Przepis i sposób przygotowania na: Szaszłyki z kaszanki
Kaszankę kroimy w plastry, cebulę obieramy i kroimy w ćwiartki.
Cukinię po umyciu i osuszeniu kroimy w plastry, natomiast paprykę po oczyszczeniu kroimy w mniejsze kawałki,skrapiamy oliwą oraz oprószamy solą i pieprzem.
Ziemniaki dokładnie myjemy a następnie gotujemy na pół twardo w osolonej wodzie.
Po ugotowaniu odlewamy wodę a ziemniaki studzimy.
Po wystudzeniu kroimy na łódeczki czyli ćwiartki.
Plasterki kaszanki owijamy podsmażonymi plasterkami boczku pamiętając aby strona przecięta była owinięta.
Następnie kaszankę i warzywa nabijamy na patyczki do szaszłyków kolejność dowolna.
Szaszłyki układamy na grillu a obok układamy resztę ziemniaków i warzyw które nam zostały.
Grillujemy do miękkości warzyw i ziemniaków.