Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
cebula
0,5 sztuki -
czosnek
2 sztuki -
bulion warzywny
800 mililitrów -
śmietana
100 mililitrów -
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
-
makaron łazanki
160 gramów -
borowiki
200 gramów
Przepis i sposób przygotowania Zupa grzybowa aromatyzowana oliwą truflową podana z łazankami .*.
Na rozgrzanej oliwie podsmażyć pokrojone grzyby wraz z cebulą i czosnkiem. Pod koniec smażenia podlać winiakiem klubowym*, a gdy alkohol odparuje dodać do gotującego się rosołu (kilka grzybów pozostawić do dekoracji). Zupę doprawić do smaku solą, pieprzem i tymiankiem.
Gdy grzyby będą miękkie całą zupę dokładnie zmiksować, zabielić śmietaną i ponownie zagotować. Podawać z łazankami i podsmażonymi wcześniej plastrami grzybów.
* jeśli macie ochotę możecie dodać winiak klubowy do zupy - nie więcej niż 50 ml.
Komentarze (5)