Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa kurkowa z grzankami i serem gruyère

4.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

750 ml wody
300 g kurek
1 marchewka
1 korzeń pietruszki
1 łodyga selera naciowego
pół białej części pora
2 gałązki tymianku
Liść laurowy suszony Prymat
2 ziarna ziela angielskiego
1 łyżka śmietany 12%
3 kromki ulubionego pieczywa
kawałek sera gruyère
olej rzepakowy
sól
pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa kurkowa z grzankami i serem gruyère

Marchewkę, pietruszkę i pora kroimy w cienkie półplasterki, selera naciowego w plasterki, wszystko smażymy na wolnym ogniu około 5 minut. Po tym czasie dodajemy do nich oczyszczone i umyte kurki, liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz i całość dusimy 5 minut. Wlewamy wodę i gotujemy pod przykryciem kolejne parę minut - do miękkości warzyw. Pod koniec gotowania dosypujemy liście tymianku. Chleb kroimy w kostkę i smażymy do zrumienienia. Zupę przelewamy do misek, dodajemy odrobinę śmietany, grzanki i starty ser.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

R'n'G Kitchen 12.09.2017 15:39
Przecudne połączenie
jejkuchnia 11.09.2017 13:48
Pychota. :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak