Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Świąteczna ryba w galarecie.*.

5.0
(15)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Składniki

łosoś filet 1 kg
marchewka 2 sztuki
seler korzeniowy 80 g
por 2
Pieprz czarny ziarnisty Prymat 4
Ziele angielskie całe Prymat 4 ziarna
Liść laurowy suszony Prymat 2
Żelatyna wieprzowa Prymat 5 łyżek
sól 1 łyżka

Do przybrania

jajka ugotowane na twardo 1
zielenina

Porada

Aby przygotować estetyczne małe porcje, zamiast półmiska można wykorzystać małe filiżanki.

Przepis i sposób przygotowania na: Świąteczna ryba w galarecie.*.

Ryby oczyścić, opłukać i osączyć. Warzywa obrać i opłukać. Do dużego rondla włożyć całe ryby (z głowami), warzywa oraz przyprawy. Zalać wodą i gotować na małym ogniu 20-25 min.

Potem ryby ostrożnie wyjąć, osączyć, zdjąć z nich skórę, podzielić na małe części, ułożyć np. na półmisku, przybrać plasterkami jajka i odłożonymi gałązkami zieleniny.

Wywar, w którym gotowały się ryby przecedzić i ostudzić. Żelatynę namoczyć w 3 szklankach wywaru, następnie podgrzać do wrzenia i przestudzić.

Ryby zalać wywarem z żelatyną i odstawić w chłodne miejsce do zastygnięcia.

Podawać z cytryną.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

edytazaw89@wp 25.12.2016 01:11
Wygląda pysznie
dominik.gnacinski 24.12.2016 19:44
Dobry przepis na pewno go wypróbuje i umieszcze u siebie na ugotujesz.com.pl
MonikaW 20.12.2016 22:11
pyszna rybka
w mojej kuchni 29.11.2016 17:09
moje rybne smaki
magdow 29.11.2016 14:13
świątecznie się zrobiło ;]

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak