamy farsz i zawijajmy je w gołąbki.

W formie układamy parę liści kapusty. Zawinięte gołąbki układamy w formie. Następnie formę wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 30 minut. Następnie wyjmujemy formę, polewamy gołąbki passatą pomidorową i zapiekamy kolejne 15 minut.

Po zapieczeniu gołąbki wykładamy na talerz i podajemy z kaszą. 

Gołąbki warzywne z kaszą, pieczarkami, suszonymi pomidorami i morelami możecie podać z sosem pomidorowym (tak jak w przepisie) jak również z dodatkiem sosu pieczarkowego lub koperkowego. 

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat