Składniki
kostka
g
kg
gramów
mała łyż.
gniazd
mała puszka
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
łyżeczka
łyżka
szklanka
Składniki
-
łosoś filet
1 kg -
marchewka
2 sztuki -
seler korzeniowy
80 g -
por
2 -
Pieprz czarny ziarnisty Prymat
4 -
Ziele angielskie całe Prymat
4 ziarna -
Liść laurowy suszony Prymat
2 -
Żelatyna wieprzowa Prymat
5 łyżek -
sól
1 łyżka
Do przybrania
-
jajka ugotowane na twardo
1 -
zielenina
Przepis i sposób przygotowania Świąteczna ryba w galarecie.*.
Ryby oczyścić, opłukać i osączyć. Warzywa obrać i opłukać. Do dużego rondla włożyć całe ryby (z głowami), warzywa oraz przyprawy. Zalać wodą i gotować na małym ogniu 20-25 min.
Potem ryby ostrożnie wyjąć, osączyć, zdjąć z nich skórę, podzielić na małe części, ułożyć np. na półmisku, przybrać plasterkami jajka i odłożonymi gałązkami zieleniny.
Wywar, w którym gotowały się ryby przecedzić i ostudzić. Żelatynę namoczyć w 3 szklankach wywaru, następnie podgrzać do wrzenia i przestudzić.
Ryby zalać wywarem z żelatyną i odstawić w chłodne miejsce do zastygnięcia.
Podawać z cytryną.
Aby przygotować estetyczne małe porcje, zamiast półmiska można wykorzystać małe filiżanki.![]()
Komentarze (5)