Świąteczne inspiracje: tradycyjne potrawy na wigilijnym stole

14.12.2018
Świąteczne inspiracje: tradycyjne potrawy na wigilijnym stole

Tradycyjne potrawy na wigilijnym stole zależą od regionu. Dlatego u jednych na stole króluje postny barszcz czerwony, a u drugich zupa grzybowa. Wiele potraw na Boże Narodzenie przygotowywanych jest według rodzinnych tradycji przekazywanych z pokolenia na pokolenie.

Istnieje zwyczaj przyrządzania na Wigilię 12 potraw. Ich zestaw zależy od tradycji rodzinnych i regionu. Liczba 12 ma symbolizować dostatni rok, a skosztowanie każdego z dwunastu dań, ma zapewnić szczęście na nadchodzący rok.

Pomimo tego, że post w dniu Wigilii został zniesiony, tradycyjnie wszystkie dania są bezmięsne. Poniżej znajdziecie kilka przepisów na najpopularniejsze dania wigilijne.

Barszcz czerwony – przygotowywany na wywarze warzywno-grzybowym lub rybnym.  Podstawą są buraki i zakwas buraczany, który można przygotować tydzień lub dwa wcześniej. Barszcz może być zakwaszony wodą z ogórków kwaszonych. Jego intensywny, czerwony kolor utrzyma się jeśli zupa nie zostanie zagotowana i wzmocniona kilkoma kroplami soku z cytryny. Niezbędne przyprawy do barszczu świątecznego to liść laurowy, ziele angielskie, pieprz czarny oraz sól to podstawowe przyprawy. Oczywiście nieodzownym dodatkiem do barszczu wigilijnego są uszka.

Zupa grzybowa – inną, popularną wigilijną zupą jest grzybowa. Jest przyrządzana na wywarze warzywno-grzybowym. Niektórzy podają zupę bez śmietany, niektórzy ją zabielają. Tradycyjna zupa grzybowa powinna być przyrządzana z prawdziwych grzybów leśnych, najlepiej prawdziwków, i podawana z łazankami.

Śledzie – istnieje wiele wigilijnych wersji. Tradycyjny przepis to śledzie w oleju, korzenne z kminem rzymskim i imbirem lub śledzie w śmietanie z gruszką lub jabłkiem. Bardzo często przygotowywane są śledzie pod pierzynką – z jajkiem i buraczkami.

Karp –  w zasadzie jest to ryba przyrządzana wyłącznie na Wigilię. Najczęściej karp jest panierowany i smażony. Można do niego podać sos musztardowo-korzenny, który doda smaku tej nieco mdłej rybie. Innym wigilijnym daniem jest karp w galarecie lub podany w towarzystwie kapusty i grzybów. Powszechnie wiadomo, że aby pozbyć się zapachu mułu z ryby, należy moczyć ją w mleku lub obłożyć plastrami cebuli.

Na wigilijnym stole mamy bardzo wiele potraw z kiszoną kapustą: pierogi, groch z kapustą, kapustę z grzybami. Bardzo ważne, podczas przyrządzania dań z kapusty, jest ich odpowiednie doprawienie. Do kapusty polecam: majeranek, liść laurowy, ziele angielskie, kmin rzymski lub kminek, czarny pieprz i suszone owoce jałowca.

Podczas Wigilii jada się także potrawy słodkie, czyli kluski z makiem i miodem, kutię, a także ciasta: piernik, sernik i makowiec.

Kompot z suszu to tradycyjny napój, który jest przyrządzany z gotowanych suszonych i wędzonych owoców: śliwek, jabłek, gruszek, fig. Doprawia się go goździkami, cynamonem, gałką muszkatołową i imbirem.

A jakie są Wasze tradycyjne potrawy, które co roku przyrządzacie na Wigilię?

 

Udostepnij:

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Basiliana

5 tygodni temu
U mnie na stole wigilijnym tradycyjnie pojawią się kluski z makiem, karp i dorsz dodatkiem kiszonej kapusty, barszcz z uszkami oraz kompot z suszu. Życzę Wszystkim zdrowia, radości, no i pyszności na świątecznym stole!

bietka

20.12.2018 21:30
U mnie jest barszcz z uszkami, zupa grzybowa, kwasówka, kapusta z grochem, pierogi z kapustą, różnego rodzaju ryby, kompot z suszu, strudel makowy :)

Bożena Matuszczyk

17.12.2018 10:05
U mnie tradycja podtrzymywana z pokolenia na pokolenie. U mnie zupa rybna, a dla tych co nie lubią to barszczyk z uszkami, kapusta z grochem i grzybami, oczywiście nasz ulubiony karp, kompot z suszu ,jest ryba po grecku, ryba w occie oczywiście nie może zabraknąć makówek i jeszcze wiele, wiele innych potraw. A tak przy okazji dla Wszystkich Doradców i całej EKIPY DORADCY SMAKU życzę Wszystkim zdrowych, wesołych oraz radosnych świąt Bożego Narodzenia i Szczęśliwego Nowego Roku oby nam Wszystkim przyniósł dużo radości ,miłości i spokoju.

ben-ka

14.12.2018 22:16
U mnie tradycyjnie :) kolację zaczynamy od barszczu z uszkami, jest kapusta postna z suszonymi grzybami, są krokiety albo paszteciki, a najczęściej i jedno i drugie, grzyby suszone panierowane i filetowany karp na ciepło. Śledzie w oleju z cebulką, śledzie z buraczkami i moje ulubione w dwóch sałatkach, takie biało-czerwone,a w tym roku będą w majeranku, bo już zrobione, czekają na Wigilię.Czasami robię faszerowanego szczupaka albo tzw "gałki" czyli coś lekkostrawnego. Obowiązkowo kompot z suszu i wiadomo...ciasta.

Polecane przepisy

prymat