Kurki – leśne skarby. 6 pomysłów na wykorzystanie ich w kuchni

17.09.2018
Kurki – leśne skarby. 6 pomysłów na wykorzystanie ich w kuchni

Jesień to czas zbiorów, które mogą dać początek nowym kulinarnym wędrówkom. Grzyby leśne to temat niekończących się inspiracji w kuchni.

Szalone, kolorowe lato za nami. Jesień. Nastał czas powrotu do szkoły i obowiązków. Dni są krótsze i mniej skłaniające do aktywności. Mimo to zachęcam do sięgania po sezonowe skarby natury. Moc dojrzałych śliwek, soczystych gruszek, pękatych dyń, orzechów czy aromatycznych grzybów leśnych to niekończące się tematy na dania. Tylko jesienią jest szansa na świeże podgrzybki, borowiki, kanie i …kurki!

Jak rozpoznać świeże kurki?

Kurki, lisiczki, stągiewki – różnie nazywane w zależności od regionu Polski – są niezmiennie jednymi z chętniej zbieranych i zjadanych grzybów. Mają apetyczny wygląd, niezwykły smak i zapach, a podczas przyrządzania nie tracą kształtu i struktury. Najlepsze są oczywiście te świeżo zebrane, jeśli jednak nie mamy możliwości wybrania się do lasu, podczas kupowania warto zwrócić uwagę na wygląd grzybów. Świeże kurki mają żywy kolor, są mięsiste, a brzegi ich kapeluszy są niewyschnięte.

Śniadanie po grzybobraniu

Kurki, jaja, kozi ser i świeże zioła to pomysł na sycące, sezonowe śniadanie. Koniecznie zróbcie kurki zapiekane z jajkiem i kozim serem. Świeży tymianek doskonale podkreśli smak leśnych grzybów i smak koziego sera.

Lunch – zabierz ze sobą jesienne smaki

Na lunch proponuję sałatkę z kiełkami rzodkiewki i kurkami. Kurki lubią połączenie ze świeżo startym czarnym pieprzem i tymiankiem, dlatego nie zapomnijcie o tych dodatkach.

Klasyczne, znane wszystkim danie, to kurki w sosie śmietanowym. Zachęcam Was do podania ich ze świeżą natką pietruszki. To proste i jednocześnie wykwintne danie podane ze świeżą bagietką z masłem skradnie serce każdemu miłośnikowi lunchów.

Pożywne, sycące dania z kurek

Kiedy sezon grzybowy jest bardzo intensywny i nie ma czasu na przygotowywanie skomplikowanych dań zachęcam Was do przygotowania medalionów z kurek. Dodatek świeżo mielonego czarnego pieprzu i rozmarynu sprawi, że to danie znajdzie się na liście Waszych ulubionych obiadów sezonowych.

Kurki – idealny składnik eksperymentów kulinarnych

Pyszna propozycja to połączenie kurek z pomidorami i papryką wędzoną, dlatego polecam wam nadziać duże muszle (makaron typu conchiglioni) kurkami i kaszą kuskus. Takie nadziewane muszle z kurkami w sosie pomidorowym będą idealną propozycją na weekendowy obiad.

Kurki po prowansalsku – to propozycja chefa Michela Morana, którego przepisy bardzo lubicie. Michel przygotował potrawę inspirowaną kuchnią południowej Francji. Koniecznie przyrządźcie kurki w towarzystwie szalotki, tymianku gałki muszkatołowej i białego wina.

Kurki – skarb z jesiennego lasu – mogą być inspiracją dla tworzenia nowych potraw łączących nietypowe przyprawy czy składniki. Są smakowitymi grzybami, z których stworzymy proste dania, ale także zachwycające i bardziej wyrafinowane potrawy. Dlatego je uwielbiamy!

Udostepnij:

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Polecane przepisy

prymat