Sałatka z gruszką i serem pleśniowym

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Sałatka

  • miks sałat

    1 opakowanie
  • gruszki

    2 sztuki
  • ser pleśniowy

    150 g
  • filet z kurczaka

    1 sztuka
  • wiórki kokosowe

    1 łyżka
  • sól i pieprz

  • Przyprawa do kurczaka złocista skórka Prymat

  • oliwa

    2-3 łyżki

Sos

  • oliwa

    3 łyżki
  • sok z cytryny

    1/2 sztuki
  • musztarda

    1 łyżeczka
  • miód

    1 łyżeczka
  • sól i pieprz

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kurczaka myjemy, suszymy, oczyszczamy z niepotrzebnych części, kroimy w kostkę i podsmażamy na oliwie. Przyprawiamy solą, pieprzem i przyprawą do kurczaka. Gdy kurczak jest już prawie gotowy dodajemy wiórki kokosowe i smażymy kilka minut aż się przyrumienią. Kurczaka odsączamy z tłuszczu i zostawiamy do ostygnięcia.
Sałatę myjemy, suszymy, rozrywamy na mniejsze kawałki i wrzucamy do miski. Gruszki myjemy, suszymy, obieramy ze skórki, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Ser pleśniowy również kroimy w kostkę. Kurczaka z kokosem, gruszki oraz ser pleśniowy wrzucamy do miski z sałatą, mieszamy.
Przygotowujemy sos: oliwę, mieszamy z wodę. Dodajemy sok z cytryny, miód i musztardę. Przyprawiamy pieprzem i solą. Dokładnie mieszamy, aż wszystkie składniki się połączą. Gotowym sosem polewamy naszą sałatkę. Mieszamy.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Wiesława1 11.11.2016 12:49
Świetna propozycja
Grazyna0211 11.11.2016 10:23
apetyczna sałatka
Renata9 10.11.2016 22:40
Smaczna kolacja
Wafelek2601 10.11.2016 20:11
Bardzo dobra

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat