Muszle nadziewane kurkami w sosie

Muszle nadziewane kurkami w sosie

Czas przygotowania:
45 min

Ilość porcji:
3 - 4

Letni obiad z kurkami w roli głównej. W tym roku kurki obrodziły, co prawda nie moje zbiory ale cieszę się i tak ich smakiem. Moje ulubione grzyby z kuskusem w muszlach makaronowych i pomidorach są pyszne.
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

kg

gr

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki:

  • makaron muszle

    200 gramów
  • kurki

    40 dag
  • cebule

    2 sztuki
  • przecier pomidorowy

    750 mililitrów
  • bazylia posiekana

    1 łyżeczka
  • tymianek

    1 łyżeczka
  • sól

    1 szczypta
  • pieprz

    1 szczypta
  • boczek wędzony

    15 dag
  • kuskus

    0.5 szklanki
  • ząbek czosnku

    2 ząbki
  • papryka wędzona

    1 łyżeczka
  • żółty ser

    10 dag
  • olej rzepakowy

    4 łyżki
  • koper świeży

    4 gałązki
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Makaron muszle gotuję al dente w osolonej wodzie i odcedzam. Cebule obieram i kroję drobno. Cebule przesmażam na oleju. Połowę odkładam na talerzyk. Do cebuli dodaję sprasowany czosnek, przecier pomidorowy, tymianek, bazylię i przesmażam dalej aż sos zrobi się gęsty i zredukuje. Doprawiam solą, pieprzem, oregano, papryką wędzoną. Odłożoną cebule przekładam na drugą patelnię, dodaję do niej kurki umyte i osuszone i przesmażam. Kaszę kuskus zalewam szklanką wrzącej wody i odstawiam na 15 minut. Do kaszy dodaj kurki i boczek, który przesmażyłam na patelni, pokrojony koper, sól, pieprz, starty ser żółty i mieszam. Do naczynia do zapiekania wylewam sos pomidorowy. Muszle nadziewam farszem i układam w sosie, wstawiam do nagrzanego piekarnika tempertaury 180 stopni na 30 minut. Przed podaniem posypuje koperkiem i kilkoma kurkami.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat