Przepis i sposób przygotowania na: Krokiety z kapustą i pieczarkami
Krokiety z kapustą i pieczarkami to doskonały pomysł na posiłek podczas imprez i przyjęć. Doskonale smakują w towarzystwie barszczu czerwonego z buraków.
Z poniższego przepisu dowiesz się:
- jak zrobić krokiety
- jak zrobić farsz do krokietów
- jak zrobić ciasto na krokiety
Kroki postępowania
W misce zmiksować mleko z wodą, jajkiem, olejem i szczyptą soli. Dodać mąkę i zmiksować. Odstawić na 15 minut. Po tym czasie znów zmiksować. Z gotowego ciasta smażyć cienkie naleśniki na mocno rozgrzanej patelni.
Na farsz: Kapustę przełożyć do garnka i zalać wodą. Dodać liście laurowe oraz ziele angielskie. Ugotowaną kapustę wystudzić i posiekać. Pieczarki umyć i pokroić w plasterki. Na oleju podsmażyć posiekaną cebulę, dodać pieczarki, smażyć aż puszczą wodę i odparują. Dodać kapustę i wymieszać. Dusić razem kilka minut. Doprawić pieprzem do smaku.
Na każdego naleśnika nałożyć 2 łyżki farszu, założyć boki i zwinąć w krokiety.
Krokiety zanurzać w jajku roztrzepanym z mlekiem, panierować w bułce tartej. Tak gotowe krokiety przełożyć na rozgrzany olej i smażyć na rumiano z każdej strony. Ułożyć na ręczniku papierowym.
Najlepiej smakują z barszczem czerwonym.