Zupa kurkowa z grzankami i serem gruyère

Zupa kurkowa z grzankami i serem gruyère

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • 750 ml wody

  • 300 g kurek

  • 1 marchewka

  • 1 korzeń pietruszki

  • 1 łodyga selera naciowego

  • pół białej części pora

  • 2 gałązki tymianku

  • liść laurowy

  • 2 ziarna ziela angielskiego

  • 1 łyżka śmietany 12%

  • 3 kromki ulubionego pieczywa

  • kawałek sera gruyère

  • olej rzepakowy

  • sól

  • pieprz

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Marchewkę, pietruszkę i pora kroimy w cienkie półplasterki, selera naciowego w plasterki, wszystko smażymy na wolnym ogniu około 5 minut. Po tym czasie dodajemy do nich oczyszczone i umyte kurki, liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz i całość dusimy 5 minut. Wlewamy wodę i gotujemy pod przykryciem kolejne parę minut - do miękkości warzyw. Pod koniec gotowania dosypujemy liście tymianku. Chleb kroimy w kostkę i smażymy do zrumienienia. Zupę przelewamy do misek, dodajemy odrobinę śmietany, grzanki i starty ser.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

R'n'G Kitchen

12.09.2017 15:39
Przecudne połączenie <3

jejkuchnia

11.09.2017 13:48
Pychota. :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat