Jesienne owoce – pyszne przepisy na dania z gruszkami

Ich soczysty smak, słodki zapach i apetyczny kształt przywołuje wspomnienie lata. Gruszki. Owoce, które sprawdzą się w deserach, słonych wypiekach i wytrawnych daniach z serami lub mięsem.
Są różne ich odmiany: soczysta, ociekająca sokiem, czyli klapsa – najlepsza na surowo. Konferencja, późnojesienna odmiana o grubszej skórce i nieco bardziej zwartej strukturze miąższu. Gruszka Paryżanka sprawdzi się w wersji marynowanej i w przetworach. Lukasówka – zbierana pod koniec września – o winnym smaku, który odnajduje się w deserach i przetworach.
Odważne połączenie: ostry ser + delikatna gruszka
Dojrzałe, słodkie gruszki bardzo lubią towarzystwo serów pleśniowych. Polecam Wam sałatkę z gruszką i serem pleśniowym, która może być daniem na lunch lub wczesną kolację.
Grillowany owoc? Dlaczego nie?
Gruszka dobrze czuje się w towarzystwie pikantnych nut, dlatego jej połączenie z octem balsamicznym pomoże wydobyć jej naturalną słodycz. Jeśli nie grillowaliście owoców, dojrzałe, ale jędrne gruszki będą do tego idealne. Polecam grillowaną gruszkę w occie balsamicznym. Podkreślisz smaki świeżo mielonym czarnym pieprzem, imbirem i miodem.
Gruszka i mięso
Połączenie mięsa z owocami ma bardzo wielu zwolenników. Dodana do gulaszu gruszka odmieni i odświeży smak tego popularnego dania. Gulasz z gruszkami na bazie wina deserowego jest idealną propozycją na jesienny obiad. W tej potrawie użyjcie twardszych odmian owoców, żeby podczas duszenia z mięsem zachowały swoją strukturę.
Na słodko, pod kruszonką
Pyszny i nieskomplikowany jesienny deser to zapiekana gruszka pod kruszonką, doprawiony cynamonem i kardamonem będzie idealnym deserem na jesienne popołudnie.
Gruszki – warto je zjadać, bo mają wiele cennych witamin i minerałów. Ich niepowtarzalny smak i aromat daje się łatwo komponować w daniach słodkich, pikantnych czy słonych. Gruszki lubią przyprawy korzenne: cynamon, kardamon, gałkę muszkatołową, imbir oraz ziołowe: czarny pieprz, melisę i tymianek.
Sięgajcie po jesienne, owocowe skarby i dzielcie się przepisami!
Komentarze (0)