Tradycyjne potrawy na wigilijnym stole zależą od regionu. Dlatego u jednych na stole króluje postny barszcz czerwony, a u drugich zupa grzybowa. Wiele potraw na Boże Narodzenie przygotowywanych jest według rodzinnych tradycji przekazywanych z pokolenia na pokolenie.
Istnieje zwyczaj przyrządzania na Wigilię 12 potraw. Ich zestaw zależy od tradycji rodzinnych i regionu. Liczba 12 ma symbolizować dostatni rok, a skosztowanie każdego z dwunastu dań, ma zapewnić szczęście na nadchodzący rok.
Pomimo tego, że post w dniu Wigilii został zniesiony, tradycyjnie wszystkie dania są bezmięsne. Poniżej znajdziecie kilka przepisów na najpopularniejsze dania wigilijne.
Barszcz czerwony – przygotowywany na wywarze warzywno-grzybowym lub rybnym. Podstawą są buraki i zakwas buraczany, który można przygotować tydzień lub dwa wcześniej. Barszcz może być zakwaszony wodą z ogórków kwaszonych. Jego intensywny, czerwony kolor utrzyma się jeśli zupa nie zostanie zagotowana i wzmocniona kilkoma kroplami soku z cytryny. Niezbędne przyprawy do barszczu świątecznego to liść laurowy, ziele angielskie, pieprz czarny oraz sól to podstawowe przyprawy. Oczywiście nieodzownym dodatkiem do barszczu wigilijnego są uszka.
Zupa grzybowa – inną, popularną wigilijną zupą jest grzybowa. Jest przyrządzana na wywarze warzywno-grzybowym. Niektórzy podają zupę bez śmietany, niektórzy ją zabielają. Tradycyjna zupa grzybowa powinna być przyrządzana z prawdziwych grzybów leśnych, najlepiej prawdziwków, i podawana z łazankami.
Śledzie – istnieje wiele wigilijnych wersji. Tradycyjny przepis to śledzie w oleju, korzenne z kminem rzymskim i imbirem lub śledzie w śmietanie z gruszką lub jabłkiem. Bardzo często przygotowywane są śledzie pod pierzynką – z jajkiem i buraczkami.
Karp – w zasadzie jest to ryba przyrządzana wyłącznie na Wigilię. Najczęściej karp jest panierowany i smażony. Można do niego podać sos musztardowo-korzenny, który doda smaku tej nieco mdłej rybie. Innym wigilijnym daniem jest karp w galarecie lub podany w towarzystwie kapusty i grzybów. Powszechnie wiadomo, że aby pozbyć się zapachu mułu z ryby, należy moczyć ją w mleku lub obłożyć plastrami cebuli.
Na wigilijnym stole mamy bardzo wiele potraw z kiszoną kapustą: pierogi, groch z kapustą, kapustę z grzybami. Bardzo ważne, podczas przyrządzania dań z kapusty, jest ich odpowiednie doprawienie. Do kapusty polecam: majeranek, liść laurowy, ziele angielskie, kmin rzymski lub kminek, czarny pieprz i suszone owoce jałowca.
Podczas Wigilii jada się także potrawy słodkie, czyli kluski z makiem i miodem, kutię, a także ciasta: piernik, sernik i makowiec.
Kompot z suszu to tradycyjny napój, który jest przyrządzany z gotowanych suszonych i wędzonych owoców: śliwek, jabłek, gruszek, fig. Doprawia się go goździkami, cynamonem, gałką muszkatołową i imbirem.
A jakie są Wasze tradycyjne potrawy, które co roku przyrządzacie na Wigilię?