Szarlotka, to jedno z klasycznych ciast na które przepis znamy z pamięci. Dlaczego? Dlatego, że przygotowujemy je bardzo często. Uwielbiamy piec je szczególnie w sezonie, kiedy jabłka są twarde i słodkie, czyli idealne do szarlotki. Sprawdźcie dzisiejszy przepis Doradcy Smaku na szarlotkę z karmelizowanymi jabłkami, kruszonką, płatkami migdałowymi i składnikiem, o którym zapewne byście nie pomyśleli - żurawiną!
Szarlotka to ciasto, które najlepiej smakuje w okresie jesienno-zimowym, co absolutnie nie wyklucza jej przygotowywania wiosną czy latem. Kiedy aura za oknem nie zachęca do spędzania czasu na świeżym powietrzu, warto otulić się rozgrzewającym zapachem cynamonu i upiec szarlotkę. Pamiętajcie jednak, by do jej przygotowania wybrać jabłka twarde i słodkie. Te soczyste zostawcie do jedzenia, ponieważ dodane do wypieków mogą sprawić, że ciasto namoknie.
Przepis na najpyszniejszą szarlotkę znajdziecie w serwisie Doradca Smaku --> Szarlotka z żurawiną, cynamonem i migdałami.