Świąteczna ryba w galarecie.*.

Świąteczna ryba w galarecie.*.

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

mała łyż.

gniazd

mała puszka

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki

  • łosoś filet

    1 kg
  • marchewka

    2 sztuki
  • seler korzeniowy

    80 g
  • por

    2
  • Pieprz czarny ziarnisty Prymat

    4
  • Ziele angielskie całe Prymat

    4 ziarna
  • Liść laurowy suszony Prymat

    2
  • Żelatyna wieprzowa Prymat

    5 łyżek
  • sól

    1 łyżka

Do przybrania

  • jajka ugotowane na twardo

    1
  • zielenina

Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Świąteczna ryba w galarecie.*.

Ryby oczyścić, opłukać i osączyć. Warzywa obrać i opłukać. Do dużego rondla włożyć całe ryby (z głowami), warzywa oraz przyprawy. Zalać wodą i gotować na małym ogniu 20-25 min.

Potem ryby ostrożnie wyjąć, osączyć, zdjąć z nich skórę, podzielić na małe części, ułożyć np. na półmisku, przybrać plasterkami jajka i odłożonymi gałązkami zieleniny.

Wywar, w którym gotowały się ryby przecedzić i ostudzić. Żelatynę namoczyć w 3 szklankach wywaru, następnie podgrzać do wrzenia i przestudzić.

Ryby zalać wywarem z żelatyną i odstawić w chłodne miejsce do zastygnięcia.

Podawać z cytryną.

Doradca Smaku
Aby przygotować estetyczne małe porcje, zamiast półmiska można wykorzystać małe filiżanki.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

[email protected] 25.12.2016 01:11
Wygląda pysznie
dominik.gnacinski 24.12.2016 19:44
Dobry przepis na pewno go wypróbuje i umieszcze u siebie na ugotujesz.com.pl
MonikaW 20.12.2016 22:11
pyszna rybka
w mojej kuchni 29.11.2016 17:09
moje rybne smaki
magdow 29.11.2016 14:13
świątecznie się zrobiło ;]

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat