Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Przepis na wigilijny barszcz i uszka z grzybami

5.0
(24)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Obowiązkowa zupa na wigilijnym stole - przepyszny, aromatyczny, rozgrzewający barszcz czerwony na zakwasie z uszkami! Można także podać go w kubkach do picia z pasztecikami. To doskonała przekąska dla gości! Poniżej prezentuję przepis też na smaczne uszka z farszem przygotowanym na bazie grzybów.

Składniki:

Składniki na zakwas:

buraki czerwone 1 kilogram
woda przegotowana 1 litr
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1 łyżka
Ziele angielskie całe Prymat 4-5 ziaren
Liść laurowy suszony Prymat 3-4 liście
czosnek 4-5 ząbki
chleb razowy 1 kromka

Składniki na barszcz czerwony:

woda 2 litry
grzyby suszone 1 garść
marchew 2 sztuki
korzeń pietruszki 1 sztuka
seler korzeniowy 1/4 sztuki
czosnek 2 ząbki
por (biała część) 1 sztuka
cebula 1 sztuka
Liść laurowy suszony Prymat 2 liście
Ziele angielskie całe Prymat 3-4 sztuki
Owoc jałowca cały Prymat 2 sztuki
buraki czerwone 1,5 kilograma
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
Majeranek suszony Prymat 1 łyżka
Tymianek suszony Prymat 1 łyżka
zakwas buraczany 1 litr

Składniki na farsz do uszek:

grzyby suszone 100 gramów
cebula 2 sztuki
czosnek 1 ząbek
Bułka tarta klasyczna Prymat 1 łyżka
olej 1 łyżka
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
Majeranek suszony Prymat do smaku

Składniki na ciasto do uszek:

mąka tortowa 500 gramów
woda ciepła 300 mililitrów
olej 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Przepis na wigilijny barszcz i uszka z grzybami

Święta Bożego Narodzenia to idealny czas na zrobienie wyjątkowych dań. Do ich grona na pewno zalicza się  barszcz czerwony na zakwasie buraczanym. Jest to doskonała propozycja na pierwsze danie w Wigilię oraz inne święta.

Dowiedz się:

- jak przygotować aromatyczny barszcz czerwony

- jak zrobić uszka z bezmięsnym farszem

- jak zrobić zakwas buraczany

Przygotowanie zakwasu:
1. Buraki umyj, obierz i pokrój w plasterki.

2. Wodę zagotuj z solą, zielem angielskim i liściem laurowym. Następnie ostudź.

3. Do dużego słoja lub kamionki przełóż buraki, dodaj obrane ząbki czosnku, razowy chleb i zalej wcześniej zagotowaną wodą z zielem angielskim i liściem laurowym.

4. Naczynie przykryj gazą i odstaw w chłodne miejsce. Zakwas powinien stać 5-6 dni.

5. Jeśli na wierzchu pojawi się piana, delikatnie zdejmij ją za pomocą łyżki.

Przygotowanie uszek z grzybami:
1. Grzyby dokładnie opłucz i zalej wodą. Odstaw na całą noc.

2. Następnego dnia gotuj grzyby przez około 30-35 minut w tej samej wodzie, w której się moczyły.

3. Ugotowane grzyby odcedź i odstaw do ostygnięcia.

4. Pokrój cebulę w kostkę. Rozgrzej olej na patelni i zeszklij cebulę. Następnie dodaj do niej drobno posiekane grzyby i przeciśnięty przez praskę czosnek.

5. Smaż całość przez kilka minut, pod koniec dodaj bułkę tartą.

6. Całość dopraw do smaku solą, pieprzem i ziołami.

Przygotowanie ciasta:
1. W misce połącz mąkę z olejem i stopniowo dodawaj ciepłą wodę. Wyrabiaj ciasto do momentu, aż będzie elastyczne.

2. Podziel ciasto na kawałki. Każdy z nich rozwałkuj na stolnicy na cienki placek (można go podsypać mąką).

3. Z rozwałkowanego ciasta wykrój kółka (np. foremką lub literatką).

4. Na środek nałóż niewielką ilość farszu, ciasto złóż na pół i sklej jak pieroga. Następnie połącz ze sobą oba końce pieroga, w środku zostawiając dziurkę.

5. Uszka ułóż na desce posypanej mąką i przykryj ściereczką.

6. Gotowe uszka wrzucaj partiami do osolonego wrzątku i gotuj przez około 1-2 minut od momentu wypłynięcia. Wyjmij je na talerz za pomocą cedzakowej łyżki.

Przygotowanie czerwonego barszczu:
1. Do garnka dodaj obraną włoszczyznę (marchew, seler, pietruszka, por), ząbki czosnku pokrojone w plasterki, liście laurowe, ziele angielskie i owoc jałowca.

2. Zalej wodą, dodaj opaloną palnikiem cebulę i wypłukane suszone grzyby. Gotuj wywar na wolnym ogniu do momentu, aż warzywa będą miękkie.

3. Buraki obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
Pod koniec gotowania dodaj do wywaru starte buraki, tymianek i majeranek (po około 1 łyżce) oraz dopraw do smaku solą, pieprzem, ewentualnie cukrem i sokiem z cytryny.

4. Gotuj całość na małym ogniu przez około 15-20 minut. Następnie zdejmij garnek z palnika i pozostaw na 2-3 godziny.
Po tym czasie przecedź zupę i podgrzej – ważne, aby go nie zagotować!

5. Na koniec dodaj 1 litr zakwasu i podgrzej. Uważaj, żeby barszcz się nie zagotował. W razie konieczności dopraw solą i pieprzem.

Do wigilijnego barszczu czerwonego idealnie pasują uszka z bezmięsnym farszem lub podsmażone grzybki z bułką tartą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Patrycja33 20.12.2017 08:54
moje ulubione wigilijne danie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak