Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Muszle nadziewane kurkami w sosie

5.0
(28)
Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.
Letni obiad z kurkami w roli głównej. W tym roku kurki obrodziły, co prawda nie moje zbiory ale cieszę się i tak ich smakiem. Moje ulubione grzyby z kuskusem w muszlach makaronowych i pomidorach są pyszne.

Składniki:

Składniki:

makaron muszle 200 gramów
kurki 40 dag
cebule 2 sztuki
przecier pomidorowy 750 mililitrów
bazylia świeża 1 łyżeczka
tymianek 1 łyżeczka
sól 1 szczypta
pieprz 1 szczypta
boczek wędzony 15 dag
kuskus 0.5 szklanki
ząbek czosnku 2 ząbki
Papryka wędzona słodka mielona Prymat 1 łyżeczka
żółty ser 10 dag
olej rzepakowy 4 łyżki
koper świeży 4 gałązki

Przepis i sposób przygotowania na: Muszle nadziewane kurkami w sosie

Makaron muszle gotuję al dente w osolonej wodzie i odcedzam. Cebule obieram i kroję drobno. Cebule przesmażam na oleju. Połowę odkładam na talerzyk. Do cebuli dodaję sprasowany czosnek, przecier pomidorowy, tymianek, bazylię i przesmażam dalej aż sos zrobi się gęsty i zredukuje. Doprawiam solą, pieprzem, oregano, papryką wędzoną. Odłożoną cebule przekładam na drugą patelnię, dodaję do niej kurki umyte i osuszone i przesmażam. Kaszę kuskus zalewam szklanką wrzącej wody i odstawiam na 15 minut. Do kaszy dodaj kurki i boczek, który przesmażyłam na patelni, pokrojony koper, sól, pieprz, starty ser żółty i mieszam. Do naczynia do zapiekania wylewam sos pomidorowy. Muszle nadziewam farszem i układam w sosie, wstawiam do nagrzanego piekarnika tempertaury 180 stopni na 30 minut. Przed podaniem posypuje koperkiem i kilkoma kurkami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak