Doradca Smaku VIII: Stek wołowy w sosie winnym, odc. 6

12.03.2018
Doradca Smaku VIII: Stek wołowy w sosie winnym, odc. 6

Modne w ostatnim czasie steki wcale nie są trudne do przygotowania w domowym zaciszu. Z ciekawymi dodatkami stworzą pożywny i prawdziwie mięsny obiad. Smażone lub grillowanie steki, czy antrykoty to modne w ostatnich latach dania. Najczęściej wybieramy je z kart menu restauracyjnego, ale warto wiedzieć, że bardzo prosto i szybko możemy je przygotować w domu.

Nie bójmy się przygotowywać takiego mięsa. Pamiętajmy tylko przy tym, by steki smażyć stosunkowo krótko na bardzo mocno rozgrzanej patelni. Pozostaną w ten sposób soczyste.

Jeśli chcemy ciekawie urozmaicić nasze danie proponuję przygotować do niego winny sos z dodatkiem szalotki i pieczarek. Oryginalnym dopełnieniem będą tutaj także prażone, chrupiące płatki migdałów.

Nie zapominajcie również o musztardzie – we Francji do każdego smażonego mięsa to obowiązkowy dodatek!

 

Składniki:

  •        2 szalotki
  •        2 ząbki czosnku
  •        200 g pieczarek
  •        2 łyżki masła
  •        300 ml czerwonego wina wytrawnego
  •        szczypta cukru
  •        100 g migdałów
  •        2 antrykoty wołowe (ok. 500 g)
  •        2 łyżki Musztardy miodowej Prymat
  •        2 łyżki oliwy z oliwek
  •        liście botwinki do dekoracji
  •        do smaku: Pieprz czarny grubo mielony, Tymianek suszony,  Sól morska, Pieprz czarny ziarnisty Prymat

 

PRZEPIS Z PROGRAMU ZNAJDUJE SIĘ TUTAJ.

Udostepnij:

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

jejkuchnia

13.03.2018 16:31
Chętnie bym takiego zjadła. :)

Bożena Matuszczyk

13.03.2018 12:20
Na pewno taki stek smakuje wyśmienicie.;)

Polecane przepisy

prymat