Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
kurki
200 g -
masło
50 g -
tymianek
-
rozmaryn świeży
-
śmietana słodka
125 ml -
kwaśna śmietana
3-4 łyżki -
makaron spaghetti
250 g -
parmezan starty
-
sól i pieprz
Sposób przygotowania
Por myjemy i kroimy w piórka.
Kurki czyścimy, osuszamy, większe kroimy na mniejsze części.
Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy porwane gałązki tymianku i rozmarynu, chwilę podgrzewamy by puściły aromat, wrzucamy pora, szklimy. Oprószamy solą i pieprzem. Wrzucamy kurki, dusimy do ich miękkości, powoli dodajemy obie śmietany (tak by się nie ścięły). Doprawiamy do smaku.
Do sosu wrzucamy makaron, dokładnie (delikatnie) łączymy, podajemy ze startym parmezanem.
Komentarze (0)
Nie masz konta? Zarejestruj się