Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Doradca Smaku VIII: Stek wołowy w sosie winnym, odc. 6

Doradca Smaku VIII: Stek wołowy w sosie winnym, odc. 6

Modne w ostatnim czasie steki wcale nie są trudne do przygotowania w domowym zaciszu. Z ciekawymi dodatkami stworzą pożywny i prawdziwie mięsny obiad. Smażone lub grillowanie steki, czy antrykoty to modne w ostatnich latach dania. Najczęściej wybieramy je z kart menu restauracyjnego, ale warto wiedzieć, że bardzo prosto i szybko możemy je przygotować w domu.

Nie bójmy się przygotowywać takiego mięsa. Pamiętajmy tylko przy tym, by steki smażyć stosunkowo krótko na bardzo mocno rozgrzanej patelni. Pozostaną w ten sposób soczyste.

Jeśli chcemy ciekawie urozmaicić nasze danie proponuję przygotować do niego winny sos z dodatkiem szalotki i pieczarek. Oryginalnym dopełnieniem będą tutaj także prażone, chrupiące płatki migdałów.

Nie zapominajcie również o musztardzie – we Francji do każdego smażonego mięsa to obowiązkowy dodatek!

Doradca Smaku VIII: Stek wołowy w sosie winnym, odc. 6

 

Składniki:

  •        2 szalotki
  •        2 ząbki czosnku
  •        200 g pieczarek
  •        2 łyżki masła
  •        300 ml czerwonego wina wytrawnego
  •        szczypta cukru
  •        100 g migdałów
  •        2 antrykoty wołowe (ok. 500 g)
  •        2 łyżki Musztardy miodowej Prymat
  •        2 łyżki oliwy z oliwek
  •        liście botwinki do dekoracji
  •        do smaku: Pieprz czarny grubo mielony, Tymianek suszony,  Sól morska, Pieprz czarny ziarnisty Prymat

 

PRZEPIS Z PROGRAMU ZNAJDUJE SIĘ TUTAJ.

jejkuchnia 13.03.2018 16:31
Chętnie bym takiego zjadła. :)
Bożena Matuszczyk 13.03.2018 12:20
Na pewno taki stek smakuje wyśmienicie.;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak