Krokiety z kapustą i pieczarkami

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto na naleśniki:

  • mleko

    1 szklanka
  • woda

    1 szklanka
  • olej

    2 łyżki
  • mąka pszenna

    2 szklanki
  • jaja

    3 sztuki
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    do smaku

Składniki na farsz:

  • kapusta kiszona

    650 gramów
  • pieczarki

    500 gramów
  • cebula

    2 sztuki
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    do smaku
  • Ziele angielskie całe Prymat

    2 sztuki
  • Liść laurowy suszony Prymat

    2 liście
  • olej

    2 łyżki

Panierka:

  • jajko

    2 sztuki
  • mleko

    do obtoczenia
  • Bułka tarta klasyczna Prymat

    do obtoczenia
  • olej

    do smażenia
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Krokiety z kapustą i pieczarkami foto

W misce zmiksować mleko z wodą, jajkiem, olejem i szczyptą soli. Dodać mąkę i zmiksować. Odstawić na 15 minut. Po tym czasie znów zmiksować. Z gotowego ciasta smażyć cienkie naleśniki na mocno rozgrzanej patelni.

Na farsz: Kapustę przełożyć do garnka i zalać wodą. Dodać liście laurowe oraz ziele angielskie. Ugotowaną kapustę wystudzić i posiekać. Pieczarki umyć i pokroić w plasterki. Na oleju podsmażyć posiekaną cebulę, dodać pieczarki, smażyć aż puszczą wodę i odparują. Dodać kapustę i wymieszać. Dusić razem kilka minut. Doprawić pieprzem do smaku.

Krok 2 - Krokiety z kapustą i pieczarkami foto
Na każdego naleśnika nakładać 2 łyżki farszu, założyć boki i zwinąć w krokiety.
Krok 3 - Krokiety z kapustą i pieczarkami foto
Powtarzać czynność aż do wykorzystania naleśników i farszu.
Krok 4 - Krokiety z kapustą i pieczarkami foto

Krokiety zanurzać w jajku roztrzepanym z mlekiem, panierować w bułce tartej. Tak gotowe krokiety przekładać na rozgrzany olej i smażyć na rumiano z każdej strony. Ułożyć na ręczniku papierowym.

Krok 5 - Krokiety z kapustą i pieczarkami foto

Najlepiej smakują z barszczem czerwonym. 

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (19)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
pawlito 11.03.2014 07:26
moje ulubione
plocia 10.03.2014 22:26
Mój mąż bardzo uwielbia takie krokiety
berys18 10.02.2014 13:14
najsmaczniejsze krokiety
PaniMISIOWA 31.01.2014 13:00
bardzo je lubię
anemon 29.01.2014 05:49
Farsz w Twoich krokietach jest bardzo w moim guście, lubię takie połączenie.
Piter 31 26.01.2014 15:32
Bardzo lubię .
mysza75 26.01.2014 15:19
Pyszne krokiety :-)
fotoviderek 26.01.2014 09:57
Lubię takie :)
Katarzyna59 26.01.2014 09:37
smaczne krokiety, idealne na obiad
migotka28 25.01.2014 22:36
bardzo lubię nadzienie kapustno-pieczarkowe

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat