Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi z kapustą i grzybami.*.

5.0
(30)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Farsz

kapusta kiszona 400 g
cebula 1
grzyby suszone 100 g
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat
Liść laurowy suszony Prymat
ziele angielskie

Ciasto

mąka pszenna 300 g
żółtko jajek 2
olej 2 łyżki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z kapustą i grzybami.*.

Sposób przygotowania:
Farsz: Grzyby umyć i moczyć kilka godzin w zimnej wodzie, a następnie w tej samej wodzie ugotować. Kapustę ugotować z liściem laurowym i zielem angielskim, odcedzić i posiekać. Na oleju podsmażyć cebulę, dodać kapustę i ugotowane, drobno posiekane grzyby. Całość dusić, cały czas mieszając. Doprawić do smaku solą, pieprzem i wywarem z grzybów, a następnie odparować, zestawić z ognia i wystudzić. Całość wymieszać.
Ciasto: Do przesianej mąki dodać żółtka, olej i tyle ciepłej wody, by osiągnąć jednolitą masę ciasta pierogowego. Ciasto zagnieść i odstawić na kilka minut, a następnie rozwałkować i wykroić z niego koła za pomocą szklanki. Na każdym kawałku ciasta ułożyć porcję farszu i zlepić brzegi. Pierogi gotować 3 minuty we wrzącej, osolonej wodzie. Po wyjęciu z wody wystudzić.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pawelsz 23.11.2023 07:57
Bardzo smaczne ;-)
Bożena Matuszczyk 12.12.2017 11:32
Smakowite pierożki;)
IZABELA29 21.12.2016 18:37
Pysznie wyglądają
Ola1984 14.12.2016 08:39
Pierogi w najlepszym wydaniu :) I najlepszy przepis na ciasto :)
kasia.s 13.12.2016 11:40
Ale pyszności :)
bietka 13.12.2016 10:31
smaczne pierożki :)
Wacław 13.12.2016 10:04
zapachniało Świętami :-)
Agnieszka-87-25 13.12.2016 09:36
apetyczne na obiad

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak